Surowe, wegańskie ciasto z borówkami
Ludzie! Zaczęło się lato!!! Ciepło, słońce, kwietne łąki i leśne owoce prosto z krzaczka! Hura! 🙂
Dziś u mnie jagody, czyli fioletowa uczta dla podniebienia i porcja zdrowia dla ciała. Zawierają dużo antyoksydantów. Wspomagają odporność organizmu. Są bogate są w mikro- i makroelementy, jak wapń, fosfor i potas.
Surowe ciasto z jagodami/borówkami
Sposób przygotowania:
Sparzyłam wrzątkiem daktyle i moczyłam je przez 15 minut. Zmiksowałam z migdałami i solą. Przełożyłam do tortownicy i wstawiłam na godzinę do lodówki.
W tym czasie przygotowałam nadzienie – wszystkie składniki zmiksowałam w blenderze na jednolitą masę. Wyłożyłam do tortownicy na pierwszą warstwę. Formę wstawiłam znów do lodówki, tym razem na 4 godziny.
Jagody, liofilizowane i świeże owoce zmiksowałam. Polewę umieściłam na masie w tortownicy. Przed pokrojeniem wstawiłam formę na 10 minut do zamrażalnika. Posypałam wiórkami. Kroiłam wilgotnym nożem.
Niebo w gębie – daję słowo!!!
Komentarze 40 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Najlepsze ciasto jakie w życiu jadłam, mój mąż tez tak mówi ? Tylko troszkę spód przywarł do blaszki i niewygodnie było go wyjąc. Niebo w gębie!!!!!
A ile kalorii ma takie ciacho?
Ile wiórków i proszku należy dodać do polewy?
Aniu, ile proszku dodać do polewy?
Wooow ale mega ciacho! :O Będę musiała spróbować! Pozdrowionka! 🙂
Ciasto wygląda i na pewno smakuje genialnie 🙂 Bardzo się cieszę, że ciasto pięknie się komponuje z naszą deską. Serdecznie pozdrawiam :))))
Ciasto wygląda efektownie i smakuje jeszcze lepiej! Oby więcej wegańskich przepisów!
Aniu może pomyślisz nad włączeniem do aplikacji opcji diety dla wegan? <3
Pozdrawiam 🙂
Hej Aniu 🙂 Szukam dobrego zamiennika dla brązowego cukru. Próbowałam ksylitolu jednak źle mój organizm na niego reagował. Widziałam w sklepie cukier kokosowy, czytałam, że to bardzo dobra alternatywa dla cukru. Mogłabyś mi doradzić? Zdrowa alternatywa?
Zdrowa! 🙂 Sama często stosuję cukier kokosowy.
Bardzo mi sie podoba co Pani robi i jestem pod wrażeniem wykorzystania zdobytej wiedzy a bedacw lekarzem i znawcą medycyny którą Pani poznała chyle czoła i podpisuje sie rekami i nogami pod Pani przepisami:) i chetnie zapraszam do wspólpracy nad praca z pancjentami
Przepraszam, nie doczytałam, że wiórki są do posypania… Pytanie o proszek, ile trzeba dodać proszku, żeby polewa się udała? 😉
Ile dokładnie proszku i wiórków trzeba dodać, żeby polewa się udała?
Do czego można dodawać jeszcze te proszki liofilizowane, co to jest w ogóle? Glupie pyt. Pewnie ale pierwszy raz słyszę.
Fantastyczny przepis, samo patrzenia na Twoje ciasto wzmaga apetyt na nie! :)))
Ania ile potrzeba proszku (gram) z jagod?
Wygląda rewelacyjnie 🙂
Czym zastapic jesli sie ma alergie na orzechy? ?
Niestety tutaj nie obejdzie się bez orzechów
Może pestki dyni zmiksowane z daktylami?
A mogłabyś podawać kaloryczność swoich dań? Niekoniecznie jednej, porcji, to już sobie podzielę 🙂 Najlepiej całego dania.
Niestety póki co tego na blogu nie robię 😉
Kaloryczność podawana jest w moich dietach dostępnych na http://www.dieta.hpbanew.client.beyond.pl
Cudowne! Świetne przepisy, bardzo lubię Twoje podejście do żywienia 🙂 studiuję dietetykę i mam nadzieję, że też uda mi się zdobyć tak ogromną wiedzę w tym temacie 🙂
Na jaki rozmiar tortownicy jest ten przepis?
tortownica okrągła o średnicy 22 cm
Aniu, przeszukałam sklepy internetowe, zapytałam wujka google ale nie umiem znaleźć sklepu, który sprzedaje proszek z borówek liofilizowanych. Jakaś podpowiedź?
Można z truskawek lub innych owoców 😉
Ale znajdę rozwiązanie (jak zawsze:)) już od soboty wchodzę z nową firmą Foods by Ann, gdzie znajdziesz proszki liofilizowane 😉
Wspaniale! Bardzo się cieszę i gratuluję kolejnego, fantastycznego projektu! Dajesz czadu :))))
Hej Aniu, mam male pytanie: jak duza mialas tortownice?
Przepis wyglada kapitalnie! Bedzie jak znalazl na sobotni mecz!
Pozdrawiam!
średnica 22 cm
Jagody kupione jutro na dzień taty zabieram się za przygotowanie tego fioletowego cuda 😀 🙂
Super <33 mój ulubiony kolor
Super przepis ? i kocham fioletowy ? takie słodkości to ja mogę jeść ? buziaki Aniu ?
wyglada apetycznie 🙂
Dziękuję ? wygląda super! To dzisiaj na mecz będzie pyszne ciasto ? pozdrawiam ?
Matko jak to wspaniale wyglada!??? musze koniecznie zrobic!
Wykupilam diete i naprawde jest super.Czuje sie lepiej,wygladam lepiej,waga “leci w dol”.Bardzo polecam.
A czy jest jakiś zamiennik proszku z borówek? Bo ciasto wyglada pysznie ale nawet nie wiem gdzie taki proszek można kupić 🙁
Takie proszki dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością. Pozdrawiam
W rossmanie są lifolizowane owoce,które mozna zmiksowac na proszek, tylko raczej nie ma borówki… Ale myśle że można zrobić polewe w innym smaku 😉
Mój ulubiony kolor i składniki. Bardzo dziękuję za te przepis!
Ulubiony kolor i składniki. Bardzo dziękuje za ten przepis! Pycha!