Wielkanocna babka bez glutenu

Na Wielkanoc musi być babka. Tym razem postanowiłam zrobić zdrowszą niż zwykle, bo bez glutenu.

Przesianą mąkę wymieszłam z proszkiem i wiórkami. W misce ubiłam dokładnie białka i ubijając je dalej na wolnych obrotach dodałam stopniowo miód, ekstrakt, masło, roztryepane wcześniej jajko i powoli – mąkę z wiórkami. Formę wysmarowałam olejem kokosowym i oprószyłam mąką i przelałam do niej ciasto. Piekłam 20 minut w 180 stopniach.

 

Mam nadzieję, że zasmakuje świątecznym gościom.

Komentarze 44 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Dzień dobry ,
babkę zrobiłam wczoraj i na pewno jej nie powtórzę-bardzo gumowata i porcja zdecydowanie mniejsza niż na zdjęciu powyżej.
Pozdrawiam.

Babka przepyszna. Wszyscy na swietach byli zachwyceni;) Dziekuje!

Wyrosła cudnie! Smakowała pysznie! Zniknęła szybko. Dziękuję za inspirację i uśmiech gości.

Babka upieczona! Świetny przepis. ważne jest, zeby nie piec za długo babki (potem zbyt sucha). Następnym razem upieke z żurawina i biała czekolada. Wesolych Swiat Wielkanocnych 🙂

Babka wyszła przepyszna! Podzieliłam ciasto na 2 części i do drugiej dodałam kakao. Świetny przepis, tylko na dużą blaszke trzeba podwoić składniki. Wesołych Świąt! 🙂

A zmieniałaś proporcje/cokolwiek? Mi wyszła baaardzo sucha, że ciężko było ją przełknąć.. 🙁

Droga Aniu! Bardzo fajny przepis na świąteczną babkę:) na pewno zrobię ją w domu:) Bardzo ciekawa strona, dużo ćwiczeń podoba mi się:). Ja zapraszam wszystkich do odwiedzania bloga, którego tworzę wraz z przyjaciółkami http://natalerzustudenta.blogspot.com/

Ekstrakt waniliowy czyli ? Podejrzewam że nie chodzi o popularne aromaty ? Pozdrawiam i życzę wesołych świat Aniu 😉

Mam małe pytanie odnośnie treningu aerobowego.
Jeśli chcę spalić tkankę tłuszczową (wiem, biegać ponad 30 minut) – lepiej biegać na czczo czy już po posiłku? Opinie są podzielone i już sam nie wiem.

Jak to mówią “Telewizja pogrubia” ? ;p Bo z połowy szklanki mąki taka B a b k a. No chyba zainwestuje w proszek bez glutenu. Jakaś taka moc w nim drzemie. ;P

Dziękuję za prosty przepis. Super. Moje dzieci wreszcie nie spędzą świąt o babeczkach migdałowo- bananowych:) i będę świętować ze wszystkimi:)

Co Pani sądzi o używaniu oleju rzepakowego do smażenia oraz sałatek? Będę wdzięczna za odpowiedź 🙂

Do smażenia proponuję olej kokosowy lub sklarowane masło, natomiast do sałatek olej lniany.
pozdawiam

A z czego jest polewa zrobiona, i jaką mąką mozna zastąpić mąkę ryzowa?

Och, Aniu szkoda, że nie należę do tych gości, bo z przyjemnością bym sb zjadła to cudo 🙂 Ale sama też spróbuję zrobić 🙂 Pozdrawiam

Czy można zastąpić mąkę ryżową jakąś inna? Np. żytnią czy pszenną pełnoziarnistą?

Wtedy nie będzie bezglutenowo

Dziękuję za promowanie diety bezglutenowej i to zdrowej diety bezglutenowej!. Wesołych świąt 🙂

Aniu, odchudzam się i już widać efekty 🙂 ale ostatnio znajomi powiedzieli mi, że cały czas jestem blada jak ściana. Czym jest to spowodowane i jak to poprawić ? 😀

Pij dużo soków z buraka, marchwi, ogólnie z warzyw, pewnie brakuje Ci witamin!
Bardzo zdrowa jest też surówka z surowego buraka do tego starta marchewka-pycha!

A można zrobić odwrotnie i pianę z białek dodać na końcu? 🙂 P.S. Zdjęcia coraz piękniejsze. 🙂

Wygląda pysznie!!!! Interesuje mnie z czego jest zrobiona polewa? Wesolych Świat dla Pani i całej rodziny:) pozdrawiam

Skoro olej kokosowy nie tuczy to czy tłuste mleko kokosowe także?

Polewa jest ze stopionej gorzkiej czekolady zmieszanej z kozim jogurtem naturalnym. Pozdrawiam:)

Wow! Takiej kombinacji się nie spodziewałam 🙂 Pozdrawiam!

Czy mąkę ryżową można zastąpić inną mąką ? np. owsianą, kukrydzianą, żytnią itp. ?

Nie próbowałam, ale sądzę, że tak. Pozdrawiam 🙂

Kukurydzianą owszem, bo nie zawiera glutenu, jeśli natomiast chodzi o owsianą i żytnią mówi się, że zawierają gluten, jednakże udało mi się znaleźć wczoraj w tesco mąkę żytnią pełnoziarnistą, która posiada jedynie śladowe ilości glutenu, dlatego też polecam 😉

Witaj Ann
czy do tego bezglutenowego wypieku można oddać kakao?

Sądzę, że tak. Pozdrawiam 🙂

zachwycil mnie krotki czas pieczenia tylko 20 min, no no 🙂
i bez glutenu 🙂 dziekuje za przepis gospodyni pelna geba 🙂

wygląda smakowicie 🙂 kiepsko u mnie z pieczeniem ale postaram się dziś wypróbować ten przepis ! 🙂