Chleb bez mąki!

Tak, tak, dziś chleb ze zbóż i orzechów, ale bezmączny!

Chleb robi furorę w domu i nie tylko. Zabieram go często jak tylko wyjeżdżam w trasę. Trochę poeksperymentowałam z różnymi składnikami (zachęcam i Was do prób) i tylko raz nie byłam zadowolona z efektu – kiedy dodałam płatki gryczane. W takim pieczywie będę ich unikać.

Rano rozgrzałam piekarnik do 180 stopni i piekłam chleb przez 20/ 40minut na środkowej półce (piekarniki mogą się różnić, sprawdź podczas pieczenia czy jest już gotowy).
Chleb jest gotowy, gdy popukamy od spodu wydaje głuchy odgłos.

Zdrowego i smacznego Nowego 🙂

Komentarze 201 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Dzień dobry.

Pani Aniu, chlebek pyszny, mam tylko pytanie jaka jest ilość węglowodanów w 100 g?

Pozdrawiam Marek Sypień

Witam. Otóż nurtuje mnie pytanie czy podczas pieczenia tego chleba nie powstaną tłuszcze trans? (Orzechy jako źródło tłuszczów nienasyconych) Z gory bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂

Czesc Aniu, chlebek jest przepyszny. Zastanawia mnie tylko czy jest zdrowy, siemie lniane i sloneczkik to przede wszystkim tluszcze nienasycone czy po upieczeniu nie powstaja szkodliwe tluszcze trans? Prosze o odpowiedz, pozdrawiam.

czy ten chleb można jeść podczas diety redukcyjnej i jaka jest kaloryczność jednej kromki

Witaj Aniu, zrobiłam chlebek ale po pokrojeniu strasznie się kruszy, wiesz co może być powodem? dodałam wszystkie składniki o których pisałaś 🙁

Zrobiłam wczoraj ten chlebek i jest pyszny 🙂 nie musiałam odstawiać “ciasta” na całą noc,wystarczyło 3 godzinki i wcale się nie rozsypywał przy krojeniu 🙂 Pozdrawiam! 🙂

U nas w slepach jest gotowa mieszanka takiego chleba i zalecaja do chleba dodac 4-5 jajek plus olej 3/4 dl ,nie dadaje sie syropu ,bo jajka
lacza wszyskie nasiona chlebek smakuje bardzo dobrze.

Nie wiadomo jaki indeks glikemiczny będzie miał taki wypiek? Sama Pani wymyślała czy też jest to przepis z jakieś strony/książki gdzie może są chociaż wyszczególnione wartości odżywcze?

Proponuję zdrowsze opcje: masło klarowane/ olej kokosowy

Czy siemie lniane mozna czyms zastapic? Niestety mam na nie uczulenie:(
dziekuje i pozdrawiam:)

Można zastąpić je sezamem.
Pozdrawiam

Witam!
Na oczyszczenie organizmu poleciła Pani picie na czczo cieplej szklanki wody z cytryna,niestety po każdym spożyciu boli mnie żołądek :-/
Czym to może być spowodowane i czy jest ewentualnie inny,podobny sposób .
Licze na odpowiedz ,na której mi bardzo zależy .
Pozdrawiam cieplutko 😉

Na oczyszczenie poleca Pani picie na czczo ciepłej wody z cytryna, niestety zawsze po jej wypiciu boli mnie żołądek .
Jaka może być tego przyczyna i czym ewentualnie mozna to zastąpić ? Bardzo zależy mi na odpowiedzi.
Pozdrawiam cieplutko 😉

zrezygnuj z cytryny, przestanie boleć 😀

Aniu a czy na tym samym przepisie probowalas robic np buleczki? jesli tak czy cos z tego wyszlo?
pozdrawiam

Nie próbowałam 🙂

Bardzo lubię wszystkie posty na stronie, są przemyślane, dużo wnoszą i są zrozumiałe dla każdego kto nawet nie ma dużego pojęcia o żywieniu czy sporcie. Polecam 🙂
kokieteriasmaku.blogspot.com

Witam,
Miałam przyjemność upiec chlebek wg Pani przepisu,nie użyłam tylko nasion chia, i zmniejszyłam odrobinę ilość wody. Wymieszałam składniki i dostawiłam na 3 godziny. Następie włożyłam do pieczenia. Niestety mimo pieczenia nawet godzinę chlebek w środku był jakby nie upieczony. Smakował po prostu jak namoczne ziarna. Owszem wszystkie składniki ładnie się połączyły i nic się nie rozysypywało, ale ziarna były mokre, tak jakbym je przed chwilą włożyła do piekarnika. Nie mam pojęcia co mogłam zrobić źle. Czy zdarzy się Pani kiedyś tak? Chciałabym zrobić jeszcze raz ten chlebek ale boje się że znowu wyjdzie to samo…

A i odstawiamy do lodówki? Czy w temperaturze pokojowej? Pozdrawiam 🙂

Jaką konsystencję powinno mieć ciasto po zmieszaniu składników, jakie proporcje pomiędzy wodą a suchymi? Czy woda przeważa? Czy raczej suche składniki? Pozdrawiam 🙂

wszystko super ale czy czegos tu nie brakuje? czegos co zwiaze wszystkie te nasiona? robie go juz 3 raz i trzymam sie przepisu a on jak sie ropadal tak sie rozpada. nie jestem w stanie nawet kromki ukroic

może należy więcej wody dodać 🙂

Witam! Zrobiłam – jest to jeden z najlepszych chlebów, jakie jadłam 😉 Polecam wszystkim 😉

Aby chleb sie na pewno nie rozpadl powinno sie dodac 4 lyzki Psyllium Husk (dostepne tylko na internecie). Co do pieczenia powinno sie go piec 20 minut w formie. Nastepnie chlep z formy wyjac, przewrocic do gory nogami i piec na ruszcie nastepne 30-40 min. Chleb jest gotowy wtedy gdy w niego zapukamy bedzie brzmial pusty.

Zrobiłam ten chlebek. W smaku pyszny, ale wyglądał zupełnie inaczej niż ten ze zdjęcia(wierzch się nie przypiekł w ogóle) i bardzo się rozpada.
Co mam zrobić żeby się tak nie rozpadał i żeby ziarna się nie sypały na wszystkie strony ?
Pozdrawiam

Myślę, że mam kilka praktycznych uwag odnośnie tego chlebka. Piekłam go dziś pierwszy raz i muszę powiedzieć, że udał mi się najbardziej ze wszystkich dotychczasowych chlebów “zmieniających życie”. Foremka- uważam, że nie powinna być zbyt mała, aby chleb nie był za wysoki, bo wtedy długo się piecze, ale co gorsza, rozpada się przy krojeniu. Ja piekłam w solidnej emaliowanej foremce (specjalnej do chleba) o wymiarach ok. 30×11 cm. Na wszelki wypadek posmarowałam blaszkę masłem i wysypałam płatkami jaglanymi.Po włożeniu masy do foremki, ubiłam i wygładziłam ją łyżką maczaną w wodzie- myślę, że dzięki temu jest bardziej zwarty.
Czas pieczenia- przynajmniej w moim piekarniku znacznie dłuższy- 55 min. w temp. 185 stopni. Po wyjęciu z piekarnika chleba nie wyjmujemy z foremki, ja go nawet włożyłam na jakiś czas do lodówki (kiedy nie był już gorący), żeby lepiej zesztywniał. Żeby go wyjąć musiałam lekko nożem przejechać po bokach,ale wyszedł bez problemu.
Krojenie- uważam,że niezastąpiony jest w tym przypadku bardzo dobrej jakości nóż z piłką, który ładnie chleb piłuje, a nie rozgniata. Na pewno nie można go pokroić w jakieś super cienkie kromki, ale mnie się udało w miarę cienko i trzymają fason!
Na prawdę jest to dobry przepis. Aniu, ja dodałam 1/2 szlk. płatków gryczanych i resztę jaglanych i muszę Ci powiedzieć, że w ogóle nie czuć gryki, za którą ja też nie przepadam, ale jest jednak wartościowa.
Przed chwilą zjadłam 3 kromki (1 samą, 2 z gaucamole, a 3…z…kabanosem) i czuję się, jak po obiedzie-pycha! Pozdrawiam!

A ja mam głupie pytanie ad. masła klarowanego-czy to ma być 6 łyżek takiego twardego z lodówki, czy 6 roztopionego na gazie? Ostatnio robiłam Twoje ciasteczka bezglutenowe, tam dodałam nierozpuszczone masło i ciasteczka nie wyszły (wytrącił się z nich tłuszcz podczas pieczenia);-/ Stąd to pytanie-coby się tyle pieniążków w nasionkach nie zmarnowało:-)
Pozdrawiam

Jak jeszcze raz ktos zapyta o agawe to padne;))) zrobiłam wg przepisu. Smak b. OK. Ale chlebek przypiekl sie od spodu, od gory, a w srodku byl taki lekko gumowaty, jakby niedopieczony. I nie chcial wyjsc z foremki:( czy trzeba ja natłuscic?

