Czekoladki miodowe warte grzechu, czyli domowe słodkości
Już za kilka dni święto zakochanych, czyli Walentynki. Z tej okazji przygotowałam dla Was zdrową wersję czekoladek, które świetnie sprawdzą się jako prezent dla Waszej drugiej połówki 🙂
Jak przepis na czekoladki, to nie mogło zabraknąć w składnikach kakao. A kakao to przecież moc antyoksydantów, ale także źródło magnezu, żelaza, cynku, manganu, potasu, witamin z grupy B oraz błonnika. Kakao jest także bogate w tryptofan, który jest przekształcany do jednego z głównych neuroprzekaźników w naszym organizmie – serotoniny (często nazywanej także hormonem szczęścia). Jednocześnie dzięki zawartości związków takich jak teobromina, kakao wykazuje efekt stymulujący, poprawiając przy tym nastrój. Zawartość związku fenyletyloaminy w kakao podnosi poziom dopaminy w organizmie, co przekłada się na poprawę skupienia, czujności oraz samopoczucia.
Taka propozycja walentynkowa na pewno uszczęśliwi Waszych partnerów 🙂
Sposób przygotowania:
Do garnka dodałam olej, kakao, masło i gotowałam, następnie dodałam przyprawy i wymieszałam. Gdy masa lekko przestygła dodałam miód i czekoladę przelałam do foremek w kształcie serduszek. Czekoladki schłodziłam przez noc w lodówce.
Komentarze 4 komentarze
Dołącz do dyskusji…
Świetny przepis. Jednak ja polecam teraz mieszankę czosnku z miodem. Na tą porę to optymalny typ. Pozdrowionka.???
Super wyszly,pierwsze moje czekoladki. Dzieki Ann.
Dodalam do masy miód i czekoladę, jaka czekoladę bo nie ma jej w wymienionych składnikach? Pozdrawiam ciepło ?
‘i czekoladę przelałam do foremek w kształcie serduszek’