Kulki o smaku orzechowo – sezamowym

 

Tahini, czyli pasta sezamowa, produkowana jak sama nazwa wskazuje na bazie nasion sezamu. Bardzo lubię dodawać ja do potraw, ponieważ dodaje niepowtarzalnego smaku nawet zwykłym potrawom. W czasie zimniejszych miesięcy warto zaopatrzyć się w słoiczek tahini, ponieważ jest on zdrowym, energetycznym tłuszczem, który zawiera wapń, magnez, potas czy też żelazo.

Tahini to źródło białek, witamin i aminokwasów, dzięki czemu dodaje siły i energii. Wspomaga również pracę wątroby oraz układów nerwowego i pokarmowego. Idealna do wykonywania dań kuchni bliskowschodniej (np. hummus czy chałwa, czy batony), jako dodatek do warzyw grillowanych i mięs, oraz jako pasta do pieczywa.

Dzisiaj kolejna odsłona KULEK 🙂

Składniki: (ok. 15 kulek, w zależności od wielkości)

  • 60g słonecznika
  • 60 g pestek dyni
  • 50 g orzechów włoskich
  • 60 ml oleju kokosowego
  • 100-110 g tahini
  • 60 g mąki kokosowej
  • 10 daktylii Medjool
  • garść żurawiny
  • szczypta soli morskiej
  • 80-90 ml gorącej wody

opcjonalnie: do obtoczenia np. cukier kokosowy, dowolne Lio Shake.

Sposób przygotowania:

Zalałam wrzątkiem daktyle na ok 15 minut. Do robota kuchennego w kolejności, wrzuciłam następujące składniki: daktyle ( zblendowałam na wolnych obrotach), następnie orzechy – ponownie zblendowałam i na koniec dodałam pozostałe składniki. Sprawdziłam czy masa zaczyna się sklejać, po czym delikatnie dolewałam wrzątku mieszając, tak aby była jeszcze bardziej kleista.

Uformowałam kulki i schowałam do zamrażalki na około 1 godziny.

Rada: najlepiej przechowywać kulki w lodówce.

 

Komentarze 23 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Czy wszystkie składniki mają być zmiksować, czy np żurawina ma być w całości? ?

Aniu, czym mogę zastapić daktyle – mój máż jest na nie uczulony?

Aniu czy pasta tahini bedzie kiedys ponownie w Twoim sklepie?

tak 🙂 oczywiście

Pani Aniu mam pytanie odnośnie młodego 7 letniego sportowca, czy on również może takie kulki spożywać np przed treningiem ?

a takie kulki mocy mogę jeść jeśli jeszcze karmie 5 miesięcznego maluszka czy raczej nie? proszę o odpowiedź

tak , jeśli wprowadzała Pani orzechy do swojej diety i nie było reakcji alergicznych/ nietolerancji pokarmowej 🙂

Ja bym uważała z pastą tahini, bo sezam jest mocno uczulający dla niemowląt. Alergia może wystąpić od pasty a nie od orzechów.

Aniu a takie kulki mocy mogę jeść jeśli jeszcze karmie 5 miesięcznego maluszka czy raczej nie? proszę o odpowiedź

Wspomina Pani , w jednej z odpowiedzi na komentarz, o C PM. Czy pisała Pani już coś na ten temat? A jak nie ma Pani to w planach? Pozdrawiam serdecznie

Paulino… tak jak napisałam 🙂 w przepisie 🙂

Aniu odnośnie jeszcze tych batonów. Czy te nowe smaki są również w wersji dużej ?bo pisało że są pocketowe Proszę zrób jeszcze takie kokosowe smaki tylko żeby były duże taki malutki batonik nie hamuje głodu:/ Pozdrawiam.

tak, dostępne na stronie w sklepie.
Pozdrawiam

tak lub wiórki zmiksowane na mąkę

skoro jemy kokosa na surowo to mąkę też możemy bo jest ona niczym innym jak wysuszonym i zmielonym wcześniej kokosem 🙂

Pani Aniu, czy poleca je Pani na diecie redakcyjnej np. po treningu albo przed nim? Pozdrawiam!

to zależy jaki charakter ma dieta redukcyjna.
Jakie jest CPM (całkowita przemiana materii) oraz jaki etap diety, do czego Pani się przygotowuje itp.
Jeśli taka dieta ma na celu zgubienie zbędnych kilogramów, to jak najbardziej, wtedy najlepiej wliczyć sobie taką przekąskę w plan diety pod względem makroskładników oraz kaloryczności.

Pozdrawiam

Uwielbiam tahini,często robię grzanki z chleba żytniego,posmarowane właśnie tahini i domowym dżemem 🙂 Do hummusu też się przydaje…