Domowa czekolada – szybko i smacznie i od serca! <3
Dzień zakochanych już dziś, a Ty pewnie w pośpiechu szperasz w internecie szukając walentynkowych przepisów? 🙂 Tak naprawdę zakochani powinni okazywać sobie uczucia każdego dnia, ale fakt – ten jeden dzień celebrowany jest wyjątkowo. Zaserwuj zatem coś specjalnego, prosto od serca:)
Jak co roku przygotowałam coś zdrowego, tym razem coś szybkiego bo pewnie po pracy nie dysponujesz zbyt dużą ilością czasu.
Moje zeszłoroczne smakołyki i dodatkowa porcja inspiracji kulinarnych.
Jeśli nie masz jeszcze drugiej połówki, nic nie szkodzi:) Poczęstuj swoimi wyrobami inne bliskie Ci osoby. Zjedz razem z przyjaciółką, kolegą z pracy, uczelni, bliską osobą z rodziny czy nawet z zaprzyjaźnionym sąsiadem 😉
Niech to będzie nie tylko święto zakochanych, ale także święto ludzi wzajemnie dla siebie życzliwych! 🙂
Co powiesz na zdrową, domową czekoladę, której przygotowanie zajmie 5 minut? 🙂
Przygotuj, zapakuj w ładne pudełeczko i podziel się z kimś bliskim.
Sposób przygotowania:
Do garnuszka przełożyć olej kokosowy i kakao. Rozpuścić, dodać słód oraz wanilię i mieszać na średnim ogniu około 4 minuty.
Przygotować dowolną foremkę – najlepiej płaską i szeroką. Rozłożyć papier do pieczenia i rozlać płynną masę czekoladową. Obrać granat (postukaj go wcześniej metalową łyżką,a łatwiej wydostaniesz pestki). Dodaj pestki owocu do mieszanki, skrop sokiem z pomarańczy, a na koniec posyp chipsami kokosowymi (alternatywnie wiórkami). Włóż do lodówki na ok 2 h.
Po upływie czasu wyjmij czekoladę, połam ją według uznania i podziel się z bliskimi 🙂
Komentarze 65 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Przy nalewaniu czekolady do foremki powinna być płynna czy taka gęsta? Pytam bo mi się zrobiła część bardzo gęsta i część płynna jak woda, jakby odzieliło się część oleju. Czy ja czasami za długo nie gotowałam albo na zbyt wysoki ogniu?
wszystko było ok, składniki ładnie się polączyły, a po wyjęciu z lodówki “czekolada” rozwarstwiła się…na wierzchu jest olej kokosowy, a pod spodem kakao ;(
u mnie to samo 🙁
czekolada z granatem? brzmi pysznie! Jaką trwałość ma taka czekolada?
Wygląda przepysznie już od samego patrzenia czuję, jak świetnie może smakować 🙂
Czy Komuś udało się kupić wielkie chipsy kokosowe? W diet food są takie malutkie.
Może być żurawina zamiast granatu?
Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia. 😉 🙂
JASNE… Kochani nie pytajcie o takie rzeczy…:)
Aniu czy mozna zastapic miod syropem z agawy?
lepiej syropem klonowym – zdrowszy wybór
A mi się wszystko zaważyło ????
Aniu, czy kakao 100% jest ok. czy za mocne?
Witam chetnie spr ten przepis lecz moje dzieci nie lubia granata 🙁 czym mozna by go zastapic -malinami moze? mam tez borowki w domu hmm? co proponujesz prosze o rade 🙂 dziekuje
Oczywiście że można 🙂 Pozdrawiam
dziekuje za odp wyszla pyszna z malinami i chipsami znikla tak szybko ze juz szykuje nastepna 🙂 uwielbiam Twoje przepisy szczegolnie te slodkie 🙂 pozdrawiam
niestety moja masa nie była płynna, lecz bardzo gęsta. czy olej powinien oddzielić się od reszty składników ? Co zrobiłam nie tak?
Uwielbiam czekoladę, a że jestem chora na cukrzycę i tym bardziej nie powinnam jeść gotowych słodyczy jestem zafascynowana! Jest pyszna! Szybka do zrobienia i efektowna 😉 Przy okazji odkryłam płatki kokosowe… Pyszne! Pani Aniu, dziękuję! 🙂 ps. Mój synek jednak zje czekoladę jak trochę urośnie 😉
Jak to się apetycznie prezentuje! Po pracy lecę po składniki 🙂
A czy można zastosować kakao 100 % ? kupiłam ostatnio w eko sklepie więc powinno być teoretycznie najlepsze ale wolę spytać eksperta 😀
Jasne 🙂
Czekolada gotowa. Fajna opcja z granatem i wiórkami. Co ciekawe sklepowa czekoladę potrafilam zjeść poki się nie skończyła a tej już nie. Nie ma sensu zastanawiać się chipsy czy wiorki, zurawina czy granat. Wrzucajcie co macie- nie wybuchnie
przed chwilą wyjęłam z lodówki:) niebo w gębie. Aniu spadłaś jak z nieba z tym przepisem, bo akurat jestem przed okresem i przynajmniej zapcham się zdrową czekoladą 🙂 bedę ją robiła na pewno nie raz. ja swoją masę podzieliłam na dwie częsci, do jednej dodałam jagody goji, a do drugiej orzech laskowe. pycha!!!
alternatywy miało być 🙂
Witam Pani Aniu . Pierwszy raz odwiedziłam Pani bloga i wypróbowałam przepis na domową czekoladę jako kolejnej alternatywę na zdrową słodyczy dla mojej rodzinki. Wyszła przepyszna , tylko nie zastygła cała. Twarda jest na brzegach , po przełamaniu rozlewa się. Co zrobiłam nie tak? Wybrałam miód. Użyłam wszystkiego oprócz wanilii oraz granatu. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie.
