Risotto z kurkami i dynią na czerwonym ryżu
Na polskim rynku, można dostać kilka rodzajów ryżu. Każdy z nich ma „coś” innego do zaoferowania. Osobiście dziś zaserwuję risotto z czerwonym ryżem. Dlaczego? Ponieważ czerwony ryż polecam szczególnie sportowcom jako posiłek okołotreningowy.
Poprawia witalność, jest lekkostrawny i ma niższy IG niż biały ryż. Pozwala długo być sytym. Polecany jest dla alergików, dobry dla serca i układu nerwowego. Dzięki zawartości błonnika, reguluje pracę układu pokarmowego. Zawiera witaminy A, D, E oraz magnez, cynk, żelazo.
Ponadto jest bardzo smaczny. Ma słodkawy, lekko orzechowy smak. Jest to ryż twardy, dlatego trzeba go gotować dłużej niż np. biały.
Risotto z kurkami i dynią na czerwonym ryżu
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. W tym czasie pokroić dynię w kostkę, skropić oliwą i posypać oregano. Włożyć dynię do piekarnika na najwyższą półkę i piec ok. 25 minut
W międzyczasie ugotować ryż z wodą w stosunku 1:2, dodając soli. Gotować ok. 30 minut na małym ogniu (czerwony gotuje się dłużej).
Na patelni, na oliwie z oliwek poddusić dobrze umyte kurki.
Następnie przełożyć ryż na patelnię z kurkami, dodać oliwę z oliwek, oregano, kurkumę, pieprz i sól ziołową do smaku. Na sam koniec dodać na wierzch dynię.
Gotowe.
Komentarze 9 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Aniu, ale czy duszenie na oliwie z oliwek jest zdrowe?
Jak najbardziej.
Pani Aniu a ja dodawałam takie surowe proszkowe do koktajli siemie lniane.I jeszcze serwowalam dziecku ????to jak z tym jest ? Proszę o odpowiedź
Najlepiej podawać dziecku sam wywar z siemienia lnianego – glutki 🙂 można dodać sok z żurawiny, czy też np. Lio Shake Malina/ Truskawka – mamy idealny kisiel 🙂
Super, że można jeść dynię ze skórką! Do tej pory męczyłam się z jej obieraniem, a okazuje się, że niepotrzebnie (bo widzę, że na zdjęciu jest “z”). Czy zwykłej dyni również nie trzeba obierać? P.S.Świetny przepis!
Oj tak – dynia w każdej postaci jest wspaniała 🙂
Przeczytałam, chyba w Pani książce, że najbardziej Pani poleca z różnych gatunków ryża – ryż basmati. To jak to jest z tym ryżem? Który jest najbardziej wartościowy Pani Aniu? Jeszcze jedna uwaga – w książce kucharskiej jest przepis na koktajl “zielona moc” str. 338, w którym trzeba użyć 1 łyżeczki siemienia lnianego. Z tym że nie pisze Pani, że to siemię lniane trzeba zalać wrzątkiem. Z tego co wiem (ale nie jestem ekspertem), akurat siemię trzeba koniecznie zalać wrzątkiem i nie wolno używać “surowego”, gdyż w tej postaci zawiera trujące związki – cyjanowodór.
Ale z tego co zrozumialam nie dusi sie na oliwie z oliwet tylko masle kokosowym, tak?
Dynia Hokkaido smakuje nie mal ze wszystkim ta propozycja jest rówież bardzo smaczna,ja osobiśćie wierzę w jej moc “uzdrawiania”byłam chora na tzw.jelitówkę nie mogłam prawie nic jeść woda i czasem jakiś sucharek o paru dniach kwaranntanny zachciało mi sie coś ciepłego no i zupa z dyni najprostrza na wywarze z warzyw delikatnie doprawiona postawiła mnie na nogi.Polecm na wszystkie sposoby pycha.