U mnie ten sam problem. Chlebek przepyszny, ale trzeba się nagimnastykować, żeby go wyciągnąć w jednym kawałku. Czy ktoś opatentował nieprzywieranie chlebka do formy? 🙂

Witam. Pani Aniu proszę o podanie produktów albo przykładowego posiłku jaki mogę zjeść nocą ponieważ pracuję także i nocami. Dodam jednak, że nie jest to praca wysiłkowa.
Dziękuję.
Uwielbiam Pani bloga:)

Chleb rewelacja, smaczny i sycący… Czy można jednak jakoś sprawić by miał bardziej “stabilną” konsystencję? (następnego dnia trochę się kruszył i rozpadał). Osobiście zastanawiałem się nad dodaniem babki płesznik (choć nie ma jej w przepisie) – bo ponoć ma takie właściwości “sklejające”. To dobry pomysł, czy jest lepszy? Aaa, nie dodałem nasion chia, bo jeszcze nie dotarły… jeśli ma to jakieś znaczenie.

Można dodać mielonego siemienia lnianego lub otrąb owsianych 🙂

A czy taki chleb można jeść przy kandydozie (drożdżycy)? Poszukuje jakiegoś urozmaicenia w diecie Candida a podobno orzechy i pestki można jest przy leczeniu drożdżycy.

Dzięki za szybką odpowiedź, zabieram się do pieczenia 🙂

Tak, może być również i ksylitol.

Aniu,

Jesteś fantastyczną inspiracją, Twój zdrowy styl życia, świetne przepisy. Na pewno wykorzystam niektóre z nich, aby jeszcze bardziej zoptymalizować swoją dietę i życie 🙂 Bo nie ma nic lepszego od zdrowia i dobrego samopoczucia 😀

Pozdrawiam serdecznie!

Paula

jest pyszny, ale nie mogę go pokroić bo się mega kruszy… smuteczek. :/

Zrobiłam wczoraj i jest fantastyczny. Zamiast syropu z agawy dodałam miodu, zamiast nasion chia – siemię lniane. Nie miałam tych rzeczy, ale idą już moją paczką eko z internetowego sklepu. A, i nie dodałam orzechów, ale i tak jest pycha.

Bardzo mnie kusi, żeby zrobić ten chlebek, ale boję się że składniki się nie połączą i zmarnuję tyle produktów… ale zaryzykuję! 🙂

Paniu Aniu, bardzo proszę o odpowiedź, nie chcę sobie zaszkodzić ! 🙂
Wklejam pytanie jeszcze raz:

Mam pytanie dotyczące siemienia lnianego. Pod jaką postacią można go spożywać ? Do tej pory łyżkę siemienia zalewałam odrobiną gorącej wody (tak żeby woda przykryła siemię), przykrywałam i odstawiałam na noc, a następnie, wlewałam wraz z ziarenkami do owsianki i jeszcze przez chwilę podgrzewałam na małym ogniu. Tylko czy w taki sposób siemię nie jest zbyt twarde żeby organizm mógł coś z niego skorzystać ? Bo przecież nie pogryzę wszystkich ziarenek 🙂 słyszałam też, że siemię zalane wodą może wytwarzać szkodliwe substancje…
Pozdrawiam 🙂

Siemię lniane można spożywać pod każdą postacią. Mielone jest jednak lepiej przyswajalne.
Pozdrawiam

Ok, dziękuje bardzo 🙂 obawiałam się, że ziarenka spożywane w całości mogą zatkać przewód pokarmowy.
Pozdrawiam !

Chleb eseński. Skiełkowane ziarna zbóż są mielone, formowane w chlebek i podsuszane 24 godziny w temperaturze do 40 st celsjusza. ŻRÓDŁO witamin i enzymów. Nie ważne ile się zje ale ile się przyswoi. Zupa polewka. Skiełkowane ziarna zbóż yrzeba wysuszyć. Potem zmielić. Zmielone ziarna rzucamy na ciepłą wodę i mamy zupę polewkę. Tak podają żródła historyczne. Przodkowie mieli dobrą intuicję.

Niby wszystko zrobiłem zgodnie z przepisem, a po wyjęciu z blaszki, zamiast chlebka, mam ziarenka w stanie sypkim 🙂 Co schrzaniłem?

Albo za niska forma, albo za mało wody, albo za krótko Pani piekła

Pytanie
Czy kasza jaglana jest lepsza od płatków jadalnych?

Pozdrawiam

Mają taki sam profil odżywczy.
Pozdrawiam

Eh kobietki- czytajcie trochę komentarzy to 100 razy nie zapytacie o nieszczęsny syrop z agawy. Pozdro 🙂

Pani Aniu czy jest szanasa na więcej przepisów śniadań bez glutenu. Zainteresowana wpisem na Pani stronie a także książką Dieta Bez Pszenicy chcę podjąć walkę o zdrowie i wymazać z jadłospisu pszenice-gluten. Szukam ciekawych przepsiów na śniadania bez pszenicy, bo to sprawia mi największą trudność.

Zapraszam w zakładkę na blogu – Śniadania/ Bezglutenowe.
Kochani zanim zadacie pytania czytajcie bloga!

Witam czy mogłabyś napisać średnią kaloryczność i ilość Białka , Węgli, Tłuszczy na 100 gram takiego chleba ?

Chleb jest przepyszny! 🙂 Aniu, dziekuję za przepis. Powędrował już do przyjaciół i rodziców 🙂

Witam! Aniu czytałaś może książkę “Jedyna dieta jaka jest” Sondry Ray? Autorka zakłada, że to jak wyglądamy to kwestia naszych myśli, a nie diety i ćwiczeń. Sama muszę przyznać, że coś w tym jest, ponieważ jem ogromne ilości jedzenia, nie ćwiczę i nie tyje. Wręcz przeciwnie moja figura bardzo mi się podoba. Co o tym sądzisz?

może to kwestia przyspieszonego metabolizmu… Nie wszyscy są tacy sami.
A aktywność fizyczna? Ja trenuję dla przyjemności i dla satysfakcji pokonywania własnych słabości 🙂

Dla przyjemności to oczywiście 🙂 Pewnie jakbym chciała schudnąć, albo pracować nad figurą to bym szukała jakiejś dyscypliny która jednocześnie sprawiałaby mi przyjemność 🙂 🙂

Wyszedł pyszny tylko niski, nie urósł za dużo 🙂 Super przepis 😉

Witam mam pytanie…Co najlepiej jest jeść na wzmocnienie paznokci i szybszy porost włosów??? 🙂

Płatki owsiane, pestki z dyni, orzechy, ryby.
Pozdrawiam

Witam, zrobiłam chleb wg przepisu wczoraj, dzisiaj rano upiekłam i nie wyszedł!!! Sypie się 🙂 Ziarna się nie zlepiły… Dziwne, co mogłam zrobić zle???

woda powinna być ciepła, jeśli jest za mało należy dodać więcej… tak aby ziarna i płatki były nasączone wodą, chleb musi wystygnąć!

Tylko zarodków pszennych brakuje 😀 Żeby było jeszcze więcej zdrowia

Można dodać syrop klonowy zamiast z agawy? I piec na samym termoobiegu czy od dołu, od góry?

Upiekłam! Jest przepyszny! Na stałe zagości w mojej kuchni. Następnym razem przypiekę trochę bardziej. 🙂

a może jakieś bardziej przystępne składniki? gdzie ja znajde takie wymyślne na swojej wsi?!

Witam 🙂 chciałam kupić piłke do ćwiczeń fitness , i nie wiem jaka średnica była by odpowiednia, mam 169 cm wzrostu 🙂

Pozdrawiam

Jestem podobnego wzrostu, mam piłkę 55cm, sprawdza się świetnie 🙂 Pozdrawiam!

Zrobiłam chlebek z pewnymi zmianami 🙂 ponieważ czekam na nasiona chia oraz syrop z agawy 🙂 mieszkam “na wsi” gdzie nie ma sklepów, ale na szczęście jest internet :). W zwiazku z czym zamiast nasiona chia dałam kasze jaglaną, zamiast syropu z agawy syrop klonowy :). Chlebek wyszedł pyszny ale sie rozpadł 🙁 jednak ze uwielbiam białko w postaci sera białego to polecam taki rozsypany chelebek połączyć z takim serkiem 🙂 wtedy jest pycha :). Moze następnym razem sie nie rozpadnie :). Dziękuje za przepis pozdrawiam 🙂

