Babka z rodzynkami

Babkę piekę głównie w okresie świątecznym. Ciasto to kojarzy mi się zwłaszcza z Wielkanocą. Uwielbiam ten zapach ciepłej babki roznoszący się po całym domu. Dziś przygotowałam dla Was przepis na prostą i pyszną babkę z rodzynkami. A Wam jakie ciasto kojarzy się z Wielkanocą?

 

Sposób przygotowania:

Suche składniki wymieszać, siemię lniane zalać gorącą wodą i odstawić na kilkanaście minut lub użyć w zamian 1 jajko. Dodać mokre składniki i wymieszać. Zestarzeć na grubych oczkach cukinię. Następnie wszystkie składniki zblendować. Dodać sparzone rodzynki. Formę na babkę wysmarować tłuszczem. Piec około godziny w 180 stopniach. Ciasto pozostawić w piekarniku do wystudzenia. Czekoladę rozpuścić. Babkę polać czekoladą.

 

Komentarze 10 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Aniu który z Twoich przepisów na babkę będzie najlepszy dla osoby z niedoczynnością tarczycy?

Witam, a czy maka jaglana ma wysoki indeks glikemiczny jak kasza jaglana? Jesli tak to czym mozna ja zastapic?
Pozdrawiam
Marta

Właśnie na próbę piekę żeby sprawdzić czy się uda… mam mała foremkę wiec robię z polowy składników…. na razie jest dość gęste i mało …… dam znać co wyszło ….

Mnie Aneczko z Wielkanoca kojarzy sie na przyklad jescze mazurek ?.Pozdrawiam Cie bardzo goraco i zycze Ci mega pozytywnego tygodnia.Ps Usmiecham sie do Ciebie z calego serca.??????????.

Czy przed dodaniem cukinie Odstawiamy na chwilę i odsączyłamy wodę ręcznikiem papierowym?
Pozdrawiam
Kasia

Próbne ciasto super!!! Choć malutkie jak na świąteczny stół ? Planuje zrobić z podwójnej porcji i dac mniej skórki z cytryny bo tym razem przesadziłam i troszkę gorzkie wyszło?

Taką babkę od takiej babki każdy chciałby spróbować. Pozdrawiam.??

Zgadzam sie z Toba Tomaszu w 100 %?????? xD xD xD