Wielkanocna babka bez glutenu
Na Wielkanoc musi być babka. Tym razem postanowiłam zrobić zdrowszą niż zwykle, bo bez glutenu.
Przesianą mąkę wymieszałam z proszkiem i wiórkami. W misce ubiłam dokładnie białka i ubijając je dalej na wolnych obrotach dodałam stopniowo miód, ekstrakt, masło, roztrzepane wcześniej jajko i powoli – mąkę z wiórkami. Formę wysmarowałam olejem kokosowym i oprószyłam mąką i przelałam do niej ciasto. Piekłam 20 minut w 180 stopniach. Polewa jest ze stopionej gorzkiej czekolady zmieszanej z kozim jogurtem naturalnym.
Mam nadzieję, że zasmakuje świątecznym gościom :).
Komentarze 8 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Pyszna! Zagosci u mnie rowniez jako zamiennink chleba, wtedy pomine rodzynki i miod. A w piekarniku piecze sie juz druga, ta z maka jaglana i cukinia. Pozdrawiam i Wesolych Swiat zycze!
Witam,
A czym wiorki kokosowe moge zastapic migdalami?
Dziekuje za odpowiedz
Pozdrawiam
Marta
Czy mąkę ryżowa można zastąpić mąka owsiana lub kokosowa? Lub jakaś inna?
Aniu czy można zamiast miodu użyć cukru kokosowego?
Pani Aniu, co można zrobić z pozostałymi żółtkami? Aż żal je wyrzucać
koktajl!!!
Zrobiłam ją wczoraj i dziś już jej prawie nie ma! Tak zasmakowała mojej dość wymagającej rodzinie 🙂 przepis udany! Dziękuję 🙂
Witam Pani Aniu. Chcialabym zrobic babke wielkanocna dla synka tylko nie moze on miodu czy mogę go pominac?? Może syrop klonowy zamiast miodu??. Pozdrawiam serdecznie i prosze o odpowiedz.