Sałatka wiosenna z jajkami w koszulce

Jajko w koszulce to wyjątkowe danie, serwowane często nawet w najlepszych restauracjach. Nic dziwnego! W końcu zachwyca nie tylko smakiem, ale także wykwintnym wyglądem. Wbrew pozorom przygotowanie jajka w koszulce nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Wymaga jedynie umiejętnego wlania surowego jajka do gotującej się wody i uformowania jajka w jednolity kształt przy pomocy łyżki. Tak przygotowane jajko można podawać z ulubionymi dodatkami. Dziś proponuję Wam wypróbować mój przepis na lekką, pyszną i zdrową sałatkę wiosenną z jajkami w koszulce.

Sposób przygotowania:

Szparagi dokładnie umyłam, odłamałam drewniane końcówki. Gotowałam na parze ok. 10 minut (lub w garnku w lekko osolonej wodzie.)

Zieleninę dokładnie umyłam i osuszyłam ręcznikiem.

Do miski włożyłam zieleninę, pokrojone szparagi i posypałam nasionami słonecznika.

W oddzielnym pojemniku zmiksowałam składniki na sos.

Do osobnego garnka wlałam wodę.

Kiedy woda ostro zabulgotała zmniejszyłam ogień i łyżką stołową zaczęłam robić okrążenia w tej gotującej się wodzie, w drugiej ręce trzymając miseczkę z jajkiem.

Kiedy w wodzie zrobił się rodzaj wiru, czy syfonu – szybkim ruchem wlałam tam jajko. „Uporządkowałam” białko tak, by całe było przy żółtku. Po dokładnie 2,5 minutach miałam jajko w koszulce wyglądające jak kulka mozzarelli, a smakujące jeszcze lepiej :).

Na zdrowie!

Więcej zdrowych przepisów, z użyciem pysznych, sezonowych produktów znajdziesz w aplikacji Diet & Training by Ann.

Komentarze 2 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

P.Aniu
Bardzo polecam szparagi pieczone (albo z piekarnika albo z patelni, z małą ilością oliwy) – bogatsze smakowo, niż te z wody
a sałatka wygląda smakowicie