Pieczone filety rybne w sosie kokosowym z trawą cytrynową

Są potrawy, których przy wigilijnym stole absolutnie zabraknąć nie może :), ale są też osoby szukające innowacji i dodatkowych smaków, które uzupełnią te tradycyjne – Takie małe urozmaicenie w wigilijnych potrawach:) Jeśli lubisz eksperymentować i zaskakiwać swoich gości, proponuję rybę z kokosowo-cytrynową nutką.

Pieczone filety rybne w sosie kokosowym z trawą cytrynową

Przygotowanie:

Filet dopraw solą, pieprzem i posmaruj oliwą. Ułóż na cieńszym końcu ryby koper i zwiń w rulonik, który następnie przebij wykałaczką.

Skrop dodatkowo oliwą i zetrzyj na zwinięty filet skórkę z cytryny lub pomarańczy.

Tak przygotowaną rybę włóż do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika. Piecz około 7-8 minut, chyba, że jest to inna ryba niż pstrąg to wtedy do około 14 minut.

W tym czasie wlej do garnka mleczko kokosowe, dodaj imbir, trawę cytrynową (uderz ją kilka razy nożem, aby wydobyć z niej aromat), kurkumę i gotuj do uzyskania gęstszej konsystencji. Na koniec wyjmij trawę cytrynową oraz imbir i wlej przygotowany sos do upieczonego już pstrąga.

Udekoruj i gotowe.

Komentarze 5 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Aniu,

ja mam pytanie trochę z innego wora. Chciałabym zrobić dla starszej osoby pod choinkę prezent w postaci healthy boxu, a tym samym zmienić nawyki żywieniowe i pokazać inną – lepszą stronę życia przez właśnie spożywanie zdrowych produktów. Jakbyś miała mi podać TOP 5 takich rzeczy, jakie by to były? Będę ogromnie wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam serdecznie 🙂

Do leka kokosowego dodawałam zawsze cytrynę i imbir… Za pomysł z trawą cytrynową – dziękuję.

Dziękujemy, z pewnością się przyda! Mamy już prawie całe menu na święta, a czy będzie przepis na zdrowy barszczyk z buraków? Super, że ostatnio możemy liczyć na większą częstotliwość dodawanych postów. Czekamy na barszczyk 🙂 Pozdrawiam 🙂

jest w zakładce Boże Narodzenie