Sałatka z buraków i awokado

Dziś sycąca kolorowa sałatka pełna witamin.

Możesz wykorzystać surowe jak i gotowane buraki. Pokroiłam buraki w kostkę, a awokado w paski. Ich słodkawy smak przełamują ostre świeże rzodkiewki i papryczka chilli. Pełne chlorofilu, a więc i witaminy K są liście szpinaku i mięty, dają kolor i smaki lata. Sos zrobiłam z octu balsamicznego i soku z grejpfruta. Posypałam całość orzeszkami pinii.

Smacznego 🙂

Komentarze 12 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Witam! Od jakiegoś czasu korzystam z tego bloga, wypróbowałam już kilka przepisów, naprawdę świetna robota Pani Aniu! A co do cen, to nie myślę, żeby bylo aż tak drogo, moze dlatego, że mieszkam w Stanach i tu raczej nie ma aż takiej różnicy w cenie np. zwykłego mleka a kokosowego czy migdałowego! Na pewno tak jest też w Niemczech… I zgadzam się z poprzednimi komentarzami, czasami lepiej zjeść coś dobrego raz w tygodniu niż byle co codziennie! 🙂 pozdawiam

Niewiem czemu jest sprzeciw co do cen przepisu, przeciez nikt praktycznie nie kupuje drogich warzyw czy owocow poza sezonem a w sezonie to i awokado jest bardzo tanio znalesc jak inne warzywa (moze nie te organiczne). Ja bardzo dziekuje za ten przepis gdyz mieszkam na wyspie i na promocji wlasnie sa ugotowane buraki za 39c 500g oraz 2x awokado za 39c, wiec poki jest na promocji to tym sie zywie, dziekuje wiec za rewelacyjny przepis ktory na stale zagosci u mnie podczas przecen na akurat te warzywka 😀

Powinny być takie blogi gdzie są dania z droższych składników 😉 Ci których na to stać mogą korzystać z nich, gdyby każdy blog opierał się na tanich produktach, Ci ‘nadziani’ i ‘bogaci’ ludzie nie wiedzieli by co zrobić z zakupionych produktów! Więc nie widzę sensu w czepianiu się tego, wystaczy poszukać innego bloga.

Niektórzy narzekają, że prezentowane tutaj potrawy składają sie z drogich składników. Niestety w chwili obecnej kupić żywność bio, ekologiczną jest naprawdę nie lada wyzwaniem. We wszystkim jest mnóstwo chemii, dodatków- wystarczy zacząć czytać składy produktów (będziecie zdziwieni)!!. Dlatego tez to co lepszej jakości więcej kosztuje, ponieważ znikomy odsetek ludności zwraca uwagę na skład. Skutkiem tego jest fakt, iz kupujemy dużo ale kiepskiej jakości. Ja wolę raz na tydzień zjeść np. 10dag szynki parmeńskiej niż codziennie “szynkę za 20zł” naszpikowana chemią. Wiem, że nie każdego stać- sama nie zarabiam wiele, ale odkąd zaczęłam chorować to wybieram produkty jak najmniej przetworzone, z ekologicznych źródeł- w myśl zasady lepiej zjeść mniej a lepszej jakości”.

Dieta powinna być różnorodna by dostarczyć odpowiednich składników odżywczych. Wiec czasami są to tanie a czasami droższe składniki do przygotowania dań. Niestety ludziom szkoda wydawać pieniądze na jedzenie. A to jest przecież inwestycja w nasze zdrowie. Pozdrawiam i życzę miłego dnia

Aniu, czy mogłabyś podawać dokładne proporcje i ilość składników do przepisów? Przepisy są świetne i super zdrowe i chętnie spróbuję większość z nich, ale dokładne proporcje ułatwiłyby przygotowanie:)

Czytając tego bloga zauważyłam, że wiele osób narzeka na zbyt drogie składniki które są tutaj stosowane do różnych dań. Ja również tak uważam. Żeby zdrowo sie odżywiać nie trzeba wydawać takiej fortuny. Ostatnio odkryłam stronę internetową Pani S. Korżawskiej, naprawdę gotuję zdrowo i bardzo tanio, napisała wiele książek. Zioła, które stosuje rosną po prostu na naszych łąkach i czynią cuda z naszym organizmem. Poza tym wielu ludzi pisze do Niej w podziękowaniu za wyjście np. z ciężkiej choroby i różnych dolegliwości. Polecam warto skorzystać.

A czym można zastąpić sok z grejpfruta? jestem na niego uczulona.
Czy blanszowałaś coś do tego przepisu?

Pozdrawiam!