Pani Aniu,
Z ciekawością zaglądam na Pani bloga. Wielokrotnie trafiłam na interesujący temat, ćwiczenia czy przepis, ale zawsze mam problem, aby go później odnaleść ponownie. Każdy Pani wpis jest ‘otagowany’, ale tagi te nie są w ogóle pomocne przy użyciu wyszukiwarki. Wpisując np. Śniadania wyszukiwarka znajduje 1-2 wpisy, a na pewno jest ich dużo więcej – wydaje mi się, że szuka raczej po tytule postu, a nie po tagach. Czy nie myślała Pani, aby jakoś wyszukiwarkę usprawnić? Byłoby to duże ułatwienie zwłaszcza dla nowych gości Pani bloga. Pozdrawiam!

Aniu, a czy syrop z agawy można czymś zastąpić?
Pozdrawiam 🙂

Ja mam pytanie z innej beczki, mianowicie co Pani myśli o piciu oleju lnianego? bo ja od jakiegoś czasu pijam codziennie jedną łyżkę. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.

Aniu czy ten chleb jest bezglutenowy? Nie orientuję się jeszcze dobrze, które dokładnie produkty go zawierają a które nie, a podejrzewam, że to on jest źródłem moich problemów z układem pokarmowym/trawiennym. Pozdrawiam 😉

Pani Aniu
Czy może Pani osobno zrobić wpis na temat,
Których produktów nie można łączyć ze sobą i dlaczego.
Myślę że jest to bardzo ważne:-)
Pozdrawiam

O tak!! Taki post byłby super!!

Mam pytanie odnośnie awokado, jak często można je jeść i z czym aby mieszając nam nie szkodziło?

Miewam czsami zgagę. Czy orzechy zawarte w chlebie będą ją powodować? Wiem, że znasz się na żywności, więc do Ciebie kieruję to pytanie. 🙂

Orzechy są ciężko strawne, więc mogą powodować zgagę. W takim przypadku polecam enzymy trawienne oraz dokładne przeżuwanie pokarmu.
Pozdrawiam

polecam wode zuber i przechodzi zgaga

Aniu, czy poza 2-3 kromkami tego chleba mozna tego samego dnia zjesc inne produkty weglowodanowe I ze zdrowymi tluszczami, np platki owsiane albo kasze jaglana, awokado, orzechy (inne niz te w chlebie, np pecan z Twojego musli), lososia lub kurczaka (oczywiscie w roznych posilkach) czy to byloby za duzo?

Wszystko zależy od szybkości Twojego metabolizmu. Każdy posiłek powinien być prawidłowo zbilansowany, a zwłaszcza po treningu.
Pozdrawiam

U mnie czas pieczenia 20 min sie nie sprawdził. Trzymam min 50 min
Pzdr

Aniu, chcę zacząć się zdrowo odżywiać, czy na początku powinnam zrobić jakąś dietę oczyszczającą ? Co mi polecasz?
Pozdrawiam Cię gorąco! :):*

Proszę pić codziennie rano na czczo ciepłą wodę z cytryną oraz spożywać więcej zielonych warzyw.
Pozdrawiam

Wlasnie zakupilam wszystkie skladniki na chlebek. Juz sie nie moge doczekac mojego wypieku, mam nadzieje, ze tylko wyjdzie 🙂

Dzieki za przepis i serdecznie pozdrawiam

Kasia

Aniu popraw sobie opis, poprawnie jest: “ale bez mąki” lub “w dodatku bezmączny” (na takiej samej zasadzie jak bezglutenowy, bezcukrowy; wiem, że podkreśla jako błąd, ale to nie jest wyznacznik). Drobny szczegół, ale szkoda, żeby miał kogoś razić, jak całość wpisu taka ciekawa i dla wielu nowa. Pozdrawiam!

Ania, bardzo proszę Cię o odpowiedź, co do braku sił przy treningu. Mój komentarz jest gdzieś tuż pod spodem. Pozdrawiam 🙂

ja dodałam płatkow gryczanych (nie było jaglanych) a musi być bezglutenowe. Odstawione na noc i czary mary zobaczymy rano. Pozdrawiam, dziekuje 🙂

Witam Ann, od wczoraj zaczęłam ćwiczenia, Friendstraining z koleżanką. Wczoraj dałam radę, zrobiłam cały, nie robiąc sobie żadnych przerw w trakcie.Byłam z siebie bardzo dumna. Jednak dzisiaj, gdy o tej samej godzinie zabrałam się za ćwiczenia to nie jestem w stanie zrobić do końca jednej serii, strasznie się męczę. Nie chodzi tu o motywację, bo mam jej na prawdę wiele, bardzo chcę ćwiczyć. Pytanie tylko jak? Podkreślę, że ćwiczę dla siebie, nie chcę zrzucać zbędnych kilogramów, bo takich nie mam, ważę 47 kg, mam 18 lat. Wcześniej w moim życiu było bardzo mało aktywności fizycznej, może to jest problem? Bardzo proszę o poradę.
DZIĘKUJĘ ZA MOTYWACJĘ <3

Wszystkie składniki nie ,,skleiły się” i po upieczeniu rozpadł się 🙁 zastanawiam się co źle zrobiłam?

Tak 🙂 było za mało wody. Teraz jest już super. Dziękuję 🙂

Czyta pani mi w myślach 🙂 wlasnie szukałam jakiegos przepisu u Pani na blogu i zobaczyłam ze został dzis dodany (DZIEKUJE). Lekarz kazał mi przestać jesc pszenicę wiec postanowiłam zacząć od pani bloga 🙂 kolezanka mi go poleciła :*

Szklanka ma mieć 250ml czy 200ml? Teraz równie często spotykam obydwie objętości.

Ania,czy muszą być w chlebie nasiona chia,chetnie zastąpiłabym je czyms innym..polec co dodac…..i czy syrop z agawy można czyms zastąpić,bo nie zawsze mam go w domku a niestety nie wszędzie można go kupic…

Tak jak napisałam trzeba testować
Pozdrawiam

Aniu a mogłabyś pokazać na zdjęciu foremkę w jakiej piekłaś ten chlebek, bądź podlinkować jakąś podobna z internetu?:)

A z czym jadasz taki chlebek?
Wiem że nie łączysz węglowodanów z białkiem jeśli dobrze pamiętam ;)))

Jak możesz do podsuń kilka propozycji np. kanapek 😀

p.s jestem pełna podziwu dla Twojego odżywania!!!!!

np z avocado lub warzywami.
pozdrawiam

Myślę, ze tak, chociaż nie próbowałam.

A gdzie mogę dostać syrop z agawy? Da się go czymś zastąpić?;*

Syrop z agawy jest w Realu 🙂

Bardzo lubię twój blog, jest bardzo pomocny w sprawach zdrowego żywienia i aktywnego stylu życia 🙂 Ostatnio dużo mówi się o zielonej kawie, czy na prawdę jest to tak zdrowy produkt? Byłabym wdzięczna gdybyś napisała o tym coś więcej. Pozdrawiam

I jeszcze jedno pytanie – czy w piecyku włączyć termoobieg?

Aniu, czy masło kokosowe można zastąpić olejem kokosowym (o stałej konsystencji)?

to nie to samo. masło kokosowe pozyskuje sie troche inaczej niż olej. korzystam z obydwu więc wiem. Oba produkty fantastyczne

Czego można użyć zamiast nasion chia?? Czy mogę zamiast nich dodać np. większą ilość słonecznika, dyni lub innych nasion??

Płatki jaglane można nabyć na allegro!

Ja kupilam w Piotr i Paweł (ok 7zł), ale widzialam tez w Tesco.

Aniu mam pytanie czy mozna łączyć owoce z jogurtem greckim i płatkami owsianymi na sniadanie? Chcę trochę schudnąć i zdrowiej się odżywiać i nie wiem czy dobrze łączę.

A czy można zastąpić syrop z agawy, syropem klonowym albo np miodem? 🙂

czy ten syrop z agawy można zastąpić jakimś innym lub nie dodawać?

Extra wyglada smakowicie! Wszysto w domu jest więc dziś robie:-)

Dzień dobry. Ja trochę nie w temacie, ale mam pytanie. Będąc ostatnio w jednym z marketów “Intermarche” zauważyłam, że firma Sante oferuje w sprzedaży jagody Goji, amarantus, quinoa itp. W związku z tym mam pytanie, czy poleciłaby Pani produkty tej firmy? Pozdrawiam.

Nie wszystkie, ale wiele jest godnych polecenia.

Bardzo dziękuję;) A czy mogłaby Pani powiedzieć, czego się lepiej wystrzegać?

Proszę czytać opis produktu… często są dodawane konserwanty! A wtedy nie są już takie zdrowe :/

Czy zamiast syropu z agawy będzie nadawał się syrop klonowy?

np. orzechy włoskie, laskowe.

