Dzień dziecka już dziś!

Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Dziecka! Tak, zgadza się — składam te życzenia też Wam, niezależnie od tego ile macie lat. 🙂

Dorosłość zazwyczaj kojarzy się z odpowiedzialnością i obowiązkami, a przecież każdy z nas ma w sobie wewnętrzne dziecko, które potrzebuje spontaniczności i zabawy. Dla równowagi warto czasami zadbać o dziecko, które mamy w sobie. Potrzebujemy dobrego humoru, śmiechu, tego spojrzenia na świat, w którym wszystko jest interesujące i fascynujące. Weźmy przykład z dzieci i zachwyćmy się śpiewem ptaków, liściem wirującym na wietrze, spływającą po szybie kroplą deszczu czy też połóżmy się na kocu i obserwujmy niebo, zastanawiając się, jakie kształty przybrały chmury nad nami.

Jak znów poczuć się jak dziecko? Zamknijcie oczy. Skupcie się na oddechu, odganiając wszystkie dodatkowe myśli. W ten sposób możecie świadomie doświadczać piękna i dobra każdego dnia, a jednocześnie nauczyć się koncentracji, zmniejszyć napięcie nerwowe czy osiągnąć równowagę emocjonalną. Naprawdę polecam!

Nie zapominajcie też o celebrowaniu wdzięczności, docenianiu tego, co macie. Poczucie wdzięczności pomaga w doświadczaniu radości i szczęścia, dlatego zachęcam Was do stworzenia listy rzeczy, za które jesteście życiu, sobie i innym wdzięczni. Warto ją rozbudowywać i wracać do niej każdego dnia przed snem. Spróbujcie sami i zobaczcie, że na efekty wcale nie trzeba będzie długo czekać!

Jeżeli macie dzieci, zachęcam Was, żeby dzisiejszy dzień celebrować razem z nimi, jako wspólne święto! Gry, zabawy a może rodzinne gotowanie? Jeżeli szukacie pomysłów na zdrowe słodkości, które możecie razem przygotować, to mam dla Was kilka sprawdzonych pomysłów!


Kulki migdałowo-kokosowe w czekoladzie

 

Składniki:

  • ½ garści daktyli suszonych
  • ½ garści migdałów
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • ½ łyżeczki oleju kokosowego extra virgin
  • 2 kostki czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka liofilizowanej truskawki (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania: 

Daktyle i migdały zalałam wrzątkiem i odstawiłam na około godzinę (możecie zrobić to już wieczór wcześniej i odstawić je na całą noc). Zblendowałam odcedzone daktyle i migdały z dodatkiem wiórków oraz tłuszczu. Z przygotowanej masy uformowałam kulki i polałam je rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Posypałam kulki liofilizowaną truskawką i wstawiłam do lodówki na około 15 minut.

 

Krem czekoladowy z truskawkami 

 

Składniki:

  • 2 daktyle suszone niesiarkowane
  • ⅓ szklanki kaszy jaglanej
  • ½ szklanki napoju migdałowego
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • ⅓ szklanki truskawek

 

Sposób przygotowania: 

Daktyle suszone zalałam wrzątkiem i odstawiłam na około 10-20 minut. Przed ugotowaniem przepłukałam kaszę 1-2 razy pod bieżącą, zimną wodą i ugotowałam na napoju roślinnym według przepisu na opakowaniu. Dodałam odsączone daktyle, kakao i całość zblendowałam na gładki krem. Przełożyłam krem do miseczki i dodałam na wierzch pokrojone w plastry truskawki.

 

Pudding chia z musem malinowym 

 

Składniki:

  • 1 ½  łyżki nasion chia
  • ½ szklanki napoju kokosowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 125 g malin mrożonych
  • 1 garść świeżej mięty
  • ⅓ szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka pasty z nerkowców

 

Sposób przygotowania:

Nasiona chia wymieszałam z napojem kokosowym, miodem i odstawiłam do lodówki na całą noc. Zblendowałam maliny z miętą na gładki mus. Pudding chia polałam jogurtem, musem malinowym i pastą z nerkowców.

 

Pancakes z kakaowym musem

 

Składniki:

  • 1 szczypta wanilii
  • 3 łyżki płatków owsianych bezglutenowych
  • 2 jajka kurze
  • 3 łyżki napoju migdałowego
  • ½ łyżeczki oleju kokosowego extra virgin
  • ¼ awokado
  • ½ banana
  • 1 łyżeczka kakao gorzkiego
  • 1 szczypta cynamonu mielonego
  • 1 łyżeczka miodu

 

Sposób przygotowania: 

Laskę wanilii przekroiłam i wydrążyłam nasionka. Płatki owsiane zblendowałam z jajkami i napojem migdałowym. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyłam placuszki z dwóch stron na złocisty kolor. Miąższ z awokado zblendowałam z bananem, kakao, wanilią, cynamonem i miodem. Usmażone placuszku przełożyłam na talerz. Na wierzch nałożyłam kakaowy krem z awokado.

Jeżeli szukacie dodatkowych pomysłów na słodkie i zdrowe dania, które przygotujecie wspólnie z dziećmi, to pamiętajcie, że zawsze możecie znaleźć je w mojej aplikacji Diet&Training by Ann (TUTAJ)! A na wspólne wycieczki rowerowe, długie spacery, czy nawet biwaki możecie zabrać sprawdzone, zdrowe przekąski, które znajdziecie w ofercie sklepu Foods by Ann (TUTAJ).

Pamiętajcie, że każda forma spędzania czasu z dziećmi jest wartościowa — i dla nich i dla naszych wewnętrznych dzieci, które znów mogą po prostu się pobawić. 🙂 

Komentarze Brak komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany