Ciasto bananowe z orzechami i czekoladą

Wraz z jesienią i nadejściem chłodniejszych miesięcy, zauważa się większą ochotę na węglowodany, szczególnie te nie zawsze zdrowe.. Staram się wyjść naprzeciw i podsuwać Wam więcej zdrowych alternatyw np. na ciasta:)

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki jaglanej lub gryczanej
  • 2 jajka
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 3 łyżki słodu np. miodu, syropu klonowego czy  daktylowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • 70-80 g gorzkiej czekolady
  • garść orzechów laskowych

dsc_0308

Dziś ciasto z  bananem i czekolada w roli głównej. To znane i lubiane połączenie, a sam banan to idealny produkt nadający się do wielu wypieków.

Banany polecam szczególnie sportowcom, lepsze w tym wypadku są te bardzo dojrzałe. To idealna węglowodanowa przekąska dająca „kopa” przed treningiem. Banany są bogate w następujące pierwiastki: potas, magnez, wapń, miedź, mangan i fluor, a także we wszystkie najważniejsze witaminy – A, C, E, K oraz te z grupy B.

A wracając do przepisu… 🙂

Ciasto bananowe z orzechami i czekoladą

Przygotowanie:

Rozgnieć banany widelcem. Następnie dodaj je do pojemnika z olejem kokosowym, jajkami, słodem i zmiksuj. W osobnej misce połącz suche składniki wraz z orzechami. Dobrze wymieszaj. W garnku rozpuść gorzką czekoladę, a następnie wymieszaj ją wraz z przygotowanym ciastem. Wyłóż FOREMKĘ do pieczenia papierem i wlej całość.

Piecz około 60 minut w 180 stopniach z opcją termoobiegu. 

Komentarze 86 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Właśnie upiekłam to pyszne ciasto zapach obledny w domu☺ korzystałam juz z kilku przepisów wraz z moja 3.5 letnia córeczka zjadamy się Twoimi slodkosciami☺

Piekłaś z opcją termoobiegu?Jaką formę oleju kokosowego Pani dodała? Stałą czy rozpuszczoną? Myślę, że pomogłam

Pani Aniu, czy można zamienić gorzką czekoladę na kakao? Jeśli tak, to w jakich proporcjach?
🙂 :*

Zrobiłam wczoraj, jedyne co zmieniłam to zamiast miodu lub syropu klonowego dałam 1 kubek daktyli namoczonych wcześniej we wrzątku i zblendowanych na gładko. Ciasto jest obłędne. Pyszne!

Aniu ratuj, nie wyszło 🙁 w ogóle nie urosło, finalnie wyszedł twardy zakalec 🙁 trzymałam sie przepisu, co mogło pójść nie tak ? A taka miałam na nie ochotę…! 🙂

Piekę już kolejny raz – zapach, który rozchodzi się po domu jest obłędny. Ciasto jest przepyszne 🙂 Policzyłam przed momentem kalorie i wyszło mi około 1350 na całe ciasto.

Mam pytanie trzeba dodać do ciasta pół łyżki wanili to znaczy cukru waniliowego ?

Mam pytanie jeśli nie mam w swoim starym piekarniku opcji termoobiegu to jak mam upiec to ciasto ? Trzeba dodać do ciasta pół łyżki wanili to znaczy cukru waniliowego ?

bez termoobiegu 🙂

Już nie mogę się doczekać aż urodzę i będę mogła z powrotem jeść banany:)

W ciąży nie można jeść bananów? Dziwne… ja jem i wszystko jest w porządku. Nigdzie nie spotkałam się z informacją, ze są przeciwwskazane..

Właśnie mam ciasto w piekarniku i już wygląda zachęcająco ????????

Kochana 3 ciasto w ciagu 3 tygodni… Ja nie umiejąca i nie lubiąca piec….piekę ????….A to wszystko dzięki tobie….???? pozdrawiam…. Skąd ty to wszystko wiesz ???? wszystko wychodzi super… Ostatnio robiłam też batony mocy z kawą…pycha????

Do tej pory nie miałam nawet blaszki do pieczenia w domu. Ciasto jest tak proste ( i pyszne!) że udało się bez problemu. A mąż zachwycony…..:-)
Dziękujemy!

