słodki jaglaniec na zimno z malinami

 

Wiosna za oknem, wiosna w naszych sercach, czas na wiosnę na talerzu, no w tym wypadku na talerzyku:)
Tym razem proponuję ciasto. Uwierz mi – warto robić domowe słodycze. Wykonanie takich przysmaków nie jest trudne, a korzyści jakie daje naszemu organizmowi rezygnacja ze słodkości ze sklepu są nieocenione.

Składniki:

masa

500 g kaszy jaglanej

4 łyżki dowolnego słodu – syropu klonowego/ daktylowego/ miodu/ cukru kokosowego/cukru brzozowego

szklanka malin lub innych ulubionych owoców np. truskawek

1 duża łyżka oleju kokosowego

szczypta wanilii

szczypta cynamonu

Spód

150 g pestek dyni

6-7 daktyli

1 łyżka oleju kokosowego

odrobina soli morskiej

 

Sposób przygotowania:

Kaszę najlepiej przygotować dzień wcześniej. Płuczemy ją 2 x pod bieżącą wodą. Następnie gotujemy w wodzie, w proporcjach 2:1 (jeśli chcesz możesz dodać na pół z mlekiem kokosowym).

 

W tym czasie miksujemy produkty na spód do ciasta i wykładamy nim blaszkę. Wkładamy do lodówki na 1-2 h. Ugotowana kaszę odstawiamy do wystygnięcia.

Dodajemy do niej resztę produktów i wszystko miksujemy blenderem, do uzyskania jednolitej masy.

Przekładamy masę na spód do formy i wkładamy do lodówki na 3 h.

 

Smacznego!:)

IMG_6658

IMG_6659

3 maja 2016 / 57 komentarzy

Komentarze do wpisu 57 komentarzy

  • Enis napisał(a):

    Ciacho jest świetne! Idealne na śniadanie, jeśli ktoś jada na słodko. Bardzo bogate w składniki odżywcze, kasza, maliny, ziarna i olej kokosowy. Super połączenie tylu zdrowych rzeczy.
    Kasza jaglana to jedyna kasza, która nie zakwasza organizmu. Po przeczytaniu uwag oczywiście dokonałam modyfikacji: zmniejszyłem ilość kaszy o połowę, dwukrotnie zwiększyłam maliny i ziarna, dodając słonecznik, orzechy włoskie i dwie łyżki masła orzechowego.

  • Jola napisał(a):

    Wyszlo pyszne. Po uprzednich komentarzach zmodyfikowalam ilosc skladnikow.na blache 22cm wrzucilam 175g pestek dyni, 10daktyli,kaszy 250g no a malin z 2szklanki. Pyszne i takie samo jak ma zdjeciu;) tylko spod bardziej zielony.

  • Barbara napisał(a):

    Witam, skusiła się dzisiaj na zrobienie tego pięknego ciasta. Zastanawiałam się nad proporcjami bo pisaliście, że coś z nimi nie tam.

    Moim zdaniem Pani Ani wkradł się niewielki błąd. Przez przypadek do ilości koszt jaglana dopisała jedno zero za dużo ( i tak z ilości 50 gr powstało 500gr.) resztę zrobiłam według przepisu. Konsystencją wyszła super, kolor również.
    Tylko zamiast pakować je do tortownicy przełożyłam do trzech salaterek. WYSZŁO IDEALNE!!!
    Dziękuję Aniu za super przepis i za świetną dietę…
    Pozdrawiam

  • emilia napisał(a):

    Za dużo kaszy…. za mało owoców..:( Niestety! Nie wiem jakim cudem ciasto na zdjęciu jest tak czerwone… jak dodałam kg malin to nawet w połowie nie przypominało foty. smutek.

  • zoszka napisał(a):

    Chciałam się pochwalić, ciasto zrobione, było pyszne!!! Podobnie jak pisały dziewczyny, kaszy jaglanej dałam mniej, ponadto zmiksowałam z jeżynami, malinami, truskawkami i galaretką, myślę że konsystencja na tym zyskała. poza tym do spodu dodałam orzechy laskowe, kilka włoskich i resztkę pestek słonecznika. Polecam , ciacho pierwszorzędne :))

  • Marta napisał(a):

    Ciasto zrobione, tak jak pisaly kolezanki powyzej, 500 g kaszy to za duzo, ja dalam 250 i wystarczylo, co do spodu, na styk, moznaby podwoic skladniki i byloby idealnie…w przepisie jest szklanka malin ja dalam 2 i ciasto wyszlo blade….ogolnie przepis do poprawki, ciasto bardzo dobre 🙂

  • Caroline napisał(a):

