Ciasto z jabłkami na święta

Wiem, kuszę, ale to nie jest zwykła szarlotka!

Już nie pierwszy raz obalam mit, że pyszne, świąteczne słodkości mogą być również zdrowe! Tak, Kochani! Nieskromnie powiem, że to ciasto jest nie tylko pyszne, ale również bardzo proste wykonaniu – poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba 😉

I ten zapach cynamonu…

 

SKŁADNIKI (CIASTO):

  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 150 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g oleju kokosowego
  • 100 g cukru kokosowego
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 szczypty soli morskiej
  • płatki migdałów (do posypania)
  • cukier puder z ksylitolu (do posypania)

 

SKŁADNIKI (JABŁKA):

  • 6 dużych jabłek
  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • szczypta kardamonu
  • szczypta cynamonu

 

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Połącz składniki na ciasto: trzy rodzaje mąki, olej i cukier kokosowy, żółtka

i proszek do pieczenia, następnie włóż je do lodówki na około 1,5 godziny.

Okrągłą formę do ciasta posmaruj tłuszczem i wyłóż połową ciasta.

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki.

Dodaj je do garnka wraz z przyprawami i cukrem. Podlej delikatnie wodą i duś do miękkości.

Przygotowane jabłka ułóż na cieście.

Drugą część ciasta zetrzyj na tarce i posyp nią jabłka.

Na wierzch dodaj migdały oraz cukier puder z ksylitolu (zmiksowany ksylitol).

Ciasto piecz w 180°C przez około 40 minut.

Po upieczeniu możesz zostawić ciasto w piekarniku do przestudzenia.

 

Komentarze 15 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

wygląda obłędnie, na pewno przepis wypróbuję przy najbliższej okazji 🙂

chyba “uzależniłam” się od tego ciacha ! Jest przepyszne! Nawet jak czasem się kruszy, zjadamy całą blachę do ostatniego okruszka! Dziękujemy Aniu za pyszne przepisy liczymy na więcej 🙂

Dziewczyny, a czy Wam tez wyszlo tak kruche ciasto, ze praktycznienie da sie odkroic kawalka? Jest przepyszne, ale mi straaaaasznie sie kruszy i nie wiem, czy da sie z tym cos zrobic?

Chyba to wina mąki ryżowej…

Ja dodałam więcej oleju kokosowego bo już podczas wyrabiania strasznie się kruszyło. Kroić powinno się dobrze wystudzone a najlepiej schłodzone. Dużo zależy od mąki. Mimo, że użyta taka jak w przepisie to np. ryżowa od ryżowej może się różnić:) no i pamiętajmy, że nie ma tu glutenu, żadna mąka nie zastąpi go w wypiekach bo żadna nie ma tak klejącej i elastycznej cechy. Ale akurat w tym cieście ta kruchość jest najlepsza! ?

Kruche ale ladnie sie kroi.

Cudowne ciacho ! Pozwoliłam sobie dodać bezę na wierzch ? Smakowało nawet tym, którzy nie za bardzo jedzą fit ?

Aniu, jakie jabłka najlepsze do tego przepisu?
Pozdrawiam 🙂

Najlepsze jabłka do jedzenia i pieczenia to odmiana reneta. Szarlotka z nimi zwala z nóg
?

Miało być Twoje świąteczne ciasto jabłkowe z gruszka, ale zmieniam na nowy przepis ?
Pytałam narzeczonego czy na święta chciałby może tradycyjny sernik, odpowiedział “NIE” od kilku lat korzystam z Twoich przepisów i oczywiście na święta też się nic nie zmieni ?