Zdrowe jelita

UWAGA na przemysłowe dodatki w żywności!!!!???

jelito

Zmiany przepuszczalności połączeń “ścisłych” w jelitach ( „ścisłe łącza” to białkowe połączenia pomiędzy komórkami nabłonka jelita cienkiego – enterocytami) wiązane są w dużej mierze ze współczesnym trybem życia, między innymi z dodatkami przemysłowymi w żywności i spożywaniem żywności wysoko przetworzonej – efektem jest rosnącą częstość występowania chorób autoimmunologicznych.

Bariera nabłonkowa jelit kontroluje składniki przenikające do układu krwionośnego, odgrywając istotną rolę w rozwoju tolerancji.
Glukoza, sól, emulgatory, rozpuszczalniki organiczne, gluten, transglutaminaza mikrobiologiczna i nanocząstki są szeroko i coraz częściej wykorzystywane w przemyśle spożywczym, jak twierdzą producenci – w celu poprawy jakości żywności.

Jednak wszystkie z wyżej wymienionych dodatków zwiększają przepuszczalność jelit, prowadząc do tzw. zespołu jelita przesiąkliwego.

Jest wiele badań naukowych, wykazujących iż dodatki do żywności narażają nasze jelita na stopniową destrukcję oraz prowadząc do rozwoju dysbiozy (zaburzenie równowagi mikroflory jelita).
W codziennej diecie powinny się pojawić produkty zawierające probiotyki, czyli odpowiednie kultury bakterii!

Polecam przebadanie flory jelitowej ->VitaImmun.

Komentarze 7 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

TRANSGLUTAMINAZA MIKROBIOLOGICZNA DODAWANA JEST POTAJEMNIE DO ŻYWNOŚCI,TAKIEJ JAK MLEKO I WYROBY MLECZNE TAKIE JAK SERY, TWAROGI, JOGURTY PROBIOTYCZNE I NIEPROBIOTYCZNE, WYSTĘPUJE W PRODUKTACH TAKICH JAK MIĘSO, WĘDLINY, RYBY, FILETY I KOSTKI RYBNE, PALUSZKI KRABOWE, SUSHI, DESERY, ŻELATYNA, GALARETKI, PIECZYWO, MĄKA. WYROBY BEZGLUTENOWE RÓWNIEŻ ZAWIERAJĄ TEN ENZYM. ETYKIETA PRODUKTU NIC O TYM NIE KUPUJĄCEMU NIE MÓWI. PRODUCENT NIE MA OBOWIĄZKU DEKLAROWANIA OBECNOŚCI TEGO ENZYMU NA ETYKIECIE. TZW. CZYSTA ETYKIETA. NIBY KLIENT MA BYĆ ZADOWOLONY, BO… PRODUKT UDAJE CZYSTY.
ENZYM TEN ODPOWIADA ZA SIECIOWANIE BIAŁEK PRZEZ CO BIAŁKA STAJĄ SIĘ NIESTRAWNE I TOKSYCZNE, JEST TO ENZYM ODPOWIADAJĄCY ZA KRZEPNIĘCIE KRWI TZW. CZYNNIK KRZEPNIĘCIA, POWODUJE ZAKRZEPY, UDARY, ZAWAŁY, CELIAKIĘ, CHOROBY NEURODEGENERACYJNE, POLIGLUTAMINOWE I AUTOIMMUNOLOGICZNE.
SYSTEM IMMUNOLOGICZNY WYTWARZA PRZECIWCIAŁA PRZECIW WŁASNEJ TRANSGLUTAMINAZIE TKANKOWEJ. DIETA BEZGLUTENOWA NIE POMOŻE, TYLKO DIETA BEZ TRANSGLUTAMINAZY! JEST JEDNAK ALE, KLIENT JEST NIEŚWIADOMY CO KUPUJE, WIĘC JAK MA DOKONAĆ WŁAŚCIWEGO WYBORU?
ENZYM TRANZGLUTAMINAZA MIKROBIOLOGICZNA TO REKOMBINOWANE BIAŁKO, POCHODZĄCE Z BAKTERII GENETYCZNIE MODYFIKOWANYCH, BIAŁKO TO JEST IMMUNOGENNE. KLIENT NIEŚWIADOMY, UCZULONY NA TRANSGLUTAMINAZĘ, GDY ZJE TAKI WYRÓB MOŻE BYĆ NARAŻONY NAWET NA WSTRZĄS ANAFILAKTYCZNY ZAGRAŻAJĄCY ŻYCIU. PONADTO JEST TO ENZYM, KTÓRY NIE WYSTĘPUJE NATURALNIE W ŻADNYM ZE SKŁADNIKÓW PRODUKTU, ZOSTAJE DODAWANY WIĘC JEST TO SUBSTANCJA DODATKOWA I POWINNA BYĆ UWZGLĘDNIANA NA ETYKIECIE.

NA PROBIOTYKI RÓWNIEŻ TRZEBA UWAŻAĆ, GDYŻ SĄ TO OPATENTOWANE ORGANIZMY GENETYCZNIE MODYFIKOWANE., PONADTO TRANSGLUTAMINAZA MIKROBIOLOGICZNA W PROBIOTYKACH RÓWNIEŻ WYSTĘPUJE.

Jak rozumiem w Vimedzie też można takie testy zrobic bo ja zrobiłam testy na nietolerancję pokarmową w Vimedzie, jakiś czas temu Ania polecała klinikę. Mam ustalony jadłospis, co mogę czego nie, i stosuję się do tego.

I widzisz poprawę? Coś się zmieniło w Twoim samopoczuciu i jakie miałaś wcześniej dolegliwości?

W temacie polecam książkę “Zdrowe jelita to zdrowe ciało” dr Sandra Cabot.

Witam, Czy przebadanie flory jelitowej ->VitaImmun,o którym mowa w powyższym artykule oznacza testy na nietolerancję pokarmową?