Bezglutenowe spaghetti z warzywami i zielonym pesto

Często pytacie do czego dodaję spirulinę lub chlorellę bo sami nie macie na to pomysłu. Staram się eksperymentować w kuchni i mieszać rożne smaki.

SPIRULINA i CHLORELLA są bogate w wartości odżywcze, ale nie każdy lubi ich posmak. Proponuję zatem, dodać je do potraw:)

Dziś wykorzystam je do spaghetti, a w zasadzie do pesto, z którym przygotuje makaron.

Bezglutenowe spaghetti z warzywami i zielonym pesto. 

Przygotowanie:

Przygotuj pesto – zeszklij czosnek na odrobinie oliwy. Następnie zblenduj go wraz z pestkami dyni, łyżką spiruliny lub chlorelli, solą, pieprzem, szpinakiem i oliwą z oliwek.

Pokrojoną cukinię podduś na oliwie z papryką i pomidorkami. Posól, popieprz, dodaj pietruszkę i dopraw do smaku tak jak lubisz np. oregano.

W osobnym garnku ugotuj makaron. Następnie wymieszaj go przygotowanym  pesto i posyp zielonym groszkiem

Komentarze 26 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Dzisiaj zrobię na obiadek! pewnie jak zwykle pyszne. Pani Aniu mam prośbę czy odpisałaby mi pani na wiadomość na ig? proszę to dla mnie bardzo ważne <3 na ig nazywam się aglaksander bardzo proszę odpisać chociaż wiem ,że do pani pisze bardzo dużo osób ale to jest dla mnie bardzo ważne pisałam już kilkanaście razy <3 pozdrawiam życzę zdrówka dla pani i dzieciątka <3 :*

Pani Aniu,

Czytalam ze oliwa z oliwek jest bardzo szkodliwa jesli podana obrobce termicznej i nie powinno sie dlatego na niej smazyc.
Czy pomimo tego smaży pani na oliwie z oliwek?

Pozdrawiam

Witam????Dziś robiłam .Porostu niebo w gębie????To bedzie jedno z moich ulubionych dań????

a czy można chlorelle zastąpić spiruliną? pozdrawiam serdecznie 🙂

Jasne! tak jak napisałam w opisie 🙂 mam wrażenie, że ktoś nie czyta ze zrozumieniem ;p 🙂

Powiedz proszę Aniu, czy korzystasz z Thermomixa lub czy jest możliwość dodania opisu w przygotowaniu potraw uwzględniając to urządzenie? 🙂 Pytam, bo Twoja dieta jest smaczna i przystępna, ale nie potrafię każdego przepisu odnieść do wykonania na TM5.
Pozdrawiam!

Korzystam 🙂 uwielbiam, ale jednak często wracam do tradycyjnego przygotowywania dań 🙂
Co prawda przy moim tempie życia, jest to duże udogodnienie, w szczególności jak gotuję dla Was przepisy na bloga 🙂

Po pierwsze – bardzo się cieszę, że mi odpisałaś 🙂 bałam się, że wpis zostanie potraktowany jako kryptoreklama…
Po drugie – Rozważ proszę dodawanie wersji przepisów na TM, myślę, że wielu czytelniczkom ułatwiłoby gotowanie 🙂
A ostatnie – Mam nadzieję do zobaczenia na obozie! <3

Aniu przepis brzmi smakowicie, ale połączenie groszku z makaronem? Czy to nie strączkowe czyli białka z weglowodanowym makaronem? Nie masz dyskomfortu po takim połączeniu?

tak, ale znikoma ilość.
Groszek zielony nie jest na tyle ciężkostrawny jak np. cieciorka. Wszystko zależy też od ugotowania warzyw strączkowych (w szczególności ułatwia trawienie dodany kminek)

Dziekuje za odpowiedz, to super wiadomość! Mniaaam juz nie moge sie doczekac takiego urozmaicenia… Sprobuje:)

Tego mi było trzeba.Pani Aniu dziękuję za wszystkie inspiracje☺Serdecznie pozdrawiam,trzymam kciuki za dalsze projekty????

Aniu mam synka zywionego Pozajelitowo z powodu totalnej aganglionozy przew.pokarm. Jemy zdrowo ale myśle czy nie wykluczyć mu glutenu z diety, bo słabo rośnie ,przybiera na wadze . Ma słabą florę bakteryjna i powracającą Candidę.Bylismy u wielu lekarzy med.nat.ktorzy wiele powiedzieli lecz to cały czas za mało . Jak myślisz gdzie powinnam się udać żeby znaleźć jakiś konkretnych specjalistów którzy znają się konkretnie na rzeczy …? Albo sama chciałabym rownież zrobić sobie szkolenia i przejść warsztaty z Zywienia bezglutenowego… poleć mi prosze kogoś
Z góry Dziękuje za odpowiedz

Proponuję szklenia dr. Patrycji Szachty z kliniki Vitaimmun

Aniu czy ser kozi w plastrach jest zdrowy? np w połączeniu z chlebkiem żytnim na śniadanko? 🙂

Nie proponowałabym łączenia sera z węglowodanami (gorsze trawienie).

Super propozycja! Zrobię w tym tygodniu, moze tylko bez groszku 🙂

Mam pytanie zupełnie z innej beczki… czy świeżo zmielone siemię lniane powinno się gotować, czy tylko zalać wrzątkiem?

Dziekuje za przepis! Przygotuje go na jutrzejszy lunch do pracy. Bardzo ciekawa jestem smaku pesto ze spirulina 🙂
Milej niedzieli!

Aniu, jaki bezglutenowy makaron wybierasz? Ja kupuje z mąki kukurydzianej, ale zastanawiam się czy jest odpowiedni. Lepszy byłby z mąki gryczanej ?

Ja uzywalam tego kukurudzianego ale potem Jacek Kucharski powiedział mi ze to jeszcze gorszy wybor. Obecnie testuje ryzowe, certyfikowane sojowe… “diet food” ma ciekawe pozycje, Ania kiedys o nich pisala notke na blogu. Oprocz tego sklepy ekologiczne maja jakies wymyslne pozycje…
Niestety nie sprawdzil mi sie czarny makaron ryzowy – przy kazdym sposobie gotowania robil mi sie z niego glut. Czarny sojowy jest ok ale trzeba lubic ten smak. Poki co moim faworytem jest brazowy ryzowy i zolty sojowy.

Super sprawa takie pesto:-) już nie kupuje gotowego tylko przygotowywuję własne według własnego uznania z rukolą bądź roszponka. Ten przepis również włączę do swoje jadłospisu!