A czy zamiata czekolady można użyć surowe kakao??? Jeśli tak,to ile??

pewnie, tego nie wiem 🙂

Przepyszne, nie spodziewałam się, że będzie takie dobre 🙂 Od soboty zaczynam darmową próbną dietę i już mam gotową listę zakupów – sporo produktów ale niemal same warzywa, więc zapewne uda się kupić w jednym miejscu i „na oko” nie powinnam wydać sporo na te zakupy. Chciałabym mieć taką sylwetkę jak Ty Aniu ale coś mi się wydaje, że nie te geny 😛 No cóż, zrobię co mogę 🙂

Super przepis 🙂
Mam dzieci z dieta bezmleczna bglutynowa i bcukrowa 🙂 Pani przepisy są rewelacyjne 🙂 Kupiłam książkę Pani z przepsami! i mam co zrobić dzięki temu na święta.:)

Pozdrawiam

dziękuję!!!! <3

Piekłam godzinę i mi się troche przypaliło z góry, ale poza tym naprawdę dobre 🙂 i bardzo proste, moje drugie ciasto w zyciu!

Upiekłam z karobem zamiast czekolady i orzechami włoskimi, posłodziłam syropem daktylowym i miodem, wyszło świetne! 🙂 Bardzo fajnie, że nie jest ciężkie i ładnie wyrasta 🙂 Bardzo dziękuję za przepis.

Aniu……Bardzo dziekuje za wszystkie bezglutenowe wypieki, zanim odkrylam twoj blog bylam skazana na gotowe ,,bezglutenowce,, ktore nie zawsze smakowaly…….a teraz prosze moge sama cos upiec a co najwazniejsze wszystko Smakuje 🙂 Dziekuje

Przepis zapisalam i dzisiaj bede piekla ciacho. Jutro dam znac jak wyszlo 🙂

już wkrótce nowe ciasta 🙂

Cześć! Czym mogę zastąpić Jajka żeby ciasto nie zmieniło konsystencji i nadal pozostało wilgotne ? 🙂

siemieniem lnianym lub nasionami chia

Wypas. Nie moge jesc słodyczy i rzadko je robie ale moja 2 letnia corkabardzo lubi ciasto czekoladowe.
Wyrosło pieknie i wyglada wspaniale. Dzieki!

Czy można bez termoobiegu? Tzn klasycznie grzałka górna i dolna?

Oczywiście 🙂

Dziękuję za info, niestety coś poszło nie tak. Czy ta ilość oleju kokosowego dotyczy formy stałej czy po rozpuszczeniu? Dałam czekoladę Linda 90% i chociaż 60 g to zabiło to smak bananowy i wyszło gorzkie

Właśnie upiekłam, pyszne! W całym domu pięknie pachnie. 🙂

Czy mogę użyć tylko mąki orkiszowej, zamiast podanych w przepisie ? 🙂

Oczywiście, że upiekłam i oczywiście, że jest pyszne i już czeka na niedzielnych gości. Udanej niedzieli nam wszystkim !

Ja już zrobiłam !!!! Doglądam w piekarniku. Nie mogę się doczekać spróbowania !!!! Uwielbiam dietetyczne eksperymenty z ciastami, mam nadzieję że i to dodam do mojej ulubionej listy !!!!

Te znaki to miał być uśmieszek.

4 minuty i ciasto gotowe!!!
Idealne na niedzielny deser ????

Czad czad czad pachnie nieziemsko siedzi w piekarniku, a ja z burczącym brzuchem czekam na efekt 😀

A można dodać ksylitol zamiast słodu itp? ???? pozdrawiam ????

