Mus z dyni z bananem i świątecznymi przyprawami

To już ten czas! Blask świątecznych lampek, zapach korzennych przypraw i ciepło bijące nie tylko od świeżo upieczonych dań. Uwielbiam to! Jestem pewna, że nie tylko ja. Święta dopiero za chwilę, ale już teraz chętnie umilam sobie czas akcentami, które sprawiają, że oczekiwanie na pierwszą gwiazdkę jest jeszcze przyjemniejsze. Jednym z nich jest mus, na który przepis chcę Wam dziś zaproponować!

To nie tylko pyszna propozycja na śniadanie, przekąskę czy zdrowy deser, ale też moc wartościowych składników odżywczych, takich jak przeciwutleniacze zawarte w przyprawach, kwasy tłuszczowe w nasionach chia, czy błonnik w płatkach owsianych. Każdy z tych składników pozytywnie wpłynie na zdrowie od wzmacniania odporności po wsparcie pracy układu pokarmowego!

 

Sposób przygotowania: 

Dynię ugotowałam na parze, tak aby była al dente. Płatki owsiane zalałam wrzątkiem i odstawiłam na 10 minut. W garnku rozpuściłam masło klarowane, dodałam dynię, banana i całość dusiłam przez około 2 minuty. Dodałam przyprawy: kurkumę, cynamon, starty imbir, sok wyciśnięty z cytryny i ekstrakt waniliowy. Całość zblendowałam, dodałam nasiona chia i wymieszałam. W pucharku umieściłam owsiankę i udekorowałam ją musem.

Komentarze Brak komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany