Pieczone placki z drobiu i cukinii

Było już sporo placuszków na słodko, były też wytrawne – warzywne. Wiem jednak, że miksy warzywno – mięsne cieszą się wśród Was dużą popularnością.

Postanowiłam zatem stworzyć taką mieszankę w formie placków. Pamiętaj, aby w miarę możliwości wybierać mięso ze sprawdzonego źródła. Marketowe zazwyczaj naszprycowane jest chemią, a przecież chodzi nam o to, żeby nasz jadłospis był zdrowy i pożywny.

Takie placuszki możesz zabrać do pracy lub w podróż, bo smakują także na zimno.

Mini placuszki mięsno- warzywne

Mięso dokładnie umyłam i zmieliłam. Cukinię starłam na tarce i odsączyłam, wymieszałam z mięsem i przyprawami. Dodałam jajko, znów mieszałam i formowałam placki. Piekłam w piekarniku, na papierze, ok. 25 minut w 190 stopniach.

Komentarze 9 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Wlasnie robie cos takiego tylko z kurczaka i pieczarek (zmielonych razem z cebulka i zaparzonych na patelni). Mam nadzieje ze bedzie pycha 😉

Jutro zrobię na obiad☺ Dziś w końcu zrobiłam paprykę z pastą z wątróbki z Twojego przepisu, rewelacja! Pozostałości pasty z miski wyjadałam palcami…???? Uwielbiam życie z Twoim blogiem Aniu!

Pieczone mięso z indyka jest świetne 🙂
Niedawno zakładałam się pieczonymi kotlecikami (z mięsa z indyka, pieczarkami i papryką). Pycha!
Placki, które polecasz również wyglądają apetycznie 😉

hmm tak czytam sobie te przepisy i coraz to jest nowy rodzaj mąki. Tu np. kasztanowa i kokosowa. Czyto jest świadomy wybór czy każda mąkę można zastosować zamienne np. ryżową ? Czy może każda ma jakięs właściwości i do pieczenie np. jest lepsza kasztanowa ?

Świetne połączenie, muszę wypróbować, mam dużo cukinii w swoim ogródku. BEZ CHEMII. Pozdrawiam.

Pani Aniu, co Pani sądzi na temat jogurtu naturalnego bakoma, który ma w składzie tylko mleko i żywe kultury bakterii? Dodam, że mam niedoczynność tarczycy.
Pozdrawiam:)