Woda alkaliczna
Woda alkaliczna jest wodą pitną, która wyróżnia się na tle innych wód wysokim pH. PH (potencjał wodoru) jest miarą kwasowości lub zasadowości roztworu i mieści się w przedziale 0-14.
Najogólniej rzecz ujmując, skala ta pozwala na określenie, czy mamy do czynienia z roztworem kwaśnym (niskie pH), obojętnym czy zasadowym. Chemicznie czysta woda ma pH o wartości 7. Wodę alkaliczną cechuje natomiast pH powyżej 7,5, stąd czasami spotykana nazwa woda zasadowa.
Woda to związek wodoru i tlenu, to doskonała kompozycja dwóch elementów: Reduktora (H) i Utleniacza (O). Badania przeprowadzane przez naukowców z Instytutu Wody w Tokio (Japonia) wykazały, że zawartość minerałów i innych składników odżywczych znajdujących się w wodzie nie jest dla ludzkiego zdrowia tak istotna jak jej potencjał oksydo – redukcyjny – Redox. Inaczej mówiąc, potencjał Redox jest najważniejszym wskaźnikiem jakości wody mającej wpływ na zdrowie człowieka. Naukowcy potwierdzili, że komórki organizmu człowieka żyją najdłużej w środowisku o ujemnym potencjale Redox. Przyjęto, że jest to przedział od -10 mV do -250 mV (miliwolty). Przy czym:
- im większa wartość dodatnia potencjału Redox (np. od 0 mV do +400 mV) tym większa jest obecność wolnych rodników w płynie i bardziej negatywny jest jego wpływ na zdrowie
- im mniejszy jest ujemny potencjał Redox płynów, tym korzystniejsze jest ich prozdrowotne oddziaływanie na organizm człowieka (np. od -10 mV do -250 mV).
W Humniskach koło Brzozowa na Podkarpaciu bije źródło wody o wysokim pH i ujemnym potencjale redox. W formie butelkowanej nosi nazwę JAVA. To woda mineralna, w składzie ma sód, potas, lit, wapń, magnez. Jej szczególne właściwości wspomagają układ sercowo – naczyniowy, system nerwowy, wspomagają walkę z wolnymi rodnikami. Szczególnie poleca się ją ludziom żyjącym w permanentnym stresie.
Alkalizacja a trening
Alkalizacja organizmu przed wysiłkiem fizycznym przyspiesza usuwanie mleczanów, oraz podnosi tak zwany próg mleczanowy. Oznacza to, że później odczuwamy zmęczenie mięśni podczas treningu i szybciej pozbywamy się powysiłkowych zakwasów. Naturalnym sposobem na alkalizacje jest spożywanie dużych ilości surowych warzyw i owoców oraz picie wód o odczynie zasadowym z dużą zawartością wodorowęglanu sodu. Australijski Instytut Sportu wśród suplementów o potwierdzonej skuteczności wymienia dwuwęglan sodu. Uważa się, że suplementacja dwuwęglanem sodu jest skuteczna w dyscyplinach wytrzymałościowo-siłowych i wytrzymałościowo-szybkościowych. Zmniejsza zakwaszenie i opóźnia zmęczenie mięśni, poprzez szybsze usunięcie nadmiaru jonów wodorowych.
Polecam Javę, bo pijam ją od kilku miesięcy. Warto ją włączyć od czasu do czasu do diety.
Postaram się niedługo obszerniej potraktować temat wód mineralnych.
Komentarze 22 komentarze
Dołącz do dyskusji…
Ja pije wodę icelandic glacial, ma wysokie pH 8,4 i naprawdę czuć różnicę w smaku w porównaniu np do wod, które wczesniej kupowałam sklepach. Dobrze sie poniej czuje i dobrze mnie regeneruje po treningach. Polecam!
W studni man 8,6 🙂
Moge poprosić link do badań na temat jej właściwości?
Marta- proszę oto linki do badań na temat wody alkalicznej:
1. Wpływ alkalicznej wody mineralnej na stan nawodnienia i odpowiedź metaboliczną na krótkotrwały wysiłek anaerobowy – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5676322/
2. Wpływ wody alkalicznej na gęstość kręgosłupa u kobiet po menopauzie z osteoporozą -https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8408322/
3. Wpływ wody alkalicznej na choroby przewodu pokarmowego – https://www.mdpi.com/2227-9717/10/1/87
4. Ocena wpływu wody alkalicznej na lepkość krwi i zdrowie układu krążenia – https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1186/s12970-016-0153-8#abstract
To takie przykładowe
A jak najlepiej sprawdzić czy mamy zachowana równowagę kwasowo zasądowa ? I ile wotu Javy pić w miesiącu ?
