Pulpety rybne
Czas na rybę w roli głównej w naszej akcji WZMOCNIJ SIĘ!
Pulpety z dorsza to kolejne proste, smaczne i zdrowe danie, tym razem na obiad. To z czym warto je połączyć znajdziecie w mojej aplikacji Diet&Training by Ann. Zobaczycie, że zdrowa i zbilansowana dieta w połączeniu z treningami to najlepsze, co mogło Was spotkać 🙂
Czekacie pewnie na to, jaki produkt w tym daniu zasługuje na szczególną uwagę w kontekście wspomagania odporności. Chyba nie da się ukryć, że jest nim dorsz. Już 100g tej ryby pokrywa ponad połowę zapotrzebowania osoby dorosłej na selen, jest również dobrym źródłem witaminy B12, fosforu, witaminy A, D3, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz pełnowartościowego białka. To właśnie z ryb dorszowatych pozyskuje się powszechnie stosowany tran!
Dorsz zasługuje na stałe miejsce w Waszym menu. Mogłabym mówić wiele dobrego na jego temat, jednak uważam, że dobrze jest poruszyć kwestię wpływu samego selenu na odporność. Jako składnik enzymów wspomaga m.in. pracę opisywanego przeze mnie wcześniej glutationu. Dodatkowo jest niezbędny w procesie wzrostu i działania limfocytów odpowiedzialnych za komórkową odpowiedź odpornościową organizmu. Polega ona na tym, że przeciwciała uczestniczą w bezpośredniej likwidacji antygenów chorobotwórczych. Jak widzicie, pożywienie ma Wam wiele do zaoferowania. Czerpcie z niego jak najwięcej dobrodziejstw, a Wasze ciało wam za to podziękuje!
Smacznego!
Sposób przygotowania:
Namoczyłam bułkę w wodzie, dodałam do niej resztę składników oraz posiekaną drobno natkę pietruszki. Wszystko zblendowałam w robocie kuchennym. Uformowałam kulki. Gotowałam na parze na wywarze warzywnym. Dodatki do pulpetów możecie dobrać według własnych preferencji 🙂
Komentarze Jeden komentarz
Dołącz do dyskusji…
Danie idealne. Jak z książki kucharskiej.