Sylwestrowa przekąska – babeczki z kremem kokosowym

Dziś zabrzmi groźnie pod względem temperatury, groźnie bo śnieżno…:)

dsc_8897

Brakuje Ci pomysłu na sylwestrową, zdrową przekąskę? Chcesz zaskoczyć gości?

Jeśli lubicie kokos tak jak ja, to przy tych babeczkach zapomnicie o troskach i problemach:)) Takie babeczki idealnie wpasują się w zimowy i imprezowy klimat.

Przygotowanie:

Wymieszaj w misce mąkę koksową wraz z sodą oczyszczoną, kakao i wiórkami kokosowymi.

W drugiej misce wymieszaj olej kokosowy, jajko, mleko koksowe oraz przyprawy. Dodaj wymieszane składniki z miski pierwszej do drugiej i ponownie wymieszaj. Naszykuj pojemniki do muffinek i przełóż do nich przygotowane ciasto.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ok. 25 minut. Następnie wyjmij z piekarnika i odstaw w chłodne miejsca do wystygnięcia.

Masa kokosowa:

Puszkę mleka koksowego trzymaj w lodówce ok. 6 godzin. Następnie oddziel jego gęstą część od wodnistej. Dodaj wanilii i ubij gęstą część mikserem aż masa będzie puszysta. Nałóż bitą śmietanę na babeczki i posyp wiórkami kokosowymi.

Komentarze 17 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Chciała bym aby Pani , Pani Aniu odniosła się do cukru kokosowego. Czy to nie jest tak, że cukier kokosowy może być odrobinę lepszy dla zdrowia niż biały cukier, ale absolutnie nie można go uznać za zdrowy zamiennik cukru…Bo większość opinii oscyluje właśnie w tej teorii.

Hej dziewczyny!
Probowalam zrobic te babeczki 2 razy, niestety bez sukcesu. Nie wiem co robie nie tak. Masa wychodzi mi baaaardzo gesta, sucha wrecz. A tak chcialam sprobowac ????

Właśnie zrobiłam.Pycha,nie za słodkie a kokosowe.Ja dodałam więcej mleka kokosowego bo mąka kokosowa bardzo chłonie 1/4 wiec masa wychodzi gesta i babeczki sie kruszą ale ja jem w miseczce wiec????

Witajcie, jak Wam wyszły babeczki? U mnie się nie udało, nie wiem czy z proporcjami jest ok bo ciasto wyszło bardzo suche.. jakby za mało części plynej.. Aniu jaka konsystencje powinno mieć ciasto ? Kissy

Zawsze babeczki kokosowe są bardziej suche (taki urok kokosa) 🙂

Hmmm a co to za gęste mleko kokosowe? Ja kupuję zwykle i ono jest rzadkie… Gęste to jedynie mleczko kokosowe ale to chyba nie o to chodzi?

nie wiem jak jest w Polsce,bo mieszkam za granica,ale u mnie sa dwa rodzaje mleka kokosowego: jedno jest plynne geste ,a drugie jest wlasnie taki ojakim pisze Ania:czesc wody i czesc bardzo gesta,z ktorej mozna ubic krem. Byc moze trzeba popytac i to na pewno w sklepach ze zdrowa zywnoscia.

Moniko, ja dzisiaj przy pieczeniu policzyłam tak mniej więcej i wychodzi mi 1784kcal (całość ciasta na muffinki) oraz 436kcal (krem z mleczka kokosowego). Z tej ilości ciasta wyszło mi 6 muffinków, czyli jedna porcja z kremem, jeżeli wszystkiego dajemy po równo, może mieć około 370kcal 🙂 nie jest źle :P!

Witaj Aniu,
Świetny pomysł na słodka przekąskę, na pewno go wypróbujemy 🙂 na naszym blogu dzis z samego rana propozycje wytrawnych zdrowych przekąsek, zapraszamy i czekamy na opinie FACHOWCA ????
Życzymy Tobie oraz Robertowi samych szczęśliwych chwil w 2017 roku, niech Fortuna będzie Wam łaskawa i strzeże Waszego szczęścia ! ????????

Przepraszamy za te znaki zapytania, w ich miejscu była emotikonka “:*”

Uwielbiam pani przepisy! Są wspaniałe i co najważniejsze smaczne ;D