Czy ta czekolada nie rozpuści się jeżeli nie będzie trzymana w lodówce?
mmmniamniusia:) zdecydowanie będzie częściej gościła w menu:) co prawda jak zaczęłam robić zorientowałam się, że nie mam kakao 80% tylko mniej, ale i tak jest pychotka!
rozlałam do silikonowej foremki na brownie i są piękne małe czekoladki..a pomysł na dodanie granatu…mmm..bosko
Aniu, dziękuję!
Ciekawy przepis !;-) postaram się wypróbować i dac w prezencie swojemu chłopakowi 😀
Aniu dziękuję za ten przepis! Czekolada bez cukru! Na stałe zagości w moim życiu. ❤️
Pani Aniu ☺ czy bez chipsów kokosowych i wiórek czekolada będzie tak samo pyszna?
Pozdrawiam ????????
jasne 🙂
Pani Aniu! Mam 14 lat i nie zabardzo wiem czy mogę przejść na dietę:/ nie mam problemów z wagą, ale zainspirowała mnie pani zdrowym trybem życia ! Czy jak przejdę na dietę nie zaszkodzi mi to ?
Żadna zdrowa dieta Ci nie zaszkodzi, proponuję wdrożyć po prostu zdrowe zasady 🙂
Pozdrawiam
Pani Aniu, czy można wykorzystać olej kokosowy rafinowany zamiast nierafinowanego ? Czy to jest jakaś duża różnica?
tez prosilabym o odpowiedz 🙂
Aniu czy możemy liczyć na obszerniejszy wpis o witaminie C?
Aneczko życzę Tobie i Mężowi wspaniałych Walentynek. Niech każdy się kocha tak jak Wy.Przesyłam wiele serdeczności.Dziękuję bardzo za smaczne i zdrowe przepisy.
Czy można zastąpić chipsy kokosowe, albo gdzie je kupić ?
*czym
Tak jak jest napisane w przepisie, można je zastąpić wiórkami kokosowymi.
hmm, a skąd wziąć taki grzybek tybetański?
Dziękuję za codzienne dawki wiedzy, serdeczności i energii dla Ciebie Aniu! Od pewnego czasu chciałam Cię zapytac, jak oceniasz blog Akademia Witalności? Czy to Twoim zdaniem rzetelne źródło wiedzy?
Witam ! Kiedy będą dostępne nowy smaki batonów ? Czy możemy się spodziewać jeszcze innych nowości ? Pozdrawiam
w marcu 🙂
Aniu, a ile tej czekolady można zjeść jednego dnia????? Pozdrawiam
Ile kcal ma taka tabliczka?
Tak jak już tu powtarzałam nie przeliczam kaloryczności na bloga, tylko do książek 😉 Pozdrawiam
Teraz nie pozostaje mi nic innego jak tylko wykorzystać przepis 🙂 Dziękuję za inspirację 🙂
Kiedy mus kokosowy będzie znów w sprzedaży ?
Pozdrawiam ????
W przyszłym tygodniu. Pozdrawiam
Zrobione, czeka w lodówce, ja dodałam zurawiny.
czy zamiast kakao można dać karob jeśli tak to zwiększyć słód? bo karob ma gorzki smak
jasne!
Cudo na pewno zrobie! Ale dopiero jak skoncze diete pierwszy miesiac za mna dwa zostaly????
Właśnie spożywam 🙂 mega !
Wygląda przepysznie <3 Zdecydowanie muszę wypróbować 🙂
Pani Aniu,
Kiedy można się spodziewać posta na temat badań genetycznych – GenoDiet?
Pozdrawiam serdecznie.
Póki co nie planuję. Zapraszam na stronę kliniki, tam znajdzie Pani wszystkie informacje.
Mądre słowa niech to nie będzie tyko dzień zakochanych ale i ludzi dla siebie życzliwszych
Wysylam gorace serducho za ten piekny post ! Dziekuje !!!!
Co Pani sądzi o domowych jogurtach i kefirach przyrządzonych na dobrej jakości bakterich i na mleku od szczęśliwej krówki?jeśli jest Pani na tak to ile można spożywać takich produktów tygodniowo?
jestem na tak.
Polecam grzybek tybetański
Paniu Aniu, a czy mleko od szczęśliwej krowy jest zdrowe? Po mleku ze sklepu (np. w kawie w kawiarni) cierpię katusze, natomiast po takim prosto od krowy, którego mam pod dostatkiem nic mi nie jest.
Uprzejmie proszę o odpoiwedź:)
Nie pije sie mleka prosto od krowy ze względu na obecność pasożytów, bakterii i wirusów! Niestety znam osobe, która nabawiła się w ten sposób gąbczastego zwyrodnienia mózgu.
Aniu może dodasz do swoje oferty płatki bezglutenowe , bo mi na przykład strasznie trudno je dostać ????
PS. Czekam niecierpliwie na BOX-a ????????
cos pysznego!! Aniu jak zwykle dzielisz sie z nami cudownymi przepisami, jestes niezastąpiona!:)))