Czekoladki miodowe warte grzechu, czyli domowe słodkości

Już za kilka dni święto zakochanych, czyli Walentynki. Z tej okazji przygotowałam dla Was zdrową wersję czekoladek, które świetnie sprawdzą się jako prezent dla Waszej drugiej połówki 🙂

Jak przepis na czekoladki, to nie mogło zabraknąć w składnikach kakao. A kakao to przecież moc antyoksydantów, ale także źródło magnezu, żelaza, cynku, manganu, potasu, witamin z grupy B oraz błonnika. Kakao jest także bogate w tryptofan, który jest przekształcany do jednego z głównych neuroprzekaźników w naszym organizmie – serotoniny (często nazywanej także hormonem szczęścia). Jednocześnie dzięki zawartości związków takich jak teobromina, kakao wykazuje efekt stymulujący, poprawiając przy tym nastrój. Zawartość związku fenyletyloaminy w kakao podnosi poziom dopaminy w organizmie, co przekłada się na poprawę skupienia, czujności oraz samopoczucia.

Taka propozycja walentynkowa na pewno uszczęśliwi Waszych partnerów 🙂

 

Sposób przygotowania:

Do garnka dodałam olej, kakao, masło i gotowałam, następnie dodałam przyprawy i wymieszałam. Gdy masa lekko przestygła dodałam miód i czekoladę przelałam do foremek w kształcie serduszek. Czekoladki schłodziłam przez noc w lodówce.

 

 

Komentarze 4 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Świetny przepis. Jednak ja polecam teraz mieszankę czosnku z miodem. Na tą porę to optymalny typ. Pozdrowionka.???

Dodalam do masy miód i czekoladę, jaka czekoladę bo nie ma jej w wymienionych składnikach? Pozdrawiam ciepło ?

‘i czekoladę przelałam do foremek w kształcie serduszek’