Świąteczna, słodka tarta z zimowymi przyprawami korzennymi i pomarańczą

Konsystencja ciasta niczym pudding, a zapach typowo świąteczny.

Słodka rozkosz – bezglutenowa i bez laktozy.
A cukier? najzdrowszy wybór 🙂
Kiedy z mleczka owocu palmy kokosowej odparuje się w wysokiej temperaturze wodę, to otrzymamy cukier kokosowy – brązową słodycz pachnącą intensywnie karmelem. Ta słodycz jest zdrowa, zawiera m. in. witaminy z grupy B, potas, cynk oraz żelazo.

KORZYŚCI

  •  ma niski indeks glikemiczny (GI 35) – jest lepszym wyborem dla osób z nieuregulowaną glikemią niż biały cukier, którego indeks glikemiczny wynosi prawie 65 (może być stosowany przez diabetyków)
  • jest źródłem inuliny będącej prebiotykiem wspierającym mikroflorę jelitową
  • niska temperatura topnienia i wysoka temperaturę palenia – świetnie nadaje się do wypieków

 

Świąteczna, słodka tarta z zimowymi przyprawami korzennymi i pomarańczą

Składniki:

Spód ciasta

  • 180 -200 g mąki kokosowej
  • 2 jajka
  • 100 g oleju kokosowego (kupisz TUTAJ)
  • 40 g cukru kokosowego (kupisz TUTAJ)
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka korzennych przypraw

Masa

  • 2 małe upieczone dynie  około 700/800 g
  • 3 jajka
  • około 100 g cukru kokosowego
  • 1 puszka mleka kokosowego (wcześniej schłodzone w lodówce)
  • sok z połowy pomarańczy
  • 2 łyżki macy
  • 2 łyżki korzennych przypraw
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 8 daktyli

Polewa:

  • 80 g gorzkiej czekolady 80 %
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka macy do posypania – zamiast niezdrowego cukru pudru 🙂
  • dowolne orzechy do dekoracji

Przygotowanie: 

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Dynię przekrój na pół i pozbądź się łyżką miąższu z pestkami. Następnie wsadź ją do piekarnika i piecz w 180 stopniach, około 30 minut.

Spód

Do miski dodaj wszystkie składniki i wymieszaj.

Długą i szeroką formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj dokładnie tłuszczem. Przełóż do niej ciasto i rozgnieć tak aby nie było być zbyt wysokie, ponieważ w tym cieście dominującym smakiem będzie masa 🙂 Zagnij je po bokach ile się da.

Masa:

Upieczoną dynię obierz i włóż do osobnej miski lub robota kuchennego. Dodaj resztę składników i wszystkie dokładnie zmiksuj.

Przygotowaną masę przełóż na spód ciasta i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 1 godzinę, a po wyłączeniu pozostaw jeszcze przez około 15 minut w środku. Po wyjęciu postaw ciasto w chłodnym miejscu aby ostygło. W międzyczasie przygotuj polewę.

Polewa

W rondelku roztop gorzką tabliczkę czekolady z olejem kokosowym.

Polej nią ciasto, udekoruj orzechami i włóż na 1 godzinę do lodówki. Po wyjęciu posyp przez sitko macą.

Proponowana foremka prostokątna 34 cm x 24 cm lub okrągła tortownica TUTAJ

 

dsc_1413

15 grudnia 2016 / 27 komentarzy

Komentarze do wpisu 27 komentarzy

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *