Zupa krem z batatów i pasternaka
Przed nami coraz trudniejszy kulinarnie czas. Wybór wartościowych warzyw jest niewielki. Na szczęście do dyspozycji pozostają wszystkie korzeniowe i bulwiaste, a teraz warto jeść to co wyrosło pod ziemią – bo rozgrzewa :).
Składniki:
- 2 bataty
- 1 pasternak
- 4 małe bulwy topinamburu
- łyżeczka czarnuszki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- kolendra
- kminek
- curry
- kurkuma
- olej lniany
Bataty, pasternak i topinambury obrałam, umyłam i ugotowałam z solą, pieprzem i resztą przypraw. Zmiksowałam. Dodałam łyżkę oleju lnianego i czarnuszkę. Do miseczek z zupą dołożyłam po płaskiej łyżce ugotowanego czerwonego ryżu.
Rozgrzewa :)!
Komentarze 7 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Pyszna! Co do przypraw- nie wiem ile mialo byc, wiec dalam “na oko” i do smaku 😉 i sie udalo
Pycha?
Aniu, czy mozna zastapic olej lniany maslem ghee?
robię tą zupę z pewnością , uwielbiam pani przepisy 🙂 Właśnie jestem w trakcie zamawiania produktów w pani sklepie i mam pytanie odnośnie Quinoa komosa ryżowa z curry czy mogę dodać do niej również kurczaka gotowanego? I jeszcze jedna pytanie czy w pani sklepie jest możliwość pakowania produktów na prezent?
Mam pytanie… Mianowicie co sądzi pani o mrożonych warzywach/warzywach na patelnię. Często je jadam, a teraz gdy zaczynam przygodę ze zdrowym odżywianiem nie jestem pewna co do nich. Za odpowiedz z góry dziękuje. Pozdrawiam 🙂 <3
Jak dużo wody wlać do takiej ilości warzyw?
Na pewno nie muszę pisać o walorach zupy- krem. Ale wypada napisać, że to niezwykle smaczne zupy. A z batatów i pasternaka to nowość. Pani to ma pomysły. Pozdrowienia.