Bezglutenowe pierogi z nadzieniem z buraka i daktyli – coś dla małych i dużych dzieci na święta
Twoje pociechy nie lubią tradycyjnych wigilijnych pierogów? Mam alternatywę, która powinna zasmakować każdemu dzieciakowi. Propozycja może brzmi dla Ciebie mało wigilijnie, jednak czego się nie robi dla naszych najmłodszych 🙂
Do farszu wykorzystamy buraki, które troszkę posłodzimy daktylami i dosmakujemy cynamonem. Myślę, że nie tylko te najmłodsze dzieci spróbują tej kombinacji 🙂
Bezglutenowe pierogi z nadzieniem z buraków i daktyli
Przygotowanie:
Do robota kuchennego włóż wszystkie sypkie składniki na ciasto. Powoli dolewaj wodę, mieszając całość do takiego momentu, kiedy ciasto zacznie się formować. Następnie zrób z niego kulkę, zawiń w papier i włóż na 15 minut do lodówki.
W tym czasie zmiksuj ugotowane buraki wraz z przyprawami i namoczonymi wcześniej daktylami (mocz około 15 minut we wrzątku).
Na stolnicę wysyp mąkę przygotowaną do jej posypania. Przygotuj wałek, który również posyp mąką. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na 3 części. Cienko je rozwałkuj i odgniataj kubkiem równe koła. Do każdego koła z ciasta włóż około 1/2 łyżki farszu i zaklej na pierogi.
W międzyczasie zagotuj w garnku wodę. Dodaj 1 łyżkę tłuszczu i wkładaj do zagotowania po około 5 sztuk pierogów. Gotuj dopóki nie wypłyną na wierzch. Po wyjęciu układaj na talarze i lekko polewaj tłuszczem, aby się nie skleiły.
Uwaga jeśli ciasto będzie za bardzo klejące, pamiętaj że możesz dodawać mąki na bieżąco.
Komentarze 41 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
na “bezglucie” od 15 lat i jeszcze nigdy nie porwalam sie na pierogi. nie pomyslalam o tapioce… dziekuje za inspiracje, oby wyszly pierogi a nie łazanki 😉
relacja po walce i degustacji 😀
skończyło się na upieczeniu krążków z ciasta przełożonych farszem – jako zagryzka do barszczu, pierwsza klasa. ciasto było plastyczne, ale nie elastyczne mimo, że ”pracowałam” dobre pół godziny. popełniłam chyba jeden duży błąd- nie zaczęłam lepić od razu, dałam ciastu odpocząć. mimo wyrabiana nie wróciło do konsystencji wyjściowej.
dieta bezglutenowa to jedno wielkie #never give up powodzenia dla tych którzy też polegli w pierwszym starciu 🙂
Wesołych Świąt ( z pierogami czy bez)
Ciasto robiłam dwukrotnie, bo za pierwszym myslalam ze cos zle zrobiłam ,że nie wyszło. Za drugim razem wyszło tez tragiczne, rozwala sie, masakra…. ja nie wiem jak z tego można ulepic pieroga….. jestem bardzo rozczarowana bo z wielkim zapałem sie wziełam za ich robienie z myślą ze moje dzieciaki w koncu zjedza pieroga…. 🙁
hmm ja trzy lata walczyłam 🙂 ale tutaj trzeba samemu wiedzieć ile dodatkowej wody dodać, należy ciasto wyrobić do odpowiedniej konsystencji
Aniu proponuje pisac bardziej szczegółowo, co to znaczy 4 buraki? Jakie buraki? Jakiej wielkosci? Ile to bedzie? Dla kogos kto pierwszy raz to robi jest to po prostu niezrozumiałe….
kochani, bez przesady 🙂 udostępniam Wam z pełnym sercem przepisy i … za mało, za dużo, co mogę czym zastąpić itd.
buraki są na farsz – tutaj wielkość nie jest tak istotna
Czy mąkę gryczaną mozna zastąpić owsiana bezglutenowa, ponieważ nie toleruje gryki..
a daktylki suszone czy świeże?
Najlepiej świeże
Droga Aniu, myślisz ze dodatek orzechów lub migdałów do farszu byłby dobrym pomysłem? Chodzi mi cos takiego baardzo po głowie 🙂
Proszę testować 🙂
Dzien dobry 🙂
Czy mozna uzyc kokosowego zamiast masla? I dziecko pierwszy raz w zyciu zje pierogi 🙂
Ile pierogów wychodzi z tego przepisu?
jak dobrze pamiętam ok 15 🙂
Maki migdalowej w tej samej proporcji zamiast mali gryczanej? 🙂
Czy można użyć mało m
Coś wcięło mi komentarz 😉 Pytałam się czy można użyć mąki migdałowej zamiast gryczanej w tej samej proporcji?
nie przypuszczam, żeby wyszły
A czy taki farsz nada się do ‘pasztecikow’ drozdzowych pieczonych?
Szukam właśnie jakiejś bezmiesnej wersji i ta brzmi cudnie 😉
Mąką gryczana zawiera gluten
od kiedy :)?
Nie zawiera. Gryka jest bezglutenowa, chyba że w zakładzie są zanieczyszczenia, ale celiacy wybierają tą z przekreślonym kłosem i jest ok.
Czekam na wersję z kapustą i grzybami 😉
Czy mąkę z tapioki można zastąpić ziemniaczaną? Albo jakąś inną mąką? 🙂
Ach i zapomniałam jeszcze – ile mniej więcej pierogów wychodzi z przepisu?
ok 15 🙂
Testowałam różne mąki, ale z tapioki wychodzi najlepiej.
a czy daktyle mozna zastapic truskawkami, a tak w ogole to czy te pierogi mozna zastapic schabowym! Ludzie , jakie Wy tu meczace pytania zadajecie……trzeba myslec troche.
truskawki teraz? hmm.. nie poelcam
Mega przepis! Sprobuje zrobic dzisiaj i zobacze jak mi pójdą nie kestem mistrzem poerogowym…
A czym można zastąpić mąkę z tapioki?
Chciałam zapytac czy małe z tapioki można zamienić na jakas inna bo tu gdIe mieszkam nie moge takiej dostać nigdzie
niestety mąka z tapioki jest najlepsza do ulepienia pierogów bezglutenowych
Aniu czy mąkę z tapioki można zastąpić np. mąką amarantusową?
Jakiej mąki gryczanej użyć? Białej czy zwykłej?
Pozdrawiam!
Czym można zastąpić mąkę z tapioki? Mogę dodać zwykłą tortową ?
jeśli chcemy uzyskać pierogi bezglutenowe to tapioka wskazana 🙂
A ja je zrobię wcześniej, nie wytrzymam do Świąt przecież 😀
Aniu rewelacja. U nas w rodzinie to ja jestem ten niejadek pierogów, ale takie zjem na 100 % <3
PS zapomniałabym dodać : Gratulacje dla Ciebie i Roberta, zdrowia w te chłodne dni
Aniu ,pytanie nie wigilijne ale dla mnie ważne . Czy moge zastąpić w porannych śniadaniach kasze jaglana płatkami błyskawicznymi z kaszy jaglanej ? Gotowanie kaszy jest czasochłonne. Bede wdzięczna za poradę
no pewnie!