Dynia. Krem z dyni z boczkiem i pieczona papryką

W ogrodach mniej zieleni.

zd. by Ann 🙂

Na pierwszy plan wysuwają się jesienne barwy, a wśród nich pomarańczowa dynia – niekwestionowana królowa jesieni:)

Dlaczego tak ją lubię?
Nie tylko ze względu na smak. Dynia ma wiele innych cennych zalet. Szczególnie wartościowa jest ta o mocno pomarańczowym wnętrzu. Im kolor miąższu intensywniejszy, tym więcej drogocennych witamin( A, B1, B2, C, PP). Poza tym niezbędne składniki mineralne – fosfor, potas, wapń i magnez, a także beta-karoten.
Polecam dynie także ze względu na to, że zawiera białko.

foto. Marta Wojtal

A dla trzymających linię ważna dniowa informacja 🙂 Dynia nie tuczy, a za to przyspiesza przemianę materii.

Czas na zupę krem z dyni z boczkiem oraz pieczoną papryką!

Przygotowanie:

Obierz dynię i batat, włóż do garnka i zalej wodą, gotuj do miękkości. Paprykę piecz w piekarniku w 180 stopniach ok 20 minut. Wyjmij paprykę i pokrój na drobne kawałki, pomidorki przekrój na pół i duś na patelni na wodzie z przyprawami. Odcedź wodę z gotującej się dyni i batat i dodaj bulion. Zmiksuj blenderem i gotuj na małym ogniu. Na grillu/ patelni podsmaż boczek (wcześniej poszatkuj go na drobno). Kiedy zupa będzie gotowa, przełóż do miseczki, dodając duszone warzywa – paprykę i pomidorki oraz boczek. Na koniec dodaj uprażone pestki dyni.

Jak to goście powiedzieli po skosztowaniu mojej zupy –  ZUPA WYMIATA! 🙂

Smacznego!

Komentarze 22 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Pani Aniu, napisze Pani parę zdań o boczku? Jestem na Pani diecie (którą uwielbiam), ale ten boczek w przepisach… Boję się go! 😉

Witaj Aniu , myślę że niepotrzebnie wylewasz wodę z dyni i batata bo w ten sposób pozbywasz się wielu witamin , lepiej gotować dynię i batata w bulionie bezpośrednio, szczególnie, że wystarczy im 15 minut i są gotowe. Bulionu na kościach nie gotuję odkąd przeczytałam analizę takiego wywaru , niestety kości zawierają wiele toksyn które wchłaniają jak gąbka , a podczas gotowania oddają wszystko do wody , lepiej ugotować bulion na indyku lub wołowinie , na nich też jest sporo dobrego tłuszczu 🙂 nie chcę Cię urazić tym wpisem tylko podzielić się doświadczeniem 🙂 pozdrawiam

Czy przyprawy curry , kurkuma, lubczyk tylko do duszenia pomidorków koktajlowych , czy do zupy ?

Kurkumę dodaje do wszystkiego 🙂

Pani Aniu ugotowałam dzisiaj zupę krem z dyni, jest świetna ! 🙂 pozdrawiam

Witam Aniu, ostatnio dodajesz duzo przepisów z miesem, cym to jest spowodowane? Anemia?

Anemia? ale u kogo? W życiu!. Tłuszcze nasycone są potrzebne w celem zbilansowania diety. W szczególności ważne dla sportowców.
Nie jadłam mięsa jakiś czas i uważam, że dobrze mi to zrobiło, mój organizm potrzebował przerwy, oczywiście nie zrezygnowałam z tłustych ryb, czy też skorupiaków. Trzeba jednak pamiętać – chcesz być zdrowy? Jedz tłusto. Tłuszcze są skoncentrowanym źródłem energii dla tkanek i narządów, są główną spiżarnią energii dla organizmu, są budulcem błon komórkowych i substancji białej mózgu, hamują wydzielanie kwaśnego soku żołądkowego, chronią przed utratą ciepła, mają wpływ na stan układu krążenia, jadalne są źrółem witamin A, D, E i K i ułatwiają ich przyswajanie z innych produktów, mają wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego.
Oczywiście nie namawiam do jedzenia mięsa 3 razy dziennie! To spowodować może obciążenie nerek oraz wątroby, dodatkowo wiele badań jasno też wykazuje, że znacząco przyspieszają odkładanie się w tętnicach blaszki miażdżycowej. Każde ciało reaguje inaczej, wszystko też zależy od tego czy jest sportowcem czy nie, czy osoba ma problemy z chorobami autoimmunologicznymi, czy z hormonami, czy też nie, itp. Wszystko zależy od organizmu.
Pozdrawiam

Pani Aniu, czy jest szansa, że pojawi się jakiś post o tym jak walczyć ze złym cholesterolem (gdy nawet leki nie działają…)?

Aniu, mam pytanie. Mam 16 lat, codziennie na śniadanie jem płatki z mlekiem. Płatki bezglutenowe. Kilka minut po ich spożyciu idę je strawić. Czy to oznacza, że powinnam zrezygnować z nabiału? W sensie z mleka? Byłabym Ci bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam, Natalia (na pewno kojarzysz mój nick na instagramie :P).

Zdecydowanie tak! Oznacza to reakcję natychmiastową na dany pokarm! Czy jesteś senna po takim posiłku?

Aniu a ja się pytam czy można się skutecznie odczulić na laktozę i gluten?

Tak, eliminując ten pokarm z diety na przynajmniej 4 miesiące oraz sugeruję uszczelnienie jelit (colostrum, ocet jabłkowy, probiotyki) plus odpowiednia dieta (bardziej tłusta np. rosół z kury gotowany z octem jabłkowym)
Pozdrawiam

Blog jest bardzo ciekawy, jednak dla mnie jako amatorki rozne kwestie sie mieszaja.
moze zdecyduje sie na zakup Twojej ksiazki, pewnie latwiej bedzie sie czytalo..

A co z maka orkiszowa? Ja uzywam jej do robienia nalesnikow..

pozdrawiam x

Aniu, czy przy nietolerancji laktozy trzeba całkowicie zrezygnować z jogurtów, maślanek, kefirów? W internecie krążą na ten temat sprzeczne opinie.
Pozdrawiam!

Zdecydowanie tak! Polecam zrezygnować ze wszystkich nabiałów!

Nie, ja je sparzam wrzątkiem

Cześć Anka 😉 fajnego masz tego bloga, zmotywowałaś mnie Ty jak i Robert, wasza postawa..do ćwiczeń i zdrowego trybu 😉 zajęcia rozpoczynam w Cityfit Targówek. Mam nadzieję,że się wdroże w #healthyteam 😉 buziak

Skoro zawiera białko to jest to danie na kolację ?Przeczytałam książkę ale cały czas mam problem z przyporzadkowaniem konkretnych produktów ?

Bialko jest budulcem, nasz organizm regeneruje sie podczas snu, dlatego wlasnie powinno sie spozywac posilki wysokobialkowe na kolacje 🙂