Ciasto jaglane z tofu
I znów śniadanie z jaglaną, ale tym razem w formie ciasta i na dodatek z dynią.
Uprzedzam pytania: nie wiem, co można dodać zamiast tofu, jestem właśnie w fazie eksperymentów z tym zamiennikiem nabiału i już szukam następnych. Tofu można kupić w dużych sklepach spożywczych lub przez internet.
Dno formy wyłożyłam krakersami. Wszystkie składniki zmiksowałam. Masę wyłożyłam na krakersy. Piekłam 1h w 180 °C, dopiekłam kilka minut w 150 °C. Zostawiłam na 2h w piekarniku, potem włożyłam do lodówki. Ciasto mi klapnęło, ale było pyszne :).
Takie śniadanie gwarantuje dobry dzień 🙂
Komentarze 10 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Może za mało Pani dodała proszku do pieczenia jeśli klapnęło.
Można zupełnie pominąć tofu, choć ja osobiście bardzo lubię i wykorzystuję do czego się da (ostatnio dkryłam tofu z ziołami polsoi – pycha) i zrobić po prostu ciasto jaglane (pewnie trzeba będzie dodać trochę mleka, np. kokosowego). Z kolei dynię można zastąpić pieczoną lub surową marchewką 🙂
Oooo, super przepis! Chętnie wypróbuję, jaglana rządzi 😉
Zrobione 🙂 zamiast dyni dałam batata a słodziłam syropem z agawy- dalam go 2x wiecej niż w przepisie, ciasto pycha. Mój 15 msc synek też jadł ze smakiem 🙂
Aniu czy masz w planach letni obóz? Mieszkam za granica wracam do polski w czerwcu mam nadzieje ze zorganizujesz cos! Jestem zaskoczona pozytywnie ostatnia tygodniowa przemiana i wiem ze to mozliwe przy dużych chęciach,diecie,wysiłkowi fizycznemu i w miare szybkiemu metabolizmowi,nie przejmuj sie hejtami rób swoje buziaki:)
Ciasto wygląda bardziej jak pasztet, a nie jak ciasto 😉 ale sądząc po składnikach musi być pyszne 🙂 zastanawiam się, czy nie klapnęło przez tę lodówkę… 🙂
http://sferakomfortu.blogspot.com
Czym mozna pominąć dynie lub ja zastąpić?
No no no jaglana w cieście 🙂 Tego jeszcze nie było 🙂 Pierwszy raz spotykam się z takim wykorzystaniem kaszy jaglanej. Naprawdę lubię tu zaglądać bo od czasu do czasu pojawiają się nowatorskie przepisy takie jak ten i można zawsze wzbogacić się o nową wiedzę. Skąd bierzesz inspirację do takich ciekawych przepisów ? http://dbamofigure.pl/
Świetny pomysł biegnę piec! 🙂
mniam, mi pewnie nie wyjdzie, ciastka z kaszy jaglanej, które próbuję zrobić z Twoich przepisów wychodzą takie mokre pomimo tego, że piekę je dłużej niż podajesz 🙂
Mam taką prośbę, abyś umieściła wpis o warzywach jakie można jeść zimą, które zachowują wartości odżywcze. Zawsze mam z tym problem zimą, bo nie smakują one tak jak latem.