Przepis na babkę WIELKANOCNĄ

Na Wielkanoc musi być też babka 😉

Moja zdrowsza wersja standardowo jest bez glutenu, co nie znaczy, że jest mniej smaczna, bo smakuje wyśmienicie.   Zyska na tym Twoje zdrowie i figura.  Rodzina pewnie też nie będzie miała nic przeciwko ? 🙂

Składniki:

•  5 białek
•  1 jajko
•  ½ szklanki mąki ryżowej
•  ½ szklanki wiórków kokosowych
•  4 łyżki miodu lub inny słód płynny np. syrop klonowy
•  3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
•  płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
•  garść rodzynek
•  płaska łyżeczka ekstraktu waniliowego
•  szczypta soli morskiej
•  tabliczka gorzkiej czekolady (80%)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Ubij na wolnych obrotach białka, dodając stopniowo miód, ekstrakt, masło, jajko oraz mąkę z wiórkami. Następnie dodaj rodzynki.Wysmaruj formę olejem kokosowym i oprósz ją mąką. Wlej ciasto do formy. Całość piecz 20 minut w temperaturze 180°C.

Rozpuść czekoladę w garnku (możesz dodać łyżkę oleju kokosowego) i polej nią babkę.

SMACZNEGO !

12 kwietnia 2017 / 36 komentarzy

Komentarze do wpisu 36 komentarzy

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *