Brownie z fasoli
Macie chęć na coś słodkiego? A może szukacie proteinowej przekąski? Może po prostu chcecie przygotować coś pysznego na spotkanie z bliskimi? To brownie z fasoli sprawdzi się na każdą z tych okazji i nie tylko! Dzięki temu, że jego bazą jest fasola, a nie pszenna, oczyszczona mąka, ciasto ma dużo więcej białka i błonnika niż klasyczne brownie. Do tego nie używam w nim białego cukru, a za smak słodki odpowiadają banan i ksylitol. Tym ciastem możecie poczęstować też osoby na diecie bezglutenowej i uwierzcie mi, że każdy, kto go spróbuje, będzie zadowolony. 🙂 Łapcie przepis!
Sposób przygotowania:
Odsączyłam fasolę z puszki i przepłukałam wodą w sitku. Oddzieliłam białko jaj i ubiłam je z ksylitolem na pianę. Dodałam fasolę do naczynia i zblenowałam z jajkami i bananem, po czym dodałam wszystkie pozostałe składniki i zblendowałam ponownie. Ciasto przełożyłam do tortownicy i piekłam około 35 minut w 180 stopniach. Po tym czasie uchyliłam piekarnik i zostawiłam ciasto na około 10 minut.
Po wyjęciu ciasta przygotowałam polewę, mieszając w rondelku olej kokosowy z kakao, cukrem wanilinowym i wodą. Następnie polałam nią ciasto i zostawiłam do ostygnięcia. Możecie użyć dowolnych składników do dekoracji: malin, truskawek lub siekanych orzechów.
Komentarze Jeden komentarz
Dołącz do dyskusji…
Też robię i lubię