BIO Maca
Maca (Lepidum peruvianum) to roślina uprawiana jest w Ameryce Południowej na terenie Andów od ponad 2000 lat. Jest źródłem wapnia, magnezu, fosforu, potasu, sodu, żelaza, siarki, cynku oraz witamin: B1, B2, C, E.
W jej składzie znajdziemy także wiele metabolitów wtórnych wytwarzanych przez nią samą, m. in.: glukozynolany, steroidy, alkaloidy, macamidy, macaeny, taniny, czy izotiocyjaniny, które wykazują prozdrowotne działanie na nasz organizm.
Stosowanie korzenia Maca wpływa korzystnie na poprawę płodności oraz libido, wykazuje działanie antydepresyjne oraz łagodzi objawy menopauzy.
Ze względu na swoje działanie energetyzujące może być polecana osobom, którym na co dzień towarzyszy na duży wysiłek fizyczny czy psychiczny.
PRZECHOWYWANIE:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
SPOSÓB WYKORZYSTANIA I DAWKOWANIE: Sproszkowany korzeń maca można stosować jako dodatek np. do koktajli, sałatek, czy napojów. Nie powinno się poddawać jej obróbce termicznej, gdyż działa to niekorzystnie na zawarte w korzeniu związki prozdrowotne.
Poleca się przyjmowanie od 500 do 3000 mg dziennie, stopniowo zwiększając dawkę. Największe korzyści przynosi regularne suplementacja.
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…