Surowe, wegańskie ciasto z borówkami

Ludzie! Zaczęło się lato!!! Ciepło, słońce, kwietne łąki i leśne owoce prosto z krzaczka! Hura! 🙂

Dziś u mnie jagody, czyli fioletowa uczta dla podniebienia i porcja zdrowia dla ciała.  Zawierają dużo antyoksydantów. Wspomagają odporność organizmu. Są bogate są w mikro- i makroelementy, jak wapń, fosfor i potas.

Surowe ciasto z jagodami/borówkami

Sposób przygotowania:

Sparzyłam wrzątkiem daktyle i moczyłam je przez 15 minut. Zmiksowałam z migdałami i solą. Przełożyłam do tortownicy i wstawiłam na godzinę do lodówki.

W tym czasie przygotowałam nadzienie – wszystkie składniki zmiksowałam w blenderze na jednolitą masę. Wyłożyłam do tortownicy na pierwszą warstwę. Formę wstawiłam znów do lodówki, tym razem na 4 godziny.

Jagody, liofilizowane i świeże owoce zmiksowałam. Polewę umieściłam na masie w tortownicy. Przed pokrojeniem wstawiłam formę na 10 minut do zamrażalnika. Posypałam wiórkami. Kroiłam wilgotnym nożem.

Niebo w gębie – daję słowo!!!

Komentarze 40 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Najlepsze ciasto jakie w życiu jadłam, mój mąż tez tak mówi ? Tylko troszkę spód przywarł do blaszki i niewygodnie było go wyjąc. Niebo w gębie!!!!!

Ciasto wygląda i na pewno smakuje genialnie 🙂 Bardzo się cieszę, że ciasto pięknie się komponuje z naszą deską. Serdecznie pozdrawiam :))))

Ciasto wygląda efektownie i smakuje jeszcze lepiej! Oby więcej wegańskich przepisów!

Aniu może pomyślisz nad włączeniem do aplikacji opcji diety dla wegan? <3
Pozdrawiam 🙂

Hej Aniu 🙂 Szukam dobrego zamiennika dla brązowego cukru. Próbowałam ksylitolu jednak źle mój organizm na niego reagował. Widziałam w sklepie cukier kokosowy, czytałam, że to bardzo dobra alternatywa dla cukru. Mogłabyś mi doradzić? Zdrowa alternatywa?

Zdrowa! 🙂 Sama często stosuję cukier kokosowy.

Bardzo mi sie podoba co Pani robi i jestem pod wrażeniem wykorzystania zdobytej wiedzy a bedacw lekarzem i znawcą medycyny którą Pani poznała chyle czoła i podpisuje sie rekami i nogami pod Pani przepisami:) i chetnie zapraszam do wspólpracy nad praca z pancjentami

Przepraszam, nie doczytałam, że wiórki są do posypania… Pytanie o proszek, ile trzeba dodać proszku, żeby polewa się udała? 😉

Ile dokładnie proszku i wiórków trzeba dodać, żeby polewa się udała?

Do czego można dodawać jeszcze te proszki liofilizowane, co to jest w ogóle? Glupie pyt. Pewnie ale pierwszy raz słyszę.

Niestety tutaj nie obejdzie się bez orzechów
Może pestki dyni zmiksowane z daktylami?

A mogłabyś podawać kaloryczność swoich dań? Niekoniecznie jednej, porcji, to już sobie podzielę 🙂 Najlepiej całego dania.

Cudowne! Świetne przepisy, bardzo lubię Twoje podejście do żywienia 🙂 studiuję dietetykę i mam nadzieję, że też uda mi się zdobyć tak ogromną wiedzę w tym temacie 🙂

tortownica okrągła o średnicy 22 cm

Aniu, przeszukałam sklepy internetowe, zapytałam wujka google ale nie umiem znaleźć sklepu, który sprzedaje proszek z borówek liofilizowanych. Jakaś podpowiedź?

Można z truskawek lub innych owoców 😉
Ale znajdę rozwiązanie (jak zawsze:)) już od soboty wchodzę z nową firmą Foods by Ann, gdzie znajdziesz proszki liofilizowane 😉

Wspaniale! Bardzo się cieszę i gratuluję kolejnego, fantastycznego projektu! Dajesz czadu :))))

Hej Aniu, mam male pytanie: jak duza mialas tortownice?
Przepis wyglada kapitalnie! Bedzie jak znalazl na sobotni mecz!
Pozdrawiam!

średnica 22 cm

Super przepis ? i kocham fioletowy ? takie słodkości to ja mogę jeść ? buziaki Aniu ?

Dziękuję ? wygląda super! To dzisiaj na mecz będzie pyszne ciasto ? pozdrawiam ?

Wykupilam diete i naprawde jest super.Czuje sie lepiej,wygladam lepiej,waga “leci w dol”.Bardzo polecam.

A czy jest jakiś zamiennik proszku z borówek? Bo ciasto wyglada pysznie ale nawet nie wiem gdzie taki proszek można kupić 🙁

Takie proszki dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością. Pozdrawiam

W rossmanie są lifolizowane owoce,które mozna zmiksowac na proszek, tylko raczej nie ma borówki… Ale myśle że można zrobić polewe w innym smaku 😉

Mój ulubiony kolor i składniki. Bardzo dziękuję za te przepis!

Ulubiony kolor i składniki. Bardzo dziękuje za ten przepis! Pycha!