Ciasto bananowe z orzechami i czekoladą

Wraz z jesienią i nadejściem chłodniejszych miesięcy, zauważa się większą ochotę na węglowodany, szczególnie te nie zawsze zdrowe.. Staram się wyjść naprzeciw i podsuwać Wam więcej zdrowych alternatyw np. na ciasta:)
Dziś ciasto z  bananem i czekolada w roli głównej. To znane i lubiane połączenie, a sam banan to idealny produkt nadający się do wielu wypieków.

Banany polecam szczególnie sportowcom, lepsze w tym wypadku są te bardzo dojrzałe. To idealna węglowodanowa przekąska dająca „kopa” przed treningiem. Banany są bogate w następujące pierwiastki: potas, magnez, wapń, miedź, mangan i fluor, a także we wszystkie najważniejsze witaminy – A, C, E, K oraz te z grupy B.

A wracając do przepisu… 🙂

Ciasto bananowe z orzechami i czekoladą

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki jaglanej lub gryczanej
  • 2 jajka
  • 2 bardzo dojrzałe, duże banany – lub 3 małe
  • 3 łyżki słodu np. miodu, syropu klonowego czy  daktylowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego (kupisz TUTAJ)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżki wanilii
  • 70-80g  gorzkiej czekolady
  • orzechy laskowe –  garść
 
Przygotowanie:
Rozgnieć banany widelcem. Następnie dodaj je do pojemnika z olejem kokosowym, jajkami, słodem i zmiksuj. W osobnej misce połącz suche składniki wraz z orzechami. Dobrze wymieszaj. W garnku rozpuść gorzką czekoladę, a następnie wymieszaj ją wraz z przygotowanym ciastem. Wyłóż FOREMKĘ do pieczenia papierem i wlej całość. 
Piecz około 60 minut w 180 stopniach z opcją termoobiegu. 
dsc_0308
19 listopada 2016 / 85 komentarzy

Komentarze do wpisu 85 komentarzy

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *