Sałatka wiosenna z jajkami w koszulce
Jajko w koszulce to wyjątkowe danie, serwowane często nawet w najlepszych restauracjach. Nic dziwnego! W końcu zachwyca nie tylko smakiem, ale także wykwintnym wyglądem. Wbrew pozorom przygotowanie jajka w koszulce nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Wymaga jedynie umiejętnego wlania surowego jajka do gotującej się wody i uformowania jajka w jednolity kształt przy pomocy łyżki. Tak przygotowane jajko można podawać z ulubionymi dodatkami. Dziś proponuję Wam wypróbować mój przepis na lekką, pyszną i zdrową sałatkę wiosenną z jajkami w koszulce.
Sposób przygotowania:
Szparagi dokładnie umyłam, odłamałam drewniane końcówki. Gotowałam na parze ok. 10 minut (lub w garnku w lekko osolonej wodzie.)
Zieleninę dokładnie umyłam i osuszyłam ręcznikiem.
Do miski włożyłam zieleninę, pokrojone szparagi i posypałam nasionami słonecznika.
W oddzielnym pojemniku zmiksowałam składniki na sos.
Do osobnego garnka wlałam wodę.
Kiedy woda ostro zabulgotała zmniejszyłam ogień i łyżką stołową zaczęłam robić okrążenia w tej gotującej się wodzie, w drugiej ręce trzymając miseczkę z jajkiem.
Kiedy w wodzie zrobił się rodzaj wiru, czy syfonu – szybkim ruchem wlałam tam jajko. „Uporządkowałam” białko tak, by całe było przy żółtku. Po dokładnie 2,5 minutach miałam jajko w koszulce wyglądające jak kulka mozzarelli, a smakujące jeszcze lepiej :).
Na zdrowie!
Więcej zdrowych przepisów, z użyciem pysznych, sezonowych produktów znajdziesz w aplikacji Diet & Training by Ann.
Komentarze 2 komentarze
Dołącz do dyskusji…
dawid
P.Aniu
Bardzo polecam szparagi pieczone (albo z piekarnika albo z patelni, z małą ilością oliwy) – bogatsze smakowo, niż te z wody
a sałatka wygląda smakowicie