Wigilijna postna kapusta z grzybami

Przygotowałam dla Was kolejny wigilijny przepis. W tym okresie chętnie próbuję nowe, innowacyjne dania, ale z chęcią sięgam także po tradycyjne potrawy. Taką potrawą jest kapusta z grzybami, nie może jej zabraknąć na moim wigilijnym stole. Pamiętaj, że taka kapusta najlepiej smakuje 2-3 dni po przyrządzeniu, więc zarezerwuj sobie na nią czas na kilka dni przed Wigilią.

 

Sposób przygotowania:

Grzyby moczyłam przez całą noc. Następnie gotowałam je przez około 25 minut, aż były miękkie. Po ugotowaniu odcedziłam grzyby i pokroiłam je na mniejsze kawałki. Pokrojoną kapustę dodałam do wywaru po grzybach i gotowałam około 20 minut. W międzyczasie starłam marchewkę na tarce o dużych oczkach i dodałam pod koniec gotowania do kapusty. Cebulkę drobno pokroiłam i poddusiłam na rozgrzanym maśle klarowanym. Dodałam do kapusty razem z grzybami. Na koniec doprawiłam do smaku.

 

Komentarze 2 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Pani Aniu, chętnie przygotuje 🙂 mam tylko pytanie co do borowików i w ogóle grzybów w ciąży? Mogę sobie pozwolić czy przygotować dla rodziny i nie tykać? 🙂