Bananowe brownie

Chcesz pysznie przyjąć gości? Zawsze sprawdzi się łatwe w przygotowaniu i smaczne bananowe brownie ;).
Większość pracy wykona piekarnik 🙂

Bananowe brownie

Wymieszałam wszystkie składniki. Rozgrzałam piekarnik do 180 stopni. Podłużną foremkę wysmarowałam tłuszczem (można wyłożyć papierem do pieczenia). Przełożyłam ciasto do foremki.

Piekłam 40 minut i pozostawiłam w piekarniku.

Doskonale smakuje z domowym dżemem :).

Smacznego!

Komentarze 88 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Najlepiej smakuje na 3 dzień. Wtedy tak ładnie przechodzi zapachem banana i jest trochę bardziej zbite. Wyszli idealne, dałam 1 łyżeczkę proszku i 1 łyżeczkę sody.

Wlasnie jem :), smakuje mi nawet bardziej zimne niz zaraz po upieczeniu. Pychota, napewno upieke go nie raz. Dziekuje

Zrobiłam z mąką kulurydzianą, bo ryżowej nie mogę. Jest pyszne! Nie spodziewałam się aż tak dobrego efektu! ? Polecam wszystkim i bardzo dziękuję za ten przepis, Aniu!

Ja dziś piekę drugi raz. Przepis jest super. Ciasto wychodzi super. Dziękuję. Pozdrawiam

Pyszne ciasto i wyszło idealne mimo tego, że zamieniłam mąke ryżową na żytnią i zamiast banana dodałam domową konfiturę, reszta składników bez zmian. Będę robić to ciasto częściej bo jest proste i smak idealny.

Mega pycha ?dalam 100g maki ryżowej i 50 g kokosowej i dwa jaja. 3 lyzki kakao gorzkiego i 1 cynamonu plus polewa z gorzkiej czekolady i wiorki kokosowe. Polecam.

Mi właśnie dochodzi w piekarniku, zobaczymy, czy wyjdzie 🙂 ale jak na razie urosło i wygląda fajnie!

Jestem zaskoczona,ze jest tak pyszne i proste, troszke za slodkie jak dla mnie,ale to kwestia gustu, nastepnym razem dodam mniej cukru.

Beznadziejny przepis. Robiłam 6 razy według przepisu i za każdym razem mi ciasto nie wyrosło.

Moj partner sprobowal jako pierwszy i powiedzial, ze fuuj, ze to nie slodkie… za to mi bardzo smakuje. 😉 zmodyfikowalam niektore skladniku, ktorych nie mialam… zamiast cukru – miod, brak kakao zamienilam czekolada z lodowki, sproszkowana w blenderze 😉 zamiast maki ryzowej – kokosowa.

Ciasto na początku mi nie wyrosło, wiec zmieniłam kolejność dodawania składników. Najpierw zmiksowałam jajko z cukrem, pózniej dodałam masło klarowane i resztę sypkich składników. Na sam koniec dodałam rozgniecione banany. Ciasto od tej pory wychodzi mi za każdym razem i należy do naszych ulubionych. Mniam!

Ciasto wyszło dobre ale wydaje mi się że 2 łyżki cynamonu to za dużo jak na brownie a 2 Ł kakao to za mało, bo bardziej to przypomina piernik w smaku. Pozdrawiam

Czy mogę dodać jakiś zamiennik mleka roślinnego ? Pozdrawiam ????????????

Bardzo smaczne ciasto. Jak tylko wystygło połowa ciasta zniknęła. Mężowi ciasto smakowało i nawet mój 2 latek zjadł kawałek choć żurawinę wydłubywał. Do ciasta użyłam bezglutrnowy proszek do pieczenia. Wszystkie składniki prócz żurawiny zblenderowałam w blenderze kielichowym. Kiedy powstała gładka masa dodałam żurawinę i wymieszałam. Piekłam z termoobiegiem 180 stopni i 40 min zgodnie z przepisem . Użyłam najmniejszej keksówki o rozm. 25cm/12cm.

Proszku bezglutenowego też 1 łyżeczkę?