Dziękuję Aniu za ciekawy artykuł ! Woda jest rewelacyjna w smaku, piję ją od kilku dni a zamawiałam tutaj http://allegro.pl/woda-alkaliczna-java-ph9-2-szklo-12x-1-litr-i6363997494.html
Uważam, że picie wody alkaicznej jest wskazane, ale… w określonych ilościach! Wody o wysokim pH (powyżej 8) nie powinno się pić więcej niż 2 szklanki dziennie. Wtedy działa ona w sposób odpowiedni.
gdzie ją można kupić
Zgadza sie woda alkaliczna jest mega zdrowa ale nie ta z butelki,ale swiezo wytwarzana. Chcąc zachowac równowagę kwasowo- zasadowa organizmu trzeba zmniejszac destrukcyjny wplyw wolnych rodnikow. W tym celu organizm uzywa przeciwutleniaczy. Wlasciwisci przeciwutleniajace substanacji opisuje parametr ORP( potencjal utleniania- redukcji). Jesli ORP jest dodatnie to substancja jest utleniaczem inaczej wolnym rodnikiem. Woda pitna i prawie wszystkie napoje maja dodatnie ORP, a zjonizowana woda alkaliczna ma ujemne- te korzystne dla zdrowia. Natomiast to ujemne ORP woda utrzymuje stosunkowo niedlugo, do 24-36 h, pozniej ORP staje sie zerowe lub lekko dodatnie. Najlepszym wiec źrodłem wody jest wytwarzanie swiezej wody zjonizowanej dzieki dostepnym na rynku jonizatorom. Ja posiadam firmy aQuator( wytwarza dodatkowo bardzo zdrowa wode srebrna), polecam
Woda rewelacja, piję od kilku miesięcy, również podczas przeprowadzenia detoksu, skóra się wygładziła, cellulit i rozstępy po ciąży stały się niewidoczne, a przypływ energii niesamowity! Polecam, dużo wiadomości znalazłam w książce Beaty Sadowskiej.
* Beaty Sokołowskiej
Mi pani doktor zaleciła dodawać do wody taki proszek ALKALA N który ma za zadanie odkwasić organizm. Dołączyli do tego paski do badania PH moczu aby kontrolować poziom PH. Dopiero zaczynam tego używać i zobaczymy czy przyniesie jakieś efekty 😉
Pozdrawiam
Również chętnie bym coś poczytała o jonizatorach 🙂 Pozdrawiam
aha
A czy znalazłaś jakichś odpowiednik tej wody w Monachium? Chętnie jej spróbuję, ale do PL po nią nie pojadę:) Pozdrawiam
Ja od lat używam jonizatora do wody właśnie w tym celu aby otrzymać wodę zasadowa. Rewelacja, dzięki tej wodzie pozbyłam się kłopotów z tradzikiem
Aniu, już od dawna staram się zdrowo jeść, zwracać uwagę na jakość produktów, ich zawartość oraz ilość spożytych składników w ciągu dnia. Bardzo miło czyta się Twoje posty, bo można wiele się dowiedzieć. Moje fundusze nie pozwalają mi na wszystko, bo jestem studentką, ale przecież nie chodzi o to, żeby jeść dokładnie to samo 🙂 na kalafiora i buraka to chyba każdego stać 😛 pozdrawiam!:)
Aniu z niecierpliwością czekam na temat wód mineralnych 🙂
Mieszkam stosunkowo niedaleko Brzozowa a nie miałam pojęcia a tej wodzie! Dziękuję 🙂
Ania, napisz coś o Jonizatorach do wody , o wolnych rodnikach i aktywnym wodorze .
Ania, dzieki za rewelacyjne podpowiedzi. Dzieki, ze dzielisz sie tym co wiesz! Nie mialam pojecia o tej wodzie – od razu zamawiam.
PS. Doszly do mnie zagranice w blyskawicznym tempie Twoje superfoods. Wlasnie pije shaka w pracy. Polecam wszystkim! szpinak jarmuz buraczki i cala reszte 🙂
Ale java ma rowniez fluor ktory rozwala tarczyce 😉 jedyna woda ktora go nie ma i kest bezpieczna przebadana w instytucie w Poznaniu to Kropla beskidu ;)!