Ciasto jaglane z tofu

I znów śniadanie z jaglaną, ale tym razem w formie ciasta i na dodatek z dynią.

Uprzedzam pytania: nie wiem, co można dodać zamiast tofu, jestem właśnie w fazie eksperymentów z tym zamiennikiem nabiału i już szukam następnych. Tofu można kupić w dużych sklepach spożywczych lub przez internet.

Dno formy wyłożyłam krakersami. Wszystkie składniki zmiksowałam. Masę wyłożyłam na krakersy. Piekłam 1h w 180 °C, dopiekłam kilka minut w 150 °C. Zostawiłam na 2h w piekarniku, potem włożyłam do lodówki. Ciasto mi klapnęło, ale było pyszne :).

Takie śniadanie gwarantuje dobry dzień 🙂

Komentarze 10 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Może za mało Pani dodała proszku do pieczenia jeśli klapnęło.

Można zupełnie pominąć tofu, choć ja osobiście bardzo lubię i wykorzystuję do czego się da (ostatnio dkryłam tofu z ziołami polsoi – pycha) i zrobić po prostu ciasto jaglane (pewnie trzeba będzie dodać trochę mleka, np. kokosowego). Z kolei dynię można zastąpić pieczoną lub surową marchewką 🙂

Zrobione 🙂 zamiast dyni dałam batata a słodziłam syropem z agawy- dalam go 2x wiecej niż w przepisie, ciasto pycha. Mój 15 msc synek też jadł ze smakiem 🙂

Aniu czy masz w planach letni obóz? Mieszkam za granica wracam do polski w czerwcu mam nadzieje ze zorganizujesz cos! Jestem zaskoczona pozytywnie ostatnia tygodniowa przemiana i wiem ze to mozliwe przy dużych chęciach,diecie,wysiłkowi fizycznemu i w miare szybkiemu metabolizmowi,nie przejmuj sie hejtami rób swoje buziaki:)

No no no jaglana w cieście 🙂 Tego jeszcze nie było 🙂 Pierwszy raz spotykam się z takim wykorzystaniem kaszy jaglanej. Naprawdę lubię tu zaglądać bo od czasu do czasu pojawiają się nowatorskie przepisy takie jak ten i można zawsze wzbogacić się o nową wiedzę. Skąd bierzesz inspirację do takich ciekawych przepisów ? http://dbamofigure.pl/

mniam, mi pewnie nie wyjdzie, ciastka z kaszy jaglanej, które próbuję zrobić z Twoich przepisów wychodzą takie mokre pomimo tego, że piekę je dłużej niż podajesz 🙂
Mam taką prośbę, abyś umieściła wpis o warzywach jakie można jeść zimą, które zachowują wartości odżywcze. Zawsze mam z tym problem zimą, bo nie smakują one tak jak latem.