Czas infekcji

Wiosna to jedna z moich ulubionych pór roku. Jest to czas, kiedy przyroda budzi się do życia po zimowym uśpieniu. Czas przesilenia wiosennego sprzyja jednak większej zachorowalności na infekcje i przeziębienia. Jak w tym okresie uchronić się przed zachorowaniem? Istotną rolę może odgrywać odpowiedni sposób żywienia. Dziś przygotowałam dla Was listę przypraw mogących wpływać na naszą odporność.

 

Czarnuszka 

Ma silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Może być ona spożywana zarówno w formie przyprawy jak i naparu. Jako przyprawa sprawdzi się świetnie jako zamiennik pieprzu oraz jako dodatek do chleba, zup, sałatek, czy duszonych warzyw. Z kolei napar z czarnuszki przygotowuje się jak herbatkę. Czarnuszkę należy zalać wrzątkiem i parzyć przez około 15 minut.

 

Czosnek 

Zawarta w czosnku mieszanina lotnych związków (głównie siarkowych) działa bakteriobójczo, niszczy liczne drobnoustroje, drożdże, grzyby i wirusy. Czosnek  ułatwia odkrztuszanie, a także łagodzi uczucie duszności. Najskuteczniejsze pod tym względem są świeżo utarte lub pokrojone na kawałki ząbki czosnku lub świeżo wyciśnięty sok. Więcej informacji na temat właściwości czosnku znajdziesz TUTAJ.

 

Lukrecja

Wyniki badań klinicznych wskazują, że składniki wyekstrahowane z korzeni lukrecji posiadają liczne właściwości biologiczne, w tym m. in. przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Lukrecje zaleca się stosować doustnie w ilości od 5 do 15 g dziennie. Uwaga – długie jej stosowanie może powodować wzrost ciśnienia tętniczego krwi. Lukrecja nie będzie więc zalecana dla osób chorujących na nadciśnienie tętnicze.

 

Oregano

To roślina lecznicza i przyprawa w jednym. Oregano wykorzystywane jest także w farmakoterapii, ze względu na właściwości przeciwdrobnoustrojowe, przeciwgrzybiczne i przeciwpasożytnicze. Jak dla mnie to roślina numer jeden, jeśli chodzi o ochronę przeciwdrobnoustrojową. Sposób trzech moich ulubionych ziół: bazylii, tymianku, oregano, to właśnie oregano posiada najsilniejsze działanie przeciwbakteryjne. Oregano posiada także wysoki potencjał przeciwutleniający. Zawarte w nim składniki bioaktywne chronią organizm przed reakcjami wolnorodnikowymi.

 

Bazylia

To moja królowa ziół doniczkowych. Kojarzy mi się zwłaszcza z kuchnią włoską. Idealnie komponuje się z makaronem i pomidorami. Z bazylii przyrządzam moje ulubione pesto. Bazylia wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Sprawdzi się także przy problemach z układem trawiennym, gdyż pobudza wydzielania soku żołądkowego.

 

Rozmaryn 

Rozmaryn stosowany jest głównie w naszej kuchni jako zioło wzmacniające smak. Czy wiecie jednak, że rozmaryn jest dobrym źródłem polifenoli – związków o właściwościach antyoksydacyjny, zwalczających wolne rodniki oraz posiadających właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne?

 

Pietruszka 

Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, żelaza i wielu innych niezbędnych nam składników pokarmowych. Dzięki temu może ona wzmacniać układ odpornościowy w walce z przeziębieniem.

 

Kurkuma

Zdecydowany lider wśród wszystkich przypraw. Kurkumę dodaję najczęściej do koktajli. Z kurkumy przygotowuję także magiczny tonik: https://hpba.pl/poranny-tonik-z-kurkuma-do-picia/, który nazywam prozdrowotną bombą! Kurkuma działa przeciwzapalne i przeciwbakteryjne a także przeciwutleniająco.

 

Imbir

Imbir używam każdego dnia, a zwłaszcza w okresie większej zachorowalności na przeziębienia. Dodaję go do koktajli, zup, a nawet herbaty. Jak wykazano w wielu badaniach spożywanie imbiru okazuje się nieść ogromne korzyści zdrowotne i lecznicze. Imbir działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Polecam go wszystkim, którzy chcą zachować młodość na dłużej, gdyż imbir ma wysoki potencjał przeciwutleniający, a zatem posiada działanie przeciwwolnorodnikowe.

 

Cynamon 

Pozyskuje się go z kory cynamonowca, a jego ojczyzną jest Cejlon (Sri Lanka). Za co cenię ją najbardziej? Za aromat – bez niego nie wyobrażam sobie wypieków w okresie Bożego Narodzenia, nie wyobrażam sobie też szarlotki, jaglanki czy innych dań bez cynamonu. Ponadto cenię jego właściwości prozdrowotne. Po pierwsze cynamon poprawia trawienie, pobudza wydzielanie żółci i soków trawiennych, pomaga przy wzdęciach, biegunkach, zgadze czy wrzodach. Składniki aktywne zawarte w cynamonie są zaliczane do jednych z najsilniejszych naturalnych antyseptyków (właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne), wykorzystywane w leczeniu przeziębień. Przeprowadzone do tej pory badania wykazały, że cynamon może odgrywać rolę w prewencji i leczeniu cukrzycy, nowotworów i chorób sercowo-naczyniowych. Cynamon wciąż jest w czołówce, jeśli chodzi o produkty o najsilniejszych właściwościach przeciwutleniających, a to drogie Panie interesuje każdą z nas :).

 

Masło ghee

Oprócz przypraw w okresie większej zachorowalności na infekcje polecam także masło ghee, które wykorzystuję bardzo często w moich przepisach. Cenię je ze względu na doskonałe właściwości kulinarne. Dzięki wysokiej temperaturze dymienia (aż 250 stopni) masło to się nie przypala, stąd też coraz częściej jest wybierane jako tłuszcz do przyrządzania różnego typu dań. Masło klarowane jest ponadto dobrym źródłem witaminy E posiadającej właściwości antyoksydacyjne. Dzięki zawartości kwasu masłowego po spożyciu masła klarowanego może wzrastać poziom interferonu, który stymuluje nasz układ immunologiczny do walki z przeziębieniem.

 

Literatura:

  1. Kaławaj K, Lemieszek MK. Prozdrowotne właściwości cynamonu.  Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu 2015, 21 (3):  328-331.
  2. Kania M, Baraniak J. Kurkumina – prozdrowotny barwnik kurkumy. Problemy Higieny i Epidemiologii 2015, 96 (2): 414-420.
  3. Kucharsa-Ambrożej K. Aktualny stan wiedzy na temat chemizmu i aktywności biologicznej lukrecji gładkiej Glycyrrhiza glabra L. Post Fitoter 2017; 18(2): 158-161.
  4. Kulczyński B, Gramza-Michałowska A. Znaczenie żywieniowe imbiru. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2016, XLIX (1): 57-63
  5. Opara EI, Chohan M. Culinary Herbs and Spices: Their Bioactive Properties,  the Contribution of Polyphenols and the Challenges in  Deducing Their True Health Benefits. International Journal of Molecular Sciences 2014, 15: 19183-19202.

Komentarze 3 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Takie przygotowanie w naturalne leki super sprawa. Chyba żadna czytelniczka tego bloga nie złapie infekcji. Pani Aniu przygotowania do wiosny koncertowe. Pozdrawiam.?

Aniu jeszcze koniecznie witamina D3! Sprawia że organizm jest w stanie wytworzyć swój własny antybiotyk. Bez niej układ odpornościowy nie będzie funkcjonował prawidłowo ^^