Sałatka arbuzowa z fetą i miętą

Wiem, że latem szukacie lekkich i orzeźwiających posiłków, które pozwolą zaspokoić głód, a jednocześnie nie obciążą układu pokarmowego i pozwolą się swobodnie cieszyć pogodą. Dlatego proponuję, aby na waszych talerzach zagościł arbuz! Jego głównym składnikiem jest woda — około 90-92%. Spożycie arbuza może pomóc w utrzymaniu nawodnienia organizmu, co jest szczególnie ważne w czasie upałów, czy podczas wykonywania intensywnej aktywności fizycznej. Poza wodą, w arbuzie znajdziemy także cenne składniki odżywcze takie jak witaminy A, C i B6, a także potas czy likopen — silny przeciwutleniacz, obecny także w pomidorach.

Do stworzenia pysznego dania z arbuzem, nie koniecznie na słodko, wystarczy dosłownie kilka składników. Dla podkreślenia orzeźwienia warto skorzystać z mięty. Moja dzisiejsza propozycja to właśnie połączenie arbuza, sera fety i mięty! Zapewniam, że latem będzie to jedno z Waszych ulubionych dań.

 

Sposób przygotowania: 

Arbuza i ser feta pokroiłam w kostkę. Wymieszałam pokrojone składniki z posiekanymi liśćmi mięty. Całość posypałam pestkami dyni. Niezwykle prosto i smacznie!

 

Komentarze Brak komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany