Wigilijne bezglutenowe pierogi z grzybami

Wigilia bez pierogów? Nie wyobrażam sobie takiej opcji 🙂 Przygotowałam na wigilijny wieczór swoją, bezglutenową propozycję. Była już wersja troszkę niekonwencjonalnych wigilijnych pierogów dla najmłodszych, czas zatem na bardziej tradycyjną wersję dla “dorosłych” :). Chociaż myślę, że proponowana przeze mnie opcja buraczano-daktylowa smakowała nie tylko najmłodszym w rodzinie 🙂

Wigilijne bezglutenowe pierogi 

Przygotowanie:

Zalej suszone grzyby wodą i mocz je ok. 2 godziny.

W tym czasie wyrób w misce lub w robocie kuchennym ciasto, wsypując suche produkty, a następnie dolewać wrzątku – najpierw 150 ml oraz roztopiony olej kokosowy, Wymieszaj ręcznie w misce i dodaj kolejne 150 ml wody. Ugnieć do momentu kiedy ciasto będzie jednolitej konsystencji. Jeśli ciasto nie jest odpowiedniej konsystencji, jest zbyt suche – dodaj wody (niestety z ciastem trzeba troszkę popracować :))  Zawiń je wtedy w papier do pieczenia i włóż do lodówki na ok 1 godzinę.

W międzyczasie przygotuj farsz:

Zeszklij cebulę na patelni na maśle klarowanym. Dodaj do niej pozostałe składniki, wraz ze startą na drobno marchewką z dodatkami. Duś całość pod przykryciem około 40 minut. Grzyby wlej do garnka wraz z wodą, w której były moczone i gotuj około 40 minut. Na koniec wyjmij liści laurowy, a grzyby pokrój bardzo drobno. Połącz je z pozostałymi składnikami z patelni.

Wyjmij ciasto z lodówki, na stolnicy rozsyp mąkę ryżową, którą posmaruj również wałek.

Rozwałkuj 1 część ciasta i odciśnij szklanką równe koła. Włóż około 1 łyżeczki farszu do każdego pieroga, złóż  na pół i zlepiaj pierogi. Możesz zwilżać palce wodą, aby ciasto lepiej się zakleiło. Powtórz to samo z drugą częścią ciasta, a w międzyczasie zagotuj wodę, doprowadzając ją do wrzenia. Dodaj sól i  odrobinę oliwy z oliwek i wrzuć do niej pierogi. Wyjmij po ich wypłynięciu.

Na wierzch polej rozpuszczonym masłem – według upodobań 🙂

RADA:

Jeśli ciasto wyda Wam się niespójne, należy dodać jeszcze odrobinę wody. Ja dodałam ok. 50 ml. Jeśli jednak ciasto jest zbyt rzadkie dodaj odrobinę maki z tapioki.

Dlaczego tapioka? Japończycy specjalizują się w pierożkach bezglutenowych, które robią właśnie z mąki z tapioki.

Komentarze 34 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

czy mozna je zamrozic? czy lepiej przechowac w lodówce? no i jak z odgrzaniem? lepiej na parze czy wrzucić do wody ? 🙂

Zrobiłam dzisiaj te pierożki dla córki na obiad, wyszły obłędne. Bardzo dziękuję za przepis. Fakt, ciasto wymaga trochę pracy ale nawet taki laik jak ja sobie poradził 🙂 Nigdy wcześniej nie robiłam pierogów, nawet tych klasycznych, bałam się, czy w ogóle wyjdą, ale wyszły i to w dodatku przepyszne. Dziękuję i pozdrawiam 🙂

Czy ciasto można przechować w lodówce do następnego dnia?

odmierzyłam wszystkie składniki co do grama. Niestety nic z tego nie wyszło. Ciasto miało konsystencję drożdży, kruszyło się pomimo bardzo długiego zagniatania. Zaczęłam dodawać wodę. Bez skutki. Nie dało się tego rozwałkować, nie dało się z tego ulepić pierogów. Wszystkie składniki zmarnowane.

tak jak napisaam, wszytsko zależy od rodzaju mąki, należy samemu według uznania (sprawdzając jak ciasto się zachowuje) dodawać ewentualnie wody

Aniu przepis bomba!!!Pierożki SUPER:) wychodziły kruche ale tak jak ktoś pisał dodawać więcej oleju i wody i dobrze wyrobić najlepiej ciepłymi rękoma:)) warto Wesołych Świąt Kochani…

Witam 🙂 ile mniej więcej wychodzi pierogów ?:)
Pozdrawiam !

Tak jak jest napisane w przepisie – ok. 20 sztuk.

Hej Aniu! Czy próbowałaś mrozić te pierogi? Wydaję mi się, że chyba lepiej zamrozić ugotowane niż surowe, jak myślisz? Pozdrawiam
Dziękuję za Twoje bezglutenowe przepisy, są rewelacyjne! Pierniczki ze słodkich ziemniaków zrobione 😉 moje dzieci je uwielbiają.

SUUUUPE PRZEPIS.
Pierogi wyszly przepyszne. ciasto po ugotowaniu jest miękkie i delikatne. zdecydowanie lepsze niż tradycyjne.
Nic mi się nie sypało jak ktoś tu napisał.
Pani Aniu, poproszę o więcej takich przepisów.
Wesolych Swiat wszystkim :*

Świetny przepis z chęcią wypróbuję, motywacja do działania w postaci przepisów zastępujących “tradycyjne” niezdrowe jedzenie jest najlepsza, pokazuje że można żyć normalnie i jeśc zdrowo, ogromnie dużo czasu trzeba było włożyć w stworzenie tego, dziękujemy 🙂

Mąka z tapioki jest najlepsza do pierogów, a kupić można ją np. w sklepach eko. 🙂 Aniu, dziękuję, dziękuję i jeszcze raz dziękuję :*

Mąka z tapioki jest bardzo specyficzna i trudna w kuchni, dlatego wymaga duzo cierpliwości. Ciasto z takiej maki trzeba dobrze wyrobić i dodać odpowiednia ilosc płynu. To jest klucz do sukcesu. Czasami 15 ml za mało sprawi ze bedzie sie sypać. Pani Aniu ja dodałam około 70 ml i wyszło Ok. Zamiast grzybów zrobiłam wersje z kapusta i grochem … Pysznie jest . Dziekuje

Pani Aniu dzisiaj wypróbowałam przepisu na powyższe pierogi i niestety kruszy się w rękach jak plastelina playdough 🙁

Tak jak pisałam należy wyrobić ciasto dodając wody. Tutaj Państwo sami musicie ocenić po strukturze.

Tak to prawda 🙂
Ręce bolą od ugniatania ale warto. Warto bo zdrowo

Ja rownież robiłam pierogi. Ciasto wydawało sie kruche ale długo je wyrabiałam i czasami odrobina wiecej wody sprawia ze ciasto jest bardziej plastyczne . Po wyjęciu z lodówki znow warto je wyrobić. Zrobiłam z kapusta i owczarkami. Pyszne wyszły ale trzeba byc cierpliwym bo ciasto bezgluteniwe ma to w sobie ze jest kruche ale warto sie pomęczyć

A czy zamiast mąki ryżowej i kukurydzianej można użyć mąki jaglanej i kokosowej albo gryczanej? Jeśli tak to w jakich ilościach?
Pozdrawiam serdecznie

Nie próbowałam …

Można użyć mąki orkiszowej jako zamiennik dla jednej z której wymieniłaś?

Ja kupiłam w Czerwonej Torebce, ale niestety nie wyszlo. Dodawałam ciągle ciepłej wody i oleju. Pomimo że ciasto bylo lepkie to sie sypało 🙁 a miałam nadzieję na pierogi

Ja kupuję w auchan, ale w sklepach ze zdrową żywnością też zazwyczaj jest.

Bardzo proszę o odpowiedz: czym mogę zastąpic make z Tapioki?

Raczej niczym bo to ona nadaje lepkości … próbowałam juz kiedys …znajomy Japończyk powiedział ze nie warto szukac substytutu bo nie wyjdzie. Dzis pokazałam mu przepis i powiedział ze podobnie robi jego mama 🙂

Przepis bardzo obiecujący i z pewnością wypróbuję tę wersję pierogów bezglutenowych. Zastanawiam się, jak wygląda proces przechowywania, czy mogę je zamrozić? Pozdrawiam.

Aniu czy mąkę z tapioki mozna można zastąpić jakaś inna? Np dodając więcej ziemniaczanej?

Oj nie wiem, z przepisem na pierogi walczę 3 rok i wreszcie wyszły z maką z tapioki

Aniu a czy do twojego poprzedniego przepisu na pierogi z gryki i tapioki będzie pasowac farsz z kapusty?

Pani Aniu a czy mąkę z tapioki można zastąpić inną bo mm problem z kupnem tego rodzaju mąki?