Smoothie ananas & acerola

Smoothie to idealna wieloowocowa przekąska pełna składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Smoothie ananas & acerola zostało skomponowane specjalnie, aby wspomóc odporność Twojego organizmu. Owoce ananasa, aceroli oraz ekstrakt z kurkumy to bogactwo antyoksydantów oraz witamin, które wzmocnią Twój układ odpornościowy i skuteczniej obronią Cię przed infekcją!

 

Dlaczego warto sięgnąć po smoothie?

Smoothie ma dużą przewagę nad sokami, ponieważ zawiera wszystkie części rośliny, w tym błonnik. Błonnik jest naturalnym źródłem włókna roślinnego, który pomaga utrzymać prawidłową pracę Twojego przewodu pokarmowego. Wiele badań wskazuje również, że codziennie dostarczanie odpowiedniej ilości błonnika wspomaga utrzymanie prawidłowej masy ciała, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów dietozależnych oraz reguluje trawienie. Błonnik zapewnia również prawidłową pracę mikrobiomu jelitowego, który ma ogromny wpływ na odporność naszego organizmu.

 

Ananas

Ananas to doskonałe źródło antyoksydantów. Znajdziemy w nim wiele różnych grup przeciwutleniaczy, do których należą: witaminy, polifenole oraz minerały niezbędne do prawidłowego działania enzymów antyoksydacyjnych. Ananas charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy C, β-karotenu oraz wielu innych substancji o działaniu prozdrowotnym.  Jedną z nich jest bromelaina. Wykazuje ona silne właściwości regeneracyjne, przeciwzapalne, ułatwia trawienie, zmniejsza ból, reguluje układ odpornościowy oraz przyspiesza gojenie się ran.

 

Acerola

Acerola jest odmianą wiśni o wyjątkowo silnych właściwościach przeciwutleniających. Uważana jest za jedno z najlepszych i najbogatszych źródeł naturalnej witaminy C. Należy również pamiętać, że acerola jest bogata w inne grupy antyoksydantów, np. w polifenole. Tak duża zawartość przeciwutleniaczy sprawia, że acerola pomaga walczyć z infekcją na wiele różnych sposobów, wspomaga nasz układ odpornościowy, zmniejsza stan zapalny oraz wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe.

 

Kurkuma

Lecznicze właściwości kurkumy opierają się głównie na wysokiej zawartości substancji o działaniu antyoksydacyjnym. Ekstrakty tej przyprawy wyciszają stan zapalny, zmniejszają stres oksydacyjny, wspomagają układ odpornościowy oraz wykazują właściwości antybakteryjne. Kurkuma jest od wielu stuleci jest stosowana w medycynie wschodniej do wspomagania leczenia takich schorzeniach jak: miażdżyca, otyłość, czy cukrzyca. Kurkuma pomaga poprawić profil lipidowy krwi, wyrównuje poziom cholesterolu, uwrażliwia tkanki na działanie insuliny oraz obniża ciśnienie krwi.

Smoothie o smaku ananas i acerola – KUPISZ TUTAJ 

 

Literatura:

  1. Xin-Hua Lu, De-Quan Sun, Qing-Song Wu, Sheng-Hui Liu and Guang-Ming Sun. Physico-Chemical Properties, Antioxidant Activity and Mineral Contents of Pineapple Genotypes Grown in ChinaMolecules 2014, 19(6), 8518-8532; doi:10.3390/molecules19068518.
  2. Pavan R, Jain S, Shraddha, Kumar A. Properties and Therapeutic Application of Bromelain: A Review. Biotechnology Research International. 2012;2012:976203. doi:10.1155/2012/976203.
  3. Lemâne Delva, Renée Goodrich-Schneid. Antioxidant activity and antimicrobial properties of phenolic extracts from acerola (Malpighia emarginata DC) fruit. 2013;48:1048-1056.
  4. Hewlings SJ, Kalman DS. Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods. 2017;6(10):92. doi:10.3390/foods6100092.

Komentarze Brak komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany