Infekcje, wirusy – jak się bronić?
Infekcje wirusowe towarzyszą nam od lat i należą do najczęstszych, na jakie zapadają ludzie. Mogą wywoływać rozmaite objawy, przybierać różne formy – ostre lub przewlekłe. Nasuwa się więc pytanie jak się bronić? Zacznijmy może od naszej odporności.
Wyróżniamy dwa rodzaje odporności tzw. odporność nieswoistą (wrodzoną) – jest ona uwarunkowana genetycznie. Skóra i błony śluzowe stanowią pierwszą ochronę organizmu przed patogenami.
Natomiast odporność nabyta stanowi drugą linię obrony. Rozwija się całe życie i jest oparta na skomplikowanych sekwencjach komórkowych. Wrodzona i nabyta odporność wspomagają się wzajemnie tworząc system obronny organizmu. Kiedy nasz system działa prawidłowo, organizm jest w stanie nas chronić przed drobnoustrojami, takimi jak wirusy czy bakterie. Jeśli jest osłabiony, oznaczać to będzie częste infekcje, przeziębienia i choroby.
Co może osłabiać naszą odporność?
Znaczący wpływ na odporność ma przede wszystkim styl życia. Na pewno niekorzystnie będą wpływać używki takie jak alkohol czy papierosy – one będą szybko niszczyć pierwszą linię obrony przed chorobotwórczymi zarazkami. Mało różnorodna dieta, bogata w cukry proste, tłuszcze trans czy produkty wysokoprzetworzone będzie osłabiać działanie sił obronnych organizmu. Nasz układ immunologiczny jest ściśle powiązany z układem nerwowym, a więc stres – szczególnie przewlekły będzie osłabiał odporność. Tak jak już wcześniej wspominałam – powinniście również uważać na deficyt snu, prawidłowa długość snu to 7-8 godzin dziennie. Przemęczony organizm będzie podatniejszy na infekcje wirusowe.
Odporność jest kluczem
Pamiętajcie, że zadbanie o odporność swojego organizmu oraz odpowiednią higienę, to najlepsza rzecz, jaką możecie zrobić, żeby uchronić się przed wirusami.
Lekarze twierdzą, że bardzo ważnym aspektem w zapobieganiu infekcjom wirusowym jest zdrowy tryb życia i odpowiednia dieta. Oto kilka prostych zasad, które wspomogą Was w walce:
- Do swojej diety dodawajcie zioła. Cebula, czosnek, imbir, oregano, kurkuma, czystek, tymianek, korzeń lukrecji wykazują działanie wirusobójcze – świetnie się sprawdzą w okresie zwiększonej zachorowalności.
- Regularna aktywność fizyczna. Nie jest ważne czy w domu czy na zewnątrz, faktem jest, że każdy ruch korzystnie wpływa na Waszą odporność.
- Jedzcie więcej witaminy C. Wpływa ona na zwiększenie odporności błon śluzowych na zakażenia. Dobrymi źródłami witaminy C są przede wszystkim: papryka, czarny bez, sok z aronii i malin, kiszonki, owoce cytrusowe.
- Ważne mikroelementy – cynk i selen. Cynk powoduje aktywację komórek odpornościowych i chroni je przed działaniem rodników tlenowych. Selen natomiast wytwarza przeciwciała w wypadku zagrożenia infekcją. Dobrymi źródłami tych mikroelementów są: orzechy brazylijskie, owoce morza, drób, wątroba, słonecznik, warzywa strączkowe, produkty zbożowe z pełnego przemiału, orzechy, migdały, sezam, kiełki, czosnek, cebula, drożdże.
- Pijcie dużo płynów. Woda nawadnia organizm i pomaga w usuwaniu toksyn. Do ciepłych napojów możecie dodać imbir, sok z malin lub miód – produkty te działają bakteriobójczo i bakteriostatycznie, stymulując odporność, a Wy macie w zanadrzu dodatkową broń.
- Myjcie dokładnie surowe owoce i warzywa. Ze względu na bakterie, które mogą znajdować się na ich powierzchni, nie zapomnijcie o dokładnym umyciu przed spożyciem przede wszystkim tych produktów, które spożywacie na surowo. Warto pamiętać o tym, jak długą drogę przebyły produkty spożywcze – szczególnie egzotyczne.
- Myjcie ręce częściej niż zwykle. Starajcie się nie dotykać poręczy i klamek w miejscach publicznych. Jak poprawnie myć ręce przeczytacie TUTAJ.
Więcej informacji jak wzmocnić odporność znajdziecie TUTAJ.
Podsumowując, pełnowartościowa dieta pozwala naszemu organizmowi utrzymać dobrą kondycję. Dzięki temu organizm może lepiej radzić sobie z atakującymi go wirusami. Należy pamiętać również o aktywności fizycznej, ale nie tylko okazjonalnie, lecz regularnie, bez względu na porę roku. Aktywność ruchowa i dieta zapewniają organizmowi możliwość skutecznego reagowania w trudnych dla niego sytuacjach, m.in. w walce z infekcją. Dbałość o układ odpornościowy musi odbywać się każdego dnia, nawet przy najmniejszych czynnościach. Pamiętajcie, żeby podczas gotowania dodawać zioła, które mają właściwości wirusobójcze. Warto po nie sięgać częściej niż zwykle. Zwróćcie uwagę na prawidłową higienę, w szczególności o konieczności dokładnego mycia i dezynfekcji rąk, aby nie narażać się na ryzyko zachorowania. Na dobrą odporność pracuje się całe życie, dlatego warto zacząć już teraz!
Bibliografia:
- Sochacka.M., Błach-Olszewska.Z. Mechanizmy wrodzonej odporności. Postepy Hig Med Dosw. 2005; 59: 250-258.
- Wierzbicka-Woś.A., Tokarz-Deptuła.B.,Deptuła.W: Układ odpornościowy a wirus grypy. Postepy Hig Med Dosw. 2015; 69: 214-220.
- Prączko.K, Kostka.T. Aktywność ruchowa a występowanie infekcji górnych dróg oddechowych u osób w starszym wieku. Gerontol Pol 2005; 13; 3: 195-199.
- Bernatowska.E. i wsp. Pierwotne niedobory odporności w praktyce lekarza podstawowej opieki zdrowotnej. Pediatr Dypl. 2013; 17(1): 9-20.
- Sobieraj-Garbiak.I, Drożdżyńska.M. Wybrane zakażenia bakteryjne – nieuniknione zagrożenia zdrowia i życia człowieka. J Life Sci 2015; 61; 1, 99–107.
- Hoyles L, Vulevic J. Diet, immunity and functional foods. Adv Exp Med Biol. 2008; 635: 79-92.
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…