Wzmocnij się! 15 moich sprawdzonych sposobów na poprawę odporności

Aby zadbać o nasze zdrowie podczas jesieni i nadchodzącej zimy warto wiedzieć, które produkty wspierają nasz układ immunologiczny. Bo przecież jeśli jemy zdrowo to stajemy się zdrowsi 🙂 To proste! Dlatego warto zabrać o zdrowy i higieniczny tryb życia – sen, odpoczynek, wyciszenie i zbilansowane posiłki bogate w potrzebne nam makroskładniki. Dzięki temu możemy zapobiec wielu chorobom i zwalczyć jesienną chandrę!

Jeśli zaczynasz być nieustannie zmęczona i brak Ci chęci do działania, masz problem ze zmotywowaniem się do codziennych obowiązków (nie wspomnę już o treningu), pojawiają się problemy z zasypianiem, masz podkrążone oczy, a do tego dokucza Ci katar, ból głowy i pojawiają się problemy z układem pokarmowym, oznacza to prawdopodobnie, że Twój układ odpornościowy zaczyna szwankować! Dziś przygotowałam dla Ciebie kilka cennych wskazówek, które pomogą Ci zadbać o Twoją odporność.

 

1. Antyoksydanty

Aby wzmocnić organizm dostarcz wraz z dietą odpowiedniej dawki antyoksydantów. Antyoksydanty chronią nas przed działaniem wolnych rodników, spowalniają procesy starzenia oraz mogą zapobiec wielu chorobom. Dobrym źródłem antyoksydantów są przede wszystkim warzywa i owoce. Szczególnie bogate w antyoksydanty są owoce jagodowe, takie jak: maliny, jagody i borówki. W okresie zimowym, gdy brak jest świeżych owoców sięgnij po Lio Shake. Lio Shake to liofilizowane owoce i warzywa w postaci proszku, które posiadają około 10 razy większą zawartość witamin i składników mineralnych, niż ich świeży odpowiednik. Nie ma w nich wzmacniaczy smaku, barwników, cukru ani sztucznych dodatków. Za to świetnie się sprawdzają jako dodatek do koktajli i owsianek. Wypróbuj koniecznie!

 

2. Wszystko zaczyna się od jelit – probiotyki

O roli mikrobiomu jelitowego wspominałam już wielokrotnie na blogu, np. TUTAJ. Zapewne wiecie, że prawidłowa mikroflora jelitowa jest niezbędna do właściwego funkcjonowania układu odpornościowego. Zaburzenia równowagi mikroflory jelitowej noszące nazwę dysbiozy mogą z kolei zwiększać podatność na infekcje i być przyczyną wielu innych dolegliwości. Jeśli więc cierpisz z powodu spadku odporności, masz wzdęcia, gazy i bóle brzuch koniecznie rozważ probiotykoterapię. Więcej informacji na temat indywidualnej probiotykoterapii znajdziesz na stronie Centrum Medycznego Vitaimmun.

 

3. Sok z czarnego bzu przeciw grypie

Ze względu na działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i immunomodulujące czarny bez z powodzeniem można wykorzystywać w leczeniu przeziębienia czy grypy. Zarówno owoce jak i kwiaty czarnego bzu wykazują właściwości napotne. Ponadto wyciąg z kwiatów bzu czarnego ma umiarkowane działanie przeciwzapalne. Z kolei napar z kwiatów bzu czarnego może być używany jako płukanka przy anginie, w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła. Preparaty pozyskiwane z bzu czarnego wykazują ponadto działanie wykrztuśne. Więcej informacji na temat właściwości czarnego bzu znajdziesz TUTAJ.

 

 

4. Imbirówka na przeziębienie

Imbir ma tak wiele zdrowotnych właściwości, że nie sposób tutaj przytoczyć ich wszystkich. Wykazuje on m.in. działanie przeciwbólowe, przeciwgorączkowe i przeciwzapalne, dlatego jest rewelacyjny przy przeziębieniach. Na chłodne dni polecam zwłaszcza imbirówkę – rozgrzewający napój, który może uchronić Cię przed chorobą. Przepis znajdziesz poniżej.

 

Składniki:

  • 200 g imbiru
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • kilka goździków
  • 1 łyżka miodu
  • 1 l przegotowanej wody

 

Sposób przygotowania:

Przygotowanie tego napoju jest bardzo proste. Wystarczy pokroić imbir w plasterki i zagotować w wodzie z dodatkiem goździków. Do osobnego naczynia dodaj pokrojoną w plastry cytrynę i pomarańczę. Następnie dodaj kawałki imbiru wraz z wywarem. Dolej przegotowaną wodę.  Na sam koniec dodaj łyżkę miodu i gotowe! Już sam wygląd i aromat rozgrzewają! A smak? Oceńcie sami, a warto próbować, bo to naprawdę doskonała herbata na nadchodzące chłodniejsze dni.

 

 

5. Czystek

Czystek jest jednym z najbogatszych źródeł polifenoli – związków fenolowych należących do grupy substancji roślinnych o działaniu antyoksydacyjnym i wspierającym układ immunologiczny człowieka. Dodatkowo czystek posiada następujące właściwości:

  • działa przeciwalergicznie
  • wykazuje właściwości przeciwzapalne
  • działa przeciwwirusowo
  • działa przeciwbakteryjnie
  • opóźnia procesy starzenia

Więcej na ten temat możesz przeczytać TUTAJ.

 

6. Sok z granatu

Sok z owoców granatu nazywany jest napojem mocy. Dlaczego? To wszystko dzięki jego szczególnym właściwościom poprawiającym ogólny stan zdrowia. Granat ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, zapobiega nadciśnieniu tętniczemu, chroni przed miażdżycą, pomaga przy chorobach układu pokarmowego, wzmacnia system immunologiczny i wykazuje działania przeciwzapalne. Pij go regularnie a szybko zauważysz poprawę swojego stanu zdrowia.

 

7. Kurkuma

Działa przede wszystkim przeciwzapalnie, ma też silne właściwości antyoksydacyjne – unieszkodliwia wolne rodniki. Udowodniono, że kurkuma przyspiesza regenerację i zmniejsza bóle mięśniowe u sportowców. Badania potwierdzają, że dodatkowo wspomaga leczenie infekcji oraz działa przeciwbakteryjnie.

 

 

8. Czarnuszka

Ma silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Jej spożywanie przez astmatyków znacząco zmniejsza nasilenie objawów i częstotliwość ataków choroby. Co więcej czarnuszkę można stosować w różnych postaciach.

  • Przyprawa: można ją stosować jako zamiennik pieprzu. Świetnie się sprawdza jako dodatek do chleba, zup, sałatek, czy duszonych warzyw.
  • Napar: przygotowuje się go jak herbatkę. Należy zalać wrzątkiem 1 łyżkę zmielonych nasionek i parzyć około 15 minut.
  • Olejek: idealny do stosowania zewnętrznie na skórę lub włosy. Pamiętajmy, aby kupować tylko olej z czarnuszki tłoczony na zimno. Po otwarciu przechowujemy go w lodówce.
  • Ziołomiód: na każdą łyżkę miodu dać 1 łyżeczkę zmielonej czarnuszki i utrzeć na papkę. Taka mikstura jest bardzo pomocną przy przeziębieniu, działa wykrztuśnie, łagodzi kaszel i ból gardła.

 

9. Pokrzywa

Pokrzywa zwyczajna dzięki zawartości związków biologicznie czynnych uważana jest za jedną z najcenniejszych roślin stosowanych w fitoterapii. Wykazano jej właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, antyagregacyjne, hipoglikemiczne oraz hipocholesterolemiczne. Na wzmocnienie organizmu polecam herbatkę z liści pokrzywy. Wystarczy 2 łyżki stołowe mocno rozdrobnionych liści pokrzywy zalać szklanką wrzątku, a po 10 minutach odcedzić. Napar należy pić 2-3 razy dziennie pomiędzy posiłkami.

 

 

10. Czosnek

Zawarta w czosnku mieszanina lotnych związków (głównie siarkowych) działa bakteriobójczo, niszczy liczne drobnoustroje, drożdże, grzyby i wirusy. Czosnek zmniejsza skurcze i stany zapalne, pobudza wydzielanie śluzu, ułatwia odkrztuszanie, a także łagodzi uczucie duszności. Najskuteczniejsze pod tym względem są świeżo utarte lub pokrojone na kawałki ząbki czosnku lub świeżo wyciśnięty sok. Więcej informacji na temat właściwości czosnku znajdziesz TUTAJ.

 

11. Traganek – adaptogen

Traganek (Astragalus membranaceus) jest ziołem od wieków stosowanym w medycynie chińskiej. Znalazł on szerokie zastosowanie w leczeniu wielu schorzeń, m.in. infekcji górnych dróg oddechowych, choroby wieńcowej, zapaleniu wątroby, czy przewlekłych biegunkach. Traganek, jak każdy adaptogen, wpływa na wiele procesów metabolicznych w naszym organizmie, poprawiając samopoczucie i zmniejszając zmęczenie. Preparaty z traganka są szczególnie polecane osobom z obniżoną odpornością. Co ważne nie ma badań dotyczących niepożądanych skutków suplementacji wyciągu z traganka. Produkt do nabycia w sklepie Foods by Ann.

 

12. Miód

W miodzie znajdziemy wiele substancji wykazujących silne działanie antyoksydacyjne (np. kwasy fenolowe, flawonoidy, karotenoidy). Miody zawierają również liczne enzymy, śladowe ilości witamin oraz makro- i mikroelementów. Składniki miodu wywierają działanie przeciwutleniające, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne i antyproliferacyjne. Polecam dodawać miód do herbaty oraz różnego rodzaju koktajli. Pamiętaj jednak, aby nie mieszać go z gorącym płynem, gdyż wtedy miód traci swoje właściwości zdrowotne.

 

 

13. Chlorella

Chlorella jest algą słodkowodną bogatą w wiele składników odżywczych. W jej składzie możemy znaleźć m. in.: witaminę C, A, E oraz witaminy z grupy B. Stanowi także cenne źródło żelaza oraz aminokwasów rozgałęzionych BCAA. Swoją ciemnozieloną barwę zawdzięcza obecności chlorofilu. Chlorella przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek. Jej obecność w diecie wpływa korzystnie na regulację poziomu glukozy we krwi, usprawnia pracę wątroby, zwiększa wytrzymałość podczas treningów, wspomaga proces detoksykacji organizmu, a także pomaga w redukcji stresu oksydacyjnego oraz działa wzmacniająco na cały organizm.  Chlorellę można dodawać np. do koktajli, sałatek lub napojów. Ze względu na swój charakterystyczny smak najlepiej łączyć ją z produktami o intensywnym aromacie. Nie powinno się poddawać jej obróbce termicznej, gdyż działa to niekorzystnie na zawarte w niej związki prozdrowotne. Więcej informacji na temat chlorelli znajdziesz TUTAJ.

 

14. Kiszonki

Soki z kiszonek są równie wartościowe jak same warzywa. Ich zalety są następujące:

  • są niskokaloryczne
  • są źródłem witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie
  • są źródłem witamin o właściwościach przeciwutleniających
  • dostarczają magnezu, wapnia, fosforu i potasu
  • zawierają kwas mlekowy, który reguluje florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii
  • odgrywają też ważną rolę w syntetyzowaniu witaminy K i niektórych witamin z grupy B
  • pomagają odbudować florę bakteryjną i przywrócić równowagę w organizmie po kuracjach antybiotykowych

 

15. Aktywność fizyczna na zewnątrz

Aktywność fizyczna jest niezbędna do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Aby wzmocnić organizm polecam zwłaszcza aktywność fizyczną podejmowaną na zewnątrz. Choćby spacer przed snem lub lekki jogging. Pamiętaj, że aby aktywność fizyczna była skuteczna należy ją uprawiać regularnie.

 

 

Bibliografia:

  1. Hoyles L, Vulevic J. Diet, immunity and functional foods. Adv Exp Med Biol. 2008;635:79-92.
  2. Jakubczyk K, Janda K, Szkyrpan S, Gutkowska I, Wolska J. Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) – charakterystyka botaniczna, biochemiczna i właściwości prozdrowotne. Pom J Life Sci. 2015; 61(2):191–198.
  3. Jandhyala SM, Talukdar R, Subramanyam C, Vuyyuru H, Sasikala M, Nageshwar Reddy D. Role of the normal gut microbiota. World J Gastroenterol.2015;21(29):8787–8803.
  4. Mandal MD, Mandal S. Honey: its medicinal property and antibacterial activity. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine.2011;1(2):154-160.
  5. Mańskowska D, Bylka W. Nigella sativa L. – związki czynne, aktywność biologiczna. Herba Polonica. 2009;55:109-125.
  6. Qi Y, Gao F, Hou L, Wan C. Anti-Inflammatory and Immunostimulatory Activities of Astragalosides. The American Journal of Chinese Medicine 2017;45:1157-1167.
  7. Ulbricht C, Basch E, Cheung L, Goldberg H, Hammerness P, Isaac R, Khalsa KP, Romm A, Rychlik I, Varghese M, Weissner W, Windsor RC, Wortley J. An evidence-based systematic review of elderberry and elderflower (Sambucus nigra) by the Natural Standard Research Collaboration. J Diet Suppl. 2014;11:80-120.

Komentarze 11 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Niestety teraz mamy taką porę roku, że trudno o odporność, ja pomimo że biorę suplementy, to często łapie jakieś przeziębienia. Ale spróbuję z wyżej wymienionych sposobów, może w końcu zadbam o swój organizm.

Pani Aniu a moze jakis komentarz lub post o odporności u dzieci. Moja córcia 17 miesiecy poszla do zlobka miesiąc temu i jest non stop chora. Teraz zapalenie obu uszu i zapalenie oskrzeli. Kończymy antybiotyk jutro a wysoka temperatura wraca.

Ja również jestem ciekawa co na zapalenie

Anula, “Co ważne nie ma badań dotyczących niepożądanych skutków suplementacji wyciągu z traganka. ” – nie ma takich badań, czy są badania, które nie wykazały aby szkodził? Bo nie zrozumiałam 🙁 Jeśli ta druga opcja, to biorę 😀 jak wszystko co proponujesz zresztą 😉 <3

Pani Aniu jaki poleca Pani probiotyk w kapsułkach przy częstych infekcjach oraz problemach żołądkowo jelitowych ? Pozdrawiam

Ania zapomniala dodac ze w zimne dni trzeba chodzic w czapce. Zalacznik na zdjeciu 😉