Pierniki w nowym wydaniu

Dzisiaj Mikołajki, ten dzień zawsze przypomina mi, że pora powoli rozpocząć przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia 🙂 To taki wyjątkowy czas. Czas dla rodziny, bliskich i przyjaciół. Warto zwolnić trochę i rozkoszować się tym magicznym okresem.

A jak Święta, to muszą być i pierniczki! Na pewno doskonale znacie moje ulubione, które znajdziecie TUTAJ. W tym roku przygotowałam także nowy przepis, w sam raz dla dzieci. Spróbujcie koniecznie 🙂

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto połączyłam i zagniotłam. Ciasto zawinęłam w papier do pieczenia i włożyłam do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowałam i foremkami wycinałam pierniki. Pierniki piekłam przez 10 minut w 180°C.

 

Komentarze 21 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

jajko dodaj 🙂

Hej, ile jajek dodałaś (zakładając proporcje podane w przepisie)?

Ja u siebie dałam 2 jajka.

tez tak mam 🙁 wszystko wg przepisu. Tak bardzo mi na tym zalezalo, a ciasto sie po prostu rozpadło…

dodała Pani jajko?

Tez tak mam i nie ma szans na rozwałkowanie

Tez tak mam i nie ma szans na rozwałkowanie poradzicie jak je uratować

dodać jajko 🙂

Piekne pierniczki. Też tak mam, że po Mikołajkach zaczynam intensywnie myśleć o świętach . Pierniczki warto zrobić wcześniej, bo w święta są dużo lepsze. Pozdrawiam.

Aniu jakie mąki bezglutenowe wybrałaś do pierniczków? Owsiana czy bardziej z rodzaju kukurydziana, ryżowa. Rok temu chyba źłe wybralam ?

No właśnie, ja chyba dam jajko, co Pani Ania na to?

Czy te pierniczki muszą leżakowac czy są od razu miękkie?

czy zamiast cukru kokosowego mogę użyć ksylitol? taki sam przelicznik?

Witam
100 gr oleju kokosowego to ile to łyżek? 😉 pozdrawiam

Jest mnóstwo przeliczników, wystarczy wpisać w google.. chyba że jest się leniem i czeka się na gotowe -.-