Czy nasiona chia to składnik niezbędny? Moge to czyms zastąpić lub zrobić bez tego?

a moz ebyć chleb bez
2 czubate łyżeczki nasion chia
łyżka syropu z agawy

tych dwóch składników?

Aniu, dlaczego wszystie przepisy robisz bezglutenowe? Czy jesteś na takiej diecie? Czy coś złego widzisz w jedzeniu glutenu?

Zapraszam na post na temat glutenu
Pozdrawiam

Aniu mam pytanie czy łączenie owoców z jogurtem greckim i płatkami owsianymi na śniadanie jest zdrowe i nietuczące?Jemy tak całą rodziną , chcemy schudnąć i być zdrowsi tylko nie wiem czy takie łączenie jest dobre .

Łączenie owoców z nabiałem jest najgorszym połączeniem.
Pozdrawiam

Dlaczego łączenie nabiału z owocami jest złe? Nie spotkałam się nigdy z takim twierdzeniem.

Ja również jestem ciekawa skąd taka teoria … ?

Aniu a ja mam do Ciebie pytanie nie dotyczące dzisiejszego postu mianowicie chcę zacząć biegać i potrzebuję odpowiednich butów do biegania by nie obciążyć stawów itd. Widziałam posty na temat doboru butów, ale nie bardzo wiem do której grupy ja należę i teraz pytanie. Czy da się to jakoś sprawdzić? Czy jest na to jakaś wskazówka by się upewnić w 100%? Bardzo mi zależy:) Pozdrawiam;-)

Polecam sklepy dla biegaczy, gdzie obsługa dobiera odpowiednie obuwie 🙂

A wiesz może czy są takie sklepy dostępne w Irlandii? Przeprowadziłam się dość niedawno i nie bardzo wiem czy są tutaj takie, no ale jeśli ich nie będzie to cóż, będę mieć misję, gdy będę na urlopie w Polsce:) bardzo dziękuję:D:*

poczytaj na ten temat na runner’s word 🙂 dużo fajnych porad, odnośnie obuwia również 🙂

Wygląda przesmakowicie. W ten weekend na pewno upiekę! 🙂

Co można dodać zamiast nasion chia i syropu z agawy? 😉 W moim małym miasteczku niestety tego nie dostanę ;( Pozdrawiam Marta!

Możesz oczywiście bez nasion 🙂

Ann, dlugo czekalam na ten przepis. Nie moge zyc bez chleba a wiadomo jak to jest z chlebem chrupkim….
Mam pytanie czy mozna czyms innym zastapic syrop z agawy?

Dużo pytań jest na temat syropu z agawy. Osobiście nie używałam z miodem, ale proszę spróbować, może wyjdzie tak samo pyszny 🙂

uwielbiam takie chlebki! Kilka razy upiekłyśmy z mamą taki tylko pamiętam że jeszcze dodałyśmy do niego jajko 🙂 Dzięki niemu śniadanie jest bardzo pożywne i starcza na długo 🙂 No i widzę że nasiona chia są częstym składnikiem Twoich potraw ale nie dziwię się bo zawierają dużo białka i kwasów omega! Muszę również je wypróbować! Pozdrawiam i miłego dnia życzę!

Czy kotlety z soczewicy sa zdrowe , i czy można je często jeść ? 🙂

Z soja trzeba uwazac ze wzgledu na wysokie stezenie estrogenow = przyspiesza powstanie raka.

Robiłam kiedyś bardzo podobny chlebek nazywany “chlebem zmieniającym życie” 🙂
Byłam nim zachwycona i myślę, że niedługo powtórzę ten wypiek. Jedyna negatywna strona takiego cuda to cena.. Wszystkie te ziarenka są stosunkowo drogie, nie mówiąc już o oleju kokosowym, którego dodawałam aż 5 łyżek. Jeśli pozwolisz Aniu, podaję przepis, z których go zrobiłam, bo może nie każdy ma akurat nasiona chia, a tu ich nie potrzeba.

Składniki na jedną keksówkę:
• 1 szklanka ziaren słonecznika
• 3/4 szklanki siemienia lnianego
• 1/2 szklanki migdałów (mogą być słupki)
• 1,5 szklanki płatków owsianych
• 10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego
• 2 łyżeczki soli
• 1 łyżka syropu z agawy
• 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
• 1,5÷2 szklanek letniej wody
Oleju kokosowego ani zmielonego siemienia nie da się zastąpić – są tutaj niezbędne.

Przygotowanie:
1. Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. W szklance wymieszać wodę, syrop z agawy i olej kokosowy. Wlać płynne składniki do suchych i dokładnie mieszać przez kilka minut. Odstawić na 1-2 godziny, aż do wchłonięcia płynów.
2. Piekarnik rozgrzać do 185oC.
3. Keksówkę posmarować cienko olejem kokosowym i przełożyć do środka masę z ziarenek. Piec przez 50-60 minut, chleb jest gotowy kiedy można w niego postukać i usłyszeć głuchy, pusty odgłos. Wyjąć z piekarnika, odstawić na godzinę do schłodzenia. Następnie delikatnie wyjąć z foremki i zostawić aż do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc. To bardzo ważne, bo nawet lekko letni chleb będzie się jeszcze kruszył. Kroić cienkim i ostrym nożem.

Przepis taki znalazłam na jadlonomia.com
Pozdrawiam!

A czy zamiast nasion chia można dodać więcej simienia? 🙂 Gdzie można dostać płatki jaglane, bo nie trafiłam na nie nigdy w sklepie

Płatki jaglane są w Tesco w dziale zdrowa żywność 🙂

Hej, a czy jest możliwość zamiany nasion chia? są trudno dostepne u mnie w mieście… :/

Tak, polecam siemię lniane:)

Możesz zastąpić nasionami babki płesznika. Do kupienia w aptece.Albo zmielonym siemieniem lnianym, najlepiej złocistym. Ja swoje kupuję w Leclercu albo osiedlowym sklepie bo mają dobrą cenę.

Oczywiście miodem lub ksylitolem.
Pozdrawiam

Droga Aniu,
Ujawniłaś sekret mojej pobliskiej piekarni, która taki chlebek sprzedawała pod nazwą ”czysto ziarnisty” i wołała sobie 12 zł.
Ha! Tym razem nie kupie a sama zrobie 😀
Pozdrawiam <3

Uwielbiam ten chlebek:) Pani Aniu a pieczenie w formie aluminiowej jest zdrowe? W czym najlepiej piec chlebek? Pozdrawiam serdecznie:)

Nie polecam pieczenia w formie aluminiowej, lepszym rozwiazaniem będzie ceramiczna.
Pozdrawiam

Z pewnością jest pyszny ale chyba tez kaloryczny…? Ile kromek można zjeść w ciągu dnia?
Aniu, dziekuje Ci za tego bloga. Jestes moim żywnościowym guru. I piękne jest to ze dzielisz się z innymi Twoja wiedza i doświadczeniem. Niestety trojka moich Babli nie pozwoli mi wyjechać na tydzień z Wami, a zrobiłabym to bez zawahania się 😉

Radzę zjeść do 3 kromek, pamiętajmy, że orzechy to tłuszcze… zdrowe:)
Pozdrawiam

Aniu, czy możesz podesłać kilka adresów internetowych ze sklepami ze zdrową żywnością??
Bardzo fajny, wartościowy i przejrzysty blok . Chętnie z niego korzystam..

Te targi śniadaniowa fajna sprawa,ale niestety bardzo duża odległość dla mnie. Szkoda, że nie mają sprzedaży przez internet..

Aniu a czy można zastąpić syrop z agawy miodem?
Świetny przepis szczególnie że bezglutenowy, pozdrawiam 🙂

Aniu, a czy ten syrop z agawy można czymś zastąpić, bo osoba z mojej rodziny ma alergię .
Pozdrawiam

Tak, miodem lub ksylitolem.
Pozdrawiam

Aniu robiłam chleb z Twojego przepisu i się rozpadał. Był pyszny, ale kromka chleba była w kawałkach. Poradz cos proszę.

Należy go dłużej trzymać w formie, nawet całą noc

U mnie podobnie, rozsypuje sie 🙁 A trzymaąłm po upieczeniu cąła noc w foremce..nie wiem co żle zrobiłam

Dodaj z 5 łyżek mielonego siemienia lnianego. Zwiąże masę i się nie rozleci.

Chleb upieczony i wyszedł bardzo ładnie. Po lekturze poprzednich postów dodałam więcej wody niż w przepisie, myślę ze około pół litra. Ponadto woda była mocno ciepła i pozwoliłam wszystkim składnikom ( już po wymieszaniu) sporo poleżeć w misce przed pieczeniem.
polecam 🙂