Tarta z jaglanym kremem
Czekaliście na nowy słodki przepis idealny na majówkowy weekend? Bardzo proszę 🙂 Mam dziś dla Was prostą, zdrową i przepyszną tartę z jaglanym kremem. Jest to opcja również dla alergików, gdyż nie zawiera w sobie nabiału, jaj ani glutenu! Daktylowo-migdałowy spód z budyniem jaglanym udekorowanym ulubionymi owocami, czyż nie brzmi to PYSZNIE? Dajcie znać jak Wam smakowała?
Sposób przygotowania:
Spód: Daktyle moczyłam w gorącej wodzie przez około 30 minut. W międzyczasie zmieliłam w malakserze migdały na mąkę̨ dodając szczyptę̨ soli. Dodałam namoczone daktyle i ponownie zblendowałam na kleistą masę̨. Formę̨ na tartę wyłożyłam papierem do pieczenia i uformowałam spód tarty. Odstawiłam do schłodzenia w lodówce.
Krem: W rondelku z grubym dnem umieściłam wszystkie składniki, wymieszałam zawartość rondelka i gotowałam na małym ogniu. Bardzo często doglądałam i mieszałam kaszę, aby się̨ nie przypaliła i nie przywarła do dna. Kiedy kasza wchłonęła większość płynów, odstawiłam rondelek. Zblendowałam krem na jednolitą masę, tak aby nie było grudek.
Wykończenie: Owoce umyłam i pozostawiłam do osuszenia. Wyjęłam formę̨ z lodówki i na schłodzone ciasto wyłożyłam przygotowany budyń jaglany. Następnie szybko udekorowałam tartę owocami. Jest to bardzo istotne, ponieważ wierzch kremu szybko zastyga i później owoce nie będą się trzymały! Odstawiłam tartę do schłodzenia, na co najmniej godzinę̨ do lodówki.
Komentarze 20 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Czy spod tarty pieczemy?
Tak, ja robilam. Pysznie!
Przepis sprawdzony – wyszło pysznie 🙂 Spód zrobiłam z innego przepisu. Ilość kaszy do mleka może faktycznie zastanawiać, ale wszystko ładnie gęstnieje i trzeba pilnować, żeby samo “nie wyszło” z garnka podczas gotowania – przynajmniej u mnie tak się działo.
Robił ktoś może z mlekiem kokosowym zamiast sojowego?
Tak, ja robilam. Pysznie!
Rewelacyjny ♥️♥️♥️
Prosty, szybki, lekki deser ?
Właśnie zrobiłam. Jest pycha! Mleko sojowe zastąpiłam kozim i ksylitol cukrem kokosowym. Też miałam gotowe mielone migdały i dałam 1,5 szklanki. Forma o średnicy 23cm.
Mam gotową mąkę migdałową,pytanko w jakich ilościach dodać?
Dziękuję
Mam gotową mąkę migdałową,ile trzeba jej użyć?
To są moje smaki, wnusia też chetnie skosztuje?
Dziękuję
Ile trzeba dodać gotowej mąki migdalowej?
Czy migdały można zastąpić innymi ziarnami? Np. słonecznikiem?
Dziękuje 🙂
Jeżeli chciałabym użyć gotową mąkę migdałową (zamiast całych migdałów) to w jakieś ilości? 🙂
Tarta jest po prostu przepyszna. Napewno zrobię ją jeszcze nie raz. Moje smaki?
Pięknie to wszystko wygląda.??
Na jaką wielkość tortownicy jest przygotowany ten przepis?
Właśnie przygotowuje krem i zastanawia mnie fakt tych trzech szklanek mleka sojowego i tylko pół szklanki jaglanej kaszy. Jak na razie u mnie zupa 😉 Nie wiem czy ta kasza to wchłonie… 😉 Czekam cierpliwie.
Hej, jak udało się ciasto ? Mam zamiar zrobić wkrótce na urodziny i też zastanawia mnie wielkość formy. Warto zrobić ?
A jaka jest kalorycznosc i jakie makra?
Czy zamiast ksylitolu można dodać miodu lub masy daktylowej ? Nie będzie masa za płynna ?
Hej, dzięki za przepis. Mam mąkę migdałową – ile jej dodać zamiast migdałów? I czy mleko sojowe mogę zastąpić napojem ryżowym?
Czy można migdały zastąpić jakaś mąka? 🙂