Wielkanocna babka bez glutenu

Na Wielkanoc musi być babka. Tym razem postanowiłam zrobić zdrowszą niż zwykle, bo bez glutenu.

Przesianą mąkę wymieszałam z proszkiem i wiórkami. W misce ubiłam dokładnie białka i ubijając je dalej na wolnych obrotach dodałam stopniowo miód, ekstrakt, masło, roztrzepane wcześniej jajko i powoli – mąkę z wiórkami. Formę wysmarowałam olejem kokosowym i oprószyłam mąką i przelałam do niej ciasto. Piekłam 20 minut w 180 stopniach. Polewa jest ze stopionej gorzkiej czekolady zmieszanej z kozim jogurtem naturalnym.

Mam nadzieję, że zasmakuje świątecznym gościom :).

Komentarze 8 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Pyszna! Zagosci u mnie rowniez jako zamiennink chleba, wtedy pomine rodzynki i miod. A w piekarniku piecze sie juz druga, ta z maka jaglana i cukinia. Pozdrawiam i Wesolych Swiat zycze!

Witam,
A czym wiorki kokosowe moge zastapic migdalami?
Dziekuje za odpowiedz
Pozdrawiam
Marta

Czy mąkę ryżowa można zastąpić mąka owsiana lub kokosowa? Lub jakaś inna?

Pani Aniu, co można zrobić z pozostałymi żółtkami? Aż żal je wyrzucać

Zrobiłam ją wczoraj i dziś już jej prawie nie ma! Tak zasmakowała mojej dość wymagającej rodzinie 🙂 przepis udany! Dziękuję 🙂

Witam Pani Aniu. Chcialabym zrobic babke wielkanocna dla synka tylko nie moze on miodu czy mogę go pominac?? Może syrop klonowy zamiast miodu??. Pozdrawiam serdecznie i prosze o odpowiedz.