Świąteczny sernik z pomarańczą

Pomarańcze kojarzą mi się niewątpliwie ze świętami i okresem bożonarodzeniowym. W tym okresie częściej korzystam z nich do kombinacji z  przepisami. Dziś wystąpią jako jeden ze składników sernika na zimno.

Składniki (spód ciasta):
  • 120 g pestek z dyni
  • 8-10 namoczonych we wrzątku daktyli
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki oleju kokosowego
Składniki (masa jogurtowa):
  • 1 litr jogurtu sojowego
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 4 łyżki agar agar
  • 4-5 łyżeczek syropu klonowego
  • 1 łyżeczka MAC Foods by Ann (opcjonalnie)
Składniki (polewa):
  • 2 pomarańcze
  • 1 łyżka przypraw korzennych
  • 1 łyżka przypraw korzennych
  • 1 łyżka syropu klonowego

Dziś Mikołajki, a to doskonały dzień na rozpoczęcie cyklu przepisów bożonarodzeniowych 🙂
Zaczynamy na słodko, bo przecież słodkości najszybciej znikają ze świątecznych stołów 🙂

Jakie owoce najbardziej kojarzą się ze świętami?:)

Tak – chodzi o pomarańcze.
Jakie właściwości kryją w sobie te pomarańczowe, egzotyczne cytrusy?
To źródło witaminy C, B oraz beta karotenu, błonnika, potasu, wapnia czy magnezu.

Przechodząc jednak do przepisu.

Przygotowanie:

W robocie  kuchennym zmiksuj składniki na spód ciasta. Przełóż do wysmarowanej tłuszczem foremki (link do foremki – sklep). Schowaj do lodówki.

Masa jogurtowa:

W czasie gdy spód „czeka” w lodówce, włóż do garnka składniki na masę: jogurt roślinny  agar, syrop klonowy. Gotuj, mieszając ok 8 minut. Na koniec dodaj rodzynki, wymieszaj i odstaw do lekkiego ostygnięcia na około 10 minut. Polej masą spód ciasta i ponownie odstaw do lodówki około 1 godzinę.

Polewa:

Obierz pomarańcze, odłóż 3-4 plasterki do ozdoby, a resztę zmiksuj wraz agar agar oraz syropem klonowy. Podgotuj podobnie jak masę jogurtową. Następnie odstaw na krótką chwilę do ostygnięcia, ale na taki czas tak, aby polewa nie zdążyła zastygnąć. Polej nią wierzch ciasta, następnie ułóż na niej plastry pomarańczy i poprósz wiórkami kokosowymi wedle uznania. Włóż ponownie do lodówki na około 30 min.

Foremka do ciasta prostokątna 34 cm x 24cm lub okrągła tortownica

Komentarze 18 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Zrobiłam 😄 wiadomo nie smakuje jak sernik mamy z brzoskwiniami i kruszonką , ale też jest całkiem nie zły. Mojej małej córeczce bardzo smakuje .

Dziękuję! Zawsze uwielbiałam sernik i odkąd nie spożywam nabiału, teraz wiem że jest zdrowa alternatywa i do sernika 🙂 zrobiłam już też ciasto dyniowe na zimno – moje siostry oblizywały (swoje) palce! pozdrowienia 🙂

Pytanko odnośnie jogurtu sojowego czy można go zastąpić innym. Ponieważ soja jest produktem modyfikowanym i go nie używam. Pozdrawiam

każdy inny roślinny jogurt, ja osobiście używam kokosowego lub sojowego ale bez GMO

This cheesecake looks amazing! Can’t wait to make it. Something I have never tried before and am excited to try it!

Wygląda pysznie❤️będzie więcej przepisów świątecznych? 😀skoro sama robisz zdjęcia to jakim aparatem? 😍🙌

Dobre pytanie! Dołączam się.

Święta to czas spełniania wszystkich marzeń. A jakie Pani ma marzenie? Jeśli mogłaby pani napisać. Wiem, że na pewno się spełni. Pozdrowienia.

A ja na mikołaja zrobiłam Kulki mocy oraz Brownie z czerwonej fasoli 🤗🙂

Super, będziemy próbować! Aniu, czy w tym roku pojawią się świąteczne boxy? Zdradź nam, bo nie wiemy czy czekać czy zamawiać u Mikołaja coś innego 🙂