    A czy można przyozdobić ciasto plasterkami banana (dla smaku) lub kokosem zamiast borówkami. Czy będzie pasowało? Czy lepiej zostawić i nic nie dodawać? Będę wdzięczna za odpowiedź.
    Pozdrawiam

  • zoszka napisał(a):

    Czy można zmieszać owoce ? Np, trochę malin, jeżyn i truskawek ? I czy można użyć zamrożonych? Obawiam się, że nie mam podanej ilości tych samych owoców a jutro robię ciacho na urodziny. Oby wyszło 😉

  • Marlena napisał(a):

    Ciasto super! Jeśli chodzi o spód to trochę więcej dodałam składników niż w przepisie i wyszło wspaniale! Polecam do late z mlekiem bez laktozy i odrobiną syropu waniliowego… mniam:)

  • Kania napisał(a):

    Aniu czy możesz od czasu do czasu coś innego? Nie sądzisz że kasza na przemian z wiórkami kokosowymi to nie jest zróżnicowana dieta? Wiem że bezglutenowa dieta jest mniej zróżnicowana niż zwykła, ale nie musi być naprzemian kasza, kokos, łosoś

  • Roksana napisał(a):

    Ciasto jest pyszne!
    Brałam je do pracy jako drugie śniadanie, byłam najedzona i miałam dużo energii na resztę dnia 🙂
    Dodatkowo nie miałam już ochoty na nic słodkiego w ciągu dnia.
    Polecam 🙂

  • palusia napisał(a):

    Dzień dobry Aniu.
    Mam prośbę o radę dotyczącą wzdęć, a konkretniej brzucha, jak balon. Mam 22 lata, uprawiam sport kilka razy w tygodniu, staram się odżywiać zdrowo, nie piję napojów gazowanych, a moją jedyną używką jest kawa. Ostatnio odstawiłam nabiał zwierzęcy i zauważyłam lekką poprawę, ale nie na długo. Codziennie mój brzuch wygląda jak napompowany. Przez to nie czuję się dobrze w dopasowanych ubraniach, jestem szczupła, a tu nagle taki brzuch. Poradź, proszę, co mogę zrobić, żeby pozbyć się wzdęć, zapobiegać im, co jeść, a co omijać szerokim łukiem? Od dziecka leczę tarczycę, która często przechodzi z niedoczynności w nadczynność, czy to może być jedną z przyczyn?
    Z góry dziękuję za Twój i czas i pomoc. Jesteś dla mnie wielką inspiracją do życia w zgodzie z samą sobą, dziękuję, trzymaj tak dalej!

    • gina napisał(a):

      prosze sprawdzić bo być może ma pani kandydoze. mam dokładnie takie same dolegliwosci i tego właśnie grzyba. ale takie dolegliwości tez mogą świadczyc o nietolerancji na gluten.
      pozdrawiam

    • K. napisał(a):

      Miałam te same problemy i ta sama chorobę, po konsultacji z lekarzem i badaniach wyszło, że mam celiakię, więc gluten nawet w najmniejszych ilościach wyeliminowałam z diety. I przestałam mieć wzdęcia. Na początku jest ciężko wyeliminować gluten, bo okazuje się, że jest często tam, gdzie się jego nie spodziewamy. Ale samopoczucie wynagradza to! Najnowsze badania pokazują też, że przy niedoczynności powinno się zrezygnować z glutenu, ale i tak najlepiej jest to zrobić pod kontrolą lekarza. Lekarz także przepisał mi Letrox zamiast Euthyrox, gdyż Euthyrox w składzie zawiera gluten. Powodzenia!

  • Eli napisał(a):

    Niestety muszę przyznać, że przepis nie jest do końca udany. Składniki na spód ciasta wystarczyły mi na styk do formy o średnicy ok.22cm. Natomiast kasza po ugotowaniu zwiększa swoją objętość nawet dwukrotnie. Wzięłam szklankę suchej kaszy (ok.230g). Po ugotowaniu było jej ok. 500g. Myślę, ze wystarczy w przepisie podać, że chodzi o ilość kaszy po ugotowaniu i nie będzie problemy. Faktycznie szklanka owoców jedynie nadała nieco koloru. Nie udało mi się z takiej ilości uzyskać takiego koloru, jak na zdjęciach. Następnym razem, wiem co jeszcze powinnam zmodyfikować. 🙂
    Ogólnie ciekawy fit-przepis i na pewno jeszcze nie raz go wykonam 🙂
    Dziękuję za inspirację! 🙂

  • Joan napisał(a):

    Zrobiam z jagodami zamiast malin (nie dostałam) i Aniu to jest mistrzostwo, dzieki :*

  • Dominika JF napisał(a):

    Zrobilam dzisiaj, jest wspanialy:) smakuje rewelacyjnie!

  • Beata napisał(a):

    Pani Aniu martwi mnie wysoki indeks glikemiczny kaszy jaglanej. Bardzo ją lubię. Czy powinno się ją ograniczyć. Ciasto super.

  • Malgorzata napisał(a):

    Niestety nie mogę polecić tego przepisu. 500 gramów kaszy jaglanej to stanowczo za dużo. Dawno nie gotowałam już jaglanki i nie wiedziałam co zrobic z pelnym garnkiem kaszy, połowę wyrzucilam, bo za nic by się nie zamieściła do tortownicy o średnicy 26cm. Za to składniki na spód wystarczyły na styk, bo trzeba było sie nakombinować żeby równomiernie wyłożyć tortownicę. Moim zdaniem szklanka owocow na taką dużą ilość kaszy jaglanej to za mało. Choć użyłam może połowę kaszy i wiecej niż szklankę truskawek to masa miała lekki posmak owocowy, bardziej smakowała kaszą niż truskawkami. Całość w smaku niezbyt przekonująca. Cóż de gustibus non est disputandum, a człowiek uczy się na błędach.

    • Agnieszka napisał(a):

      Zgodzę się, zrobiłam z połowy kaszy – stanowczo na dużo. Dałam więcej owoców, a dodały głównie koloru. Spód na styk.

  • Daria napisał(a):

    A jakie wymiary blaszki ? 🙂

  • Sylwia napisał(a):

    Ja już mam spod w lodowce?szkoda ze długo się czeka bo wygląda pysznie

  • Moni napisał(a):

    A te daktyle to posiekac?czy jak ten spód przygotować?
    I czy mozna ewentualnie jakoś zastąpić olej kokosowy i czym?
    Z góry dzięki za wskazówki.

  • Justka napisał(a):

    Sernik bez sera? Omg

  • Natalia napisał(a):

    Pyyyszności Aniu rozpieszczasz Nas 🙂

  • Ula napisał(a):

    Na pewno w przepisie należy użyć pół kilograma kaszy jaglanej?

  • Marlena napisał(a):

    Czy jako słód można dodać ksylitol?

  • Marzena napisał(a):

    Aniu czy mogłabyś napisać ile to kalorii bo ja ich muszę pilnować 🙂 Ciasto wygląda przepysznie 🙂 Fantastyczny pomysł nawet dla gości 🙂 Dziękuje za przepis 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

  • Dorota napisał(a):

    Moga byc mrożone owoce?

  • Paulina napisał(a):

    Ile ma kalorii porcja 100 g

  • Ola napisał(a):

    Czy można zastąpić kaszę płatkami jaglanymi?

  • Ewelka napisał(a):

    500dg kaszy przed czy po ugotowaniu

  • K napisał(a):

    Czy można czymś zastąpić daktyle ? 🙂

  • simple journal napisał(a):

    Bardzo fajny i prosty przepis 🙂 skorzystam na pewno. Popróbuję z róznymi owocami, na początku z moimi ulubionymi truskawkami a później może z jeżynami… 🙂
    Pozdrawiam 🙂

  • Alicja napisał(a):

    Ania, oleju czy leju kokosowego??Bo nie xnalazlam czymze moze byc ten lej kokosowy?

  • Pati napisał(a):

    Aniu a co zamiast daktyli mogą być np.suszone morele czy żurawina? ?

  • Pati napisał(a):

    Fantastyczny przepis! Mam jedno pytanie – podane proporcje wystarczą na formę o jakiej średnicy?

  • M.Meinhard napisał(a):

    Jakiej wielkości formę użyła Pani dla powyższych składników?
    Pozdrawiam

  • maarthha napisał(a):

    Czy kawałek tego ciasta może być np. Drugim śniadaniem?

  • izka246810 napisał(a):

    Ania twoje przepisy są boskie widać że wkładasz dużo serca w to co robisz 😉 Wiadomo już kiedy książka z przepisami zawita w księgarniach?

  • paala napisał(a):

    Daktyle maja byc świeże czy suszone? 🙂

  • Eli napisał(a):

    Uwielbiam kasze jaglaną ?
    Czy pestki dyni można zastąpi nasionami słonecznika?
    Dziękuję za inspirację! ?
    Pozdrawiam majowo i sportowo! ? Dzisiaj łagodny trening mobility?

    • Mariola napisał(a):

      Eli ja często używam właśnie słonecznika zblendowanego z namoczonymi daktylami, jest genialny, smacznego 🙂
      Mariola

  • Kierunek Chorwacja napisał(a):

    Już się zabieram za to słodkie cudo i nawet synkowi mogę dać spróbować! Wygląda pięknie 🙂

  • Szpinak napisał(a):

    Wygląda genialnie Aniu jak tylko otworzą jutro sklepy to jadę po maliny!

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *