Jajka faszerowane na zielono

Jajo to symbol świąt Wielkanocnych. Bez niego nie wyobrażam sobie Wielkanocnego śniadania. Jednak po jajka warto sięgać nie tylko od święta. Dlaczego? To wynika z ich wysokiej wartości odżywczej. Jaja stanowią przecież cenne źródło wielu składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Są one dobrym źródłem pełnowartościowego białka, fosforu, żelaza i cynku. Zawierają też magnez, potas i miedź. O wysokiej wartości odżywczej jaj decyduje również obecność znacznych ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i witamin z grupy B. Jaja są ponadto dobrym źródłem lecytyny, której głównym składnikiem jest cholina zabezpieczająca przed odkładaniem się cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych. Kupując jaja zwróć jednak uwagę na ich pochodzenie. Informacje o tym jakie jaja wybrać znajdziesz tutaj.  Dziś natomiast przygotowałam dla Was przepis na jaja faszerowane na zielono.

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki za wyjątkiem jaj zblednować, dodać kapkę oliwy. Jajka ugotować. Żółtka dodać do farszu i ponownie zblendować. Farsz doprawić solą i pieprzem. Gotową masą faszerować białka jaj.

 

Komentarze Jeden komentarz

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Pięknie to wygląda. Również w smaku jest pewnie wyśmienite. Święta bez jajek mało kto sobie to wyobraża. Pozdrawiam.?