Zrobilam zgodnie z przepisem choc dodalam sody a nie proszek, ale ciasto nie uroslo. Czy kolejnosc mieszania skladnikow ma znaczenie, czy piec z termoobiegiem, czy olej kokosowy rozpuszczamy?

Tak ja rozpuscilam olej kokosowy 🙂

a czy ktoś prubował na mące owsianej lub kokosowej? jeżeli tak jakie proporcje i jak smakuje bez jajka w zamienniku na siemie lniane?

Na mące kukurydzianej zamiast ryżowej, trzech łyżkach syropu klonowego zamiast cukru kokosowegoi sodzie zamiast proszku do pieczenia wyszło przepyszne. Takie odpowiedniki miałam dostępne 🙂
Dziękuję Aniu <3

ile stopni w piekarniku i jaka opcja z termoobiegiem czy bez, doradźcie dziewczyny bo nie mam nigdzie informacji, dziękuje

180stopni, 40minut z termoobiegiem (nie mam za wielu opcji niestety), ja nie lubię mokrego ciasta więc zjechałam na koniec do 150stopni i dotrzymałam jeszcze 5minut. Robiłam na sodzie a nie na proszku – urosło, nie przesuszyło się ale nie jest mokre. Pozdrawiam 🙂

Pani Aniu, dziękuję za przepis! Szkoda,że nie podaje Pani danych o makroskladnikach 🙂

Ja tez pieklam to ciasto dwa razy i za kazdym razem zrobil sie zakalec. :-/ ale w smaku jest pyszne!

zrobione zrobione, już drugi raz:) tym razem z polewą czekoladową składającą się z gorzkiej czekolady min80% , oleju kokosowego nierafinowanego i odrobiny ksylitolu:) a na ciepłą polewę wiórki kokosowe :)) do pracy przekąska jak znalazł <3

Jest rewelacyjne, pomimo, ze nie dodałam żadnego cukru! Teraz popróbuję z innymi mąkami bezglutenowymi 🙂
pozdrawiam serdecznie!

Przepis wyglada swietnie! Na pewno wyprobuje! A kiedy nalezy dodac zurawine? Przed wlozeniem do piekarinka? Na zdjeciu w ogole ich nie widac. Pozdrawiam serdecznie!

Zrobiłam, wyszło pyszne!
Tylko dałam cukier trzcinowy a mąkę orkiszową, pół na pół ciemną i jasną, bo tai asortyment miałam w domu 😉
Ale już zamówiłam mąkę ryżową i cukier kokosowy, także następnym razem zrobię jak w przepisie.
Drugim razem zrobiłam podwójną ilość składników, bo było mało, mąż pożarł prawie całe…
Z podwójną ilością składników myślę że lepiej zrobić w prostokątnej blaszce, żeby się zmieściło.
Gotowe polać domową polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi 😉
Będzie pyszne i piękne 😉

Mam pytanie: czy proszek do pieczenia jest zdrowy? Ciasto wygląda bardzo apetycznie 🙂

Zrobiłam dwa razy i ani razu nie urosło…..tak ma być czy coś źle robię? 🙂 robię dokładnie jak w przepisie, żadnych zamienników.

jak nie chce rosnąć proponuję użyć sody zamiast proszku,
ja prawdę mówiąc od razu dałam sodę, bo obawiałąm się że na proszku tak ciężkie ciasto nie urośnie
a! ważne też aby banany były dojrzałe, im bardziej tym lepiej, zielonawe odpadają!

Wypróbowałam z mąką kukurydziana, również przepyszne. Super przepis 🙂

Przepyszne! Zrobiłam jeden raz i teraz króluje na stole gdy tylko chcę coś słodkiego 🙂
Pozdrawiam Pani Anno 🙂

Pozdrawiam 🙂

Można, ale smak będzie troszkę inny.

A jak ktoś może sobie pozwolić na trochę więcej kalorii to polecam takie: 6 jajek miksujemy z 2 łyżkami cukru i 100 mielony migdałów. 2 czekolady gorzkie rozpuszczamy w kostce masła, studzimy i miksujemy z masą jajeczną. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 min w 180C piekarnik góra -dół. Po wystygnieciu schładzamy w lodówce 12h. Pyyyycha:)

Ciekawa jestem ile taki mały kawałek ciasta może mieć kalorii bo z chęcią bym dzisiaj zrobiła takie ciacho ?

Podpisuję się pod pytaniem 🙂 ile kalorii jest w jednym kawałku ? 🙂

W całości słodzonej stewią,bez żurawiny 1407 kcal,także w jednym dosyć konkretnym kawałku ok. 250 kcal:)

Czy zamiast maki ryżowej można użyć kokosowej bądź kukurydzianej? Pozdrawiam

Proszę próbować 😉 tego nie wiem

Aniu, czy moglabys wzbogacic swoje posty z przepisami z automatyczna opcja ‘do druku’? Z gory dzieki 😉

Proszek do pieczenia zawiera mąkę pszenną więc jednak to brownie nie jest bezglutenowe 😛

Używam proszku bezglutenowego 🙂

Polecam proszek do pieczenia na mace kukurydzianej. Do kupienia chociażby w kauflandzie

Na rynku dostępne są bezglutenowe proszki do pieczenia.

Proponuje zamiennik – nasiona chia lub siemię lniane.

siemię lniane lub nasiona chia 😉

A czy nie lepiej zamiast masła/oleju kokosowego dodać avokado?
🙂
Pozdrawiam.

Fajny przepis, chętnie bym go wyprobowala, jednak teraz karmie i kakao nie jest wskazane,bo uczula. Często korzystałam z Twoich przepisów przed ciążą i w czasie ciąży 🙂 A może jakiej wskazówki lub dania dla mam karmiacych?

Zamiast kakao mozna użyć karob.

Ależ mozna kakao, wszystko mozna. Dopóki dzircko nie reaguje na potencjalne alergeny, prosze jesc wszystko na zdrowie:) to mowię ja, matka dwójki maluchów karmionych piersia. A jeżeli i tak nie jestem w stanie Pani przekonać polecam cudowny zamiennik kakao (nawet zdrowszy)- karob. Pozdrawiam

Ja też karmię piersią,ale jem miód, masło orzechowe, jagody goji, kakao w małych ilościach też i jest ok 🙂 Położna radziła,żeby wprowadzać do diety i obserwować. Pozdrawiam!

Wymieszać tzn wymieszać wszystko w blenderze? Czy recznie w misce?

Można użyć blendera.Pozdrawiam 🙂

Zrobiłam! Wyszło pyszne! Znikło w jeden dzień bo dzieci wszystko zjadły 🙂 następnym razem z podwójnej porcji

Wygląda przepysznie. Czy zamiast mąki ryżowej można dodać mąkę migdałową lub kokosową?

A można użyć miodu zamiast cukru kokosowego i mąkę razową zamiast ryżowej ? Może i głupie pytanie, ale wolę się upewnić

Szkoda, że nie weszłam na bloga parę godzin wcześniej, a już by było u mnie zrobione. Obiecałam mamie ciasto czekoladowe domowe, żeby tylko nie kupowała sklepowej chemicznej mieszanki to w ciut zdrowszej wersji zrobiłam, a szkoda, bo to wygląda bajecznie!

Rewelacja!!! ?
Zamiast żurawiny dodałam garść rodzynek i 3 daktyle w zamian za mniej ksylitolu 😉 Pychotka 🙂

Żurawiną jest posypany wierzch ciasta 🙂

Aniu ile trzeba czasu przeznaczyć na trening brzucha żeby były tego efekty ? Wystarczy trening ABS 8 minutowy ? Proszę o odpowiedź.

Wspaniale przepisy! A jakie jest Pani zdanie na temat odgrzewania potraw w mikrofalowce?

Dieta to podstawa, ale jak dla mnie cardio plus 20 min treningu brzucha daje najwieksze efekty.

Czy zamiast cukru kokosowego można dodać 2-3 łyżki miodu? 🙂

Można dosłodzić miodem 😉

ja dalam 100 g ksylitolu 🙂

Wymieszałaś wszystkie składniki w blenderze czy ręcznie w misce?

ja wymieszałam widelcem i wyszło 😀