Pani Aniu,
Zaczęłam dzisiaj przeglądać przepisy na blogu od samego początku. Trafiłam na post o tłuszczach trans, gdzie napisała pani, że pojawiają się one także w margarynach. Zostałam wychowana na margarynie, ponieważ mam nietolerancję laktozy i nie mogę spożywać masła ani produktów mlecznych. Może jest jeszcze coś czym mogłabym zastąpić tą margarynę?
Pozdrawiam Kasia

olej kokosowy, masło klarowane Ghee 🙂

Czyli to masło klarowane nie zawiera w sobie mleka, tak? Bo z olejem kokosowym też będzie kiepsko bo również mam mam uczulenie na kokosy 🙁

Świetny przepis 😉
A może pani Lewandowska opublikuje jakiś przepis na mug cake, czyli ciasto w kubeczku? 😀

mmmm dobry pomysł 🙂

Super przepis, skorzystam 🙂
A można zastąpić czymś słód, lub po prostu usunąć ten składnik ? 😉

słód – to składnik słodki, do wyboru: miód, syrop klonowy, syrop daktylowy, cukier koksowy itp

Ciasto po prostu cudowne! Bardzo proste w przyrządzeniu i mega smaczne, uwielbiam 🙂 idealne by zaspokoić moje napady na coś słodkiego 🙂

Czytasz Aniu w moich myślach, właśnie miałam ochotę na coś słodkiego z bananami ???? Lecę wypróbować przepis ☺ Pozdrawiam

Cześć Aniu. Jeśli nie mam funkcji termoobiegu, to ciasto również wyjdzie, czy będzie zakalec?

powinno wyjść 🙂

Bardzo dziękuję za odpowiedź, właśnie zabieram się za pieczenie 🙂

Aniu, jestem uczulona na kakao, więc niekoniecznie mogę użyć czekolady. Czy mogę ją zupełnie pominąć albo jakoś zastąpić karobem? 🙂 z góry dziękuję za pomoc!❤

Dziękuję! A czy po prostu wsypać karob w proszku czy jakoś go rozrobić z czymś? Nie wiem – z wodą? Olejem kokosowym? 🙂 masz pomysł w jakiej ilości go użyć?

Mam pytanie! Czy mąkę jaglaną lub gryczaną można zastąpić mąką ryżową lub kokosową?
Generalnie cudnie by było przeczytać wpis o zamienności tych mąk, właściwościach i zastosowaniu.

bardziej mąką ryżową, kokosowa tylko troszeczkę, bo inaczej ciasto będzie zbyt suche 🙂

A może byc inna mąka? Akurat mam kokosowa, z cieciorki, orkiszowa i owsiana. Która z nich byłaby najlepsza i w jakich proporcjach?

owsiana :)tak mi się wydaje, kokosowa to nie – ciasto będzie zbyt suche

O mamo! Za późno doczytałam w komentarzach, że mąka kokosowa za bardzo wysuszy:D na szczęście wsypałam tylko (aż) 3/4 kubka 😀 ratowałam się mleczkiem kokosowym i wodą, aż masa zrobiła się bardziej lejąca:D trzymajcie kciuki, żeby było jadalne bo mam na nie ochotę, odkąd zobaczyłam ten przepis! :))

Aniu, czym mogę zastąpić słód ? Czy moge pominąć ten składnik ?

jasne 🙂 banany też są dość słodkie

czyli już wiem co upiec w najbliższym czasie 🙂 Dzięki za podsunięcie przepisu!

Ale ciekawy przepis. Koniecznie muszę wypróbować 🙂 Uwielbiam chlebki bananowe. U mnie także przepis na chlebek bananowy, nieco mniej zdrowy 😉 ale także przepyszny . Zapraszam 🙂

Super ciasto.Można również zastąpić banany zmiksowaną cukinią i czekoladę dodać w kawałkach.Rozpuści się w trakcie pieczenia i to jest extra.Otrzymamy fantastyczne brownie czekoladowe(cukinii nie czuć w smaku,a ciasto jest wilgotne).Polecam

Pani Aniu 🙂 Ktoś podszywa się pod Panią i Pani męża na VK.com.
Oto są linki:
https://vk.com/id359024870
https://vk.com/rl9_official
Ja już napisałam do tych osób i prosiłam o usunięcie, ale chyba to nic nie dało :/
Przepraszam,że tutaj piszę, ale na Instagramie ani na Facebook’u nie będę o tym pisać. Życze miłego dnia 🙂 Muszę to koniecznie zrobić 😉 Pozdraiwam 🙂

Czy zamiast jajek można zastosować mielone chia? A zamiast bananów dynię?

proszę spróbować 🙂 mój przepis dzisiejszy to ciasto z bananów ;p