Murzynek bananowy – bez nabiału, bez glutenu

Uwielbiam zdrowe ciasta:) Oczywiście jadane z umiarem  🙂

Lubicie ciasto murzynek? 🙂 Wiem, że znajdzie się niejeden chętny. Oczywiście tradycyjny przepis przerobiłam na zdrowy – zgodny z moją filozofią żywienia. Wyeliminowałam gluten i nabiał, a dodałam banany, które znakomicie sprawdzają się w tego typu wypiekach. To bardzo łatwy i szybki przepis. Możesz zaserwować takie ciasto znajomym, którzy odwiedzą Cię w sobotnie popołudnie, bądź przekąsić z rodziną podczas niedzielnego pikniku:).

 

Murzynek bananowy

Składniki:

  •  2 duże banany
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej – ok. 180 g
  • 3 łyżki kakao 80 %
  • 1/2  szklanki cukru kokosowego –  ok. 100  g
  • 3 łyżki oleju kokosowego TUTAJ lub masła klarowanego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka wanilii
  • szczypta kurkumy dla zdrowia:)
  • 100 ml mleka roślinnego np. kokosowego
  • 1 jajko lub 2 łyżki nasion chia jako zamiennik
  • 1 łyżeczka bezglutenowego  proszku do pieczenia
  • 1 łyżka sody oczyszczonej

 

Przygotowanie

Banany rozgniotłam widelcem w miseczce. W osobnym naczyniu zmieszałam pozostałe składniki i dodałam rozgniecionego banana. Jeśli chcesz użyć zamiennika jajka w postaci chia, to 2 łyżki nasion wymieszaj z 4 łyżkami ciepłej wody. Gotową masę na ciasto włożyłam do wysmarowanej tłuszczem małej podłużnej foremki i piekłam 40 minut, w 180 °C.

28 lipca 2016 / 112 komentarzy

Komentarze do wpisu 112 komentarzy

  • Beata napisał(a):

    Bardzo dobre ciasto. Polecam . Zrobilam dodatkowo polewe czekoladowa. Szybko sie robi i bosko smakuje

    Beata

  • Ilona napisał(a):

    Robię 2 podejście rzeczywiście coś z tym przepisem jest nie tak ciasto w ogóle nie rośnie

  • Ada napisał(a):

    Robiłam pierwszy raz w życiu ciasto i wyszło naprawdę dobre!! Polecam !;-) 😉

  • Beti napisał(a):

    woow , wyszło :):)
    mokre , smaczne i urosło bo bałam się, że za rzadkie będzie aby coś z tego wyrosło
    iiiii pyszne
    tylko musiałam piec 50 min 
    ps. Ciekawe czy takie ciasta są mocno kaloryczne ?

  • Natalia napisał(a):

    Przepis jest benadziejny, w ogole mi ciasto nie wyroslo i jest po prostu nie smaczne. To juz nie pierwszy raz jak probuje przepisy z tej storny i zaden nie wyszedl smaczny.
    Zdecydowanie nie polecam.!

  • Wiktoria napisał(a):

    Super!!! Własnie dzisiaj zrobiłam i wyszło pyszne! Oczywiście-jak zawsze musiałam o czymś zapomnieć-nie dodałam żadnego cukru czy nawet miodu… Ale i tak wyszło przepyszne, a nawet myślę, że jeszcze zdrowsze!
    Pozdrawiam 🙂

  • Agata napisał(a):

    Przepis fantastyczny ! Prosty a ciasto palce lizać! Ja użyłam mąki kokosowej i mleczka kokosowego bo akurat miałam i wyszło super. Polecam!

  • Marta a napisał(a):

    Ciasto pyszne, ale u mnie zawsze opada 🙁 Robie zgodnie z przepisem i nie wyrasta. Dawałam też mniej sody i tyle cow przepisie i nic nie pomaga. Macie jakąś radę?

  • Ada napisał(a):

    Pyszne!!
    Dodałam zamoast cukru, łyżkę miodu i jednego banana więcej, na koniec posypałam płatkami migdałowymi.

  • Maja napisał(a):

    Czy mógłby mi ktoś napisać jakie mleko kokosowe lub ryżowe kupujecie? czy robicie same? ktoś sie w to bawi? prosze o odpowiedź!

  • Aga napisał(a):

    Polecam!! Genialnie proste i szybkie! Mięciutkie, wilgotne i puszyste! Cukru kokosowego dałam połowę mniej, zamiast tego kilka daktyli namoczonych w gorącej wodzie i zblendowanych z bananem. Aha, wszyscy piszą o sodzie dlatego dodałam tylko 1/3 łyżki i nie da się jej wyczuć w smaku. Poleacam!

  • Reni napisał(a):

    Ciasto super……oczywiscie powtorze sie …..ale jako ,,wlascicielka,,Celiaki niestety zawsze rezygnowalam z slodkosci, poniewaz bezglutenowe ciasta kompletnie mi nie smakowaly…….A tu prosze !!!! bardzo dziekuje……i widze ze znajde na Twojej stronie wiecej inspiracji…..nie tylko Ciacha:) Pozdrawiam serdecznie

  • Sandra napisał(a):

    Czy mogę użyć mąki kasztanowej zamiast ryżowej

  • borufka87 napisał(a):

    pyszne ciasto! najlepszy murzynek jaki jadłam, po za tym zrobił szał w rodzinie, która niekoniecznie odżywia się zdrowo 🙂

  • Magdalena napisał(a):

    Ciasto upiekłam dzisiaj,wyszło pulchne i wilgotne,pyszne.Pozdrawiam

  • Ula napisał(a):

    Coś jest nie tak:( ciasto słabo mi rośnie. Daję łyżeczkę proszku do pieczenia i pół łyżeczki sody. Reszta jak w przepisie. Ktoś miał podobny problem? Proszę o pomoc.

  • Monika napisał(a):

    A można zamiast cukru kokosowego dodać cukier brzozowy? który z owych jest lepszy?

  • Kasia M. napisał(a):

    Pychotka, zamiast cukru dałam miód.

  • Sylwia napisał(a):

    Wyszło super, ale trochę zmodyfikowałam przepis łyżeczka sody faktycznie w zupełności wystarczy banany zmiksowałam na gładką masę i dopiero później dodałem resztę składników i zamiast cukru dodałem 5 daktyli i wyszło słodkie i puszyste ciasto.

  • Kate napisał(a):

    Czy mąka z amarantusa może być? Z takiej zrobiłam, minęło 40 min a ciasto w środku prawie płynne, zastanawiam się czy to mąka, ewentualnie co poszło nie tak?

  • Magda napisał(a):

    robilam kilka razy, o dziwo wychodzi

  • Kropka napisał(a):

    Podobne ciasta robię od paru lat, na kukurydziance, na gryczanej i ryżowej mące. Banany świetnie nadają się do bezglutenowców. Zapobiegają rozsypywaniu ciasta, dają wilgoć. I bardzo dobrze zastępują cukier.

    Na takie ilości mąki jak tu, daję poza bananami tylko 2 łyżki miodu gryczanego. A jak mam świeże, jeszcze wilgotne daktyle to je miksuje na papkę i dodaję. Cukru nie daję wcale.

    Jedno co mnie dziwi w tym przepisie to ilość proszku i sody.
    Szalona jakaś.

    U mnie to jest 1 płaska łyżeczka proszku i 1/3 łyżeczki sody.
    Ciasto rośnie, jest lekkie i puszyste.
    Nie wiem po co aż łyżka sody. Tym bardziej, że ją bardzo czuć, daje gorycz.

  • Paula napisał(a):

    Ciasto rewelacja, wilgotne, smaczne nie jak inne „gnioty”bezglutenowe. Polecam

  • Zdzicha napisał(a):

    Fajny przepis i na pewno skorzystam ale p. Ania pisze „bez cukru” a trzeba dodać cukier, pisze „bez nabiału” a trzeba dodać jajka. To może wystarczyło napisać „pyszne ciasto bezglutenowe” i to byłoby prawdą

    • Ola napisał(a):

      Niedawno wyszło ze jajka nie są wcale kaloryczne 🙂 (Dowiedzilam sie tego na ostatniej konferencji medycznej lekarzy w Krakowie 😉 pozdrawiam)

    • ab napisał(a):

      jajko to nie nabiał chyba, co?
      A i jajka są mega zdrowe:) Białko wzorcowe:)

  • Agata napisał(a):

    Sody oczyszczonej dodałam jedynie łyżeczkę, zamiast łyżki, bez proszku do pieczenia. Wyszło pyszne i bez zakalca. Może miałam szczęście, ale karmie piersią i tego unikam:)

  • Marcelina napisał(a):

    Wlasnie upieklam! Wysmienity murzynek!! MNIAM!!!!

  • Monia napisał(a):

    Ciasto jest ge- nia -lneee jak większość przepsiów Aneczki. W ostatnim momencie zorientowałam się ze brak jajek w lodówce i zamiast tego dodałam len mielony. Wilgotne , przefajne ciastunio.

  • Ania napisał(a):

    Wczoraj piekłam – przepyszne,wilgotne, czekoladowe ciasto 🙂 Dziękuję za przepis 🙂

  • KASIA napisał(a):

    Ciasto właśnie piecze się w piekarniku 🙂

  • Natalia napisał(a):

    Świetne ciasto! Wyszło idealne. Zmieszałam mąkę ryżową z kukurydzianą i posłodziłam ksylitolem (ale zmniejszyłam ilość słodzika). Wyszło puszyste i wilgotne 🙂

  • Alicja napisał(a):

    dlaczego z wierzchu się ładnie spiekł a w środku glajda? 🙁

  • Hania napisał(a):

    Super przepis 🙂

  • Angelika napisał(a):

    Aniu rewelacyjny przepis.
    Robilam juz 3 razy i za kazdym razem wychodzi smaczniejszy :)))) W Turcji ciezko o cukier kokosowy wiec uzywam brazowego lub stewii. Czekam na wiecej takich prostych i przepysznych ciast 😀

  • Dorota Kowalik napisał(a):

    Ciasto bardzo dobre. Wykonanie proste i szybkie. Składniki dostępne. Co dla mnie najważniejsze – bardzo dobre samopoczucie po zjedzeniu.

  • AsiaAsia napisał(a):

    Jest pyszny ten murzynek! Ja jeszcze dodałam nasionka Goji i wiórki kokosowe 🙂
    Przepyszne!

  • Hubert napisał(a):

    Wszystko ładnie, pięknie. Ciasto w piekarniku. Wracam, by przeczytać komentarze i sobie uświadamiam – „zapomniałem o jajku”. Ciekawy jestem wyniki 🙂

  • Domi napisał(a):

    Czy cukier kokosowy mozna zastąpić ksylitolem?

  • Ania napisał(a):

    Dziewczyny , ja zrobilam na mleku sojowym, wyszedł pyszny. Polecam podawać z tahini. Miłej niedzieli!

  • Sylwia napisał(a):

    Ja dałam łyżeczkę sody. Tak naprawdę jest to małe ciasto, na logikę łyżka sody to stanowczo za dużo a do tego jeszcze proszek do pieczenia. Wyszło bardzo dobre. Całkiem ładnie wyrosło. Szkoda, że Pani Ania nie odpisuje na komentarze bo może by potwierdziła albo zaprzeczyła tej łyżce sody.

  • Wiktoria napisał(a):

    Ciasto przepyszne, mięciutkie w środku, wilgotne, puszyste. Na wierzch dodałam maliny, niebo w gębie 🙂 Polecam!

  • Karolina napisał(a):

    Pyyyyyyyyyyycha!! Zamiast cukru kokosowego dodałam 30g stewii i 2 łyżki miodu, 150g mąki kukurydzianej i 30g mąki z nerkowców [zblendowane orzechy] i następnym razem na pewno zminimalizuje stewię albo miód, bo troszkę za słodkie wyszło jak na mnie.

  • Monii napisał(a):

    A mnie ciasto wyszło doskonale – z tą różnicą, że banany zblendowałam na mus, a składniki ciasta dokładnie zmiksowałam, po czym dodałam mus do ciasta i jeszcze raz wszystko zmiksowałam – dzięki temu uzyskałam jednolitą konsystencję, a ciasto wyrośnięte i puszyste. Polecam!

  • ×××× napisał(a):

    Piszesz ze ciasto bez cukru a w skladzie 100g cukru kokosowego….

  • Anet napisał(a):

    A ja wlasnie pieke???

  • Krysia napisał(a):

    Super przepis, chętnie zrobię dla mojej córeczki która ma celiakie i cukrzycę. Gdyby jeszcze były wartości odżywcze.

  • Jadzia napisał(a):

    Super pomysł na murzynka! Jest pyszny, a całkiem wartościowy! Polecam, sprawdzone:)

  • Ola napisał(a):

    Wygląda pysznie, myślisz że można zamienić mąkę ryżową na kokosową?

  • Monika napisał(a):

    Czym mogę zastąpić jajko bo mam na nietolerancję???

  • Kasia napisał(a):

    Czy mąkę ryżową można zastąpić np. mąką kokosową ?

  • Arleta napisał(a):

    Hej Aniu
    Jak dla mnie to nie nowość ja stosuję identyczny przepis już od ponad roku z tym że na mące razowej i z bakaliami. siemieniem lnianym i nasionami chia…:) Przepyszne ciasto….:)
    Pozdrawiam

  • langrafia napisał(a):

    Ania czy zamiast cukru może być WPC?

  • Dorka napisał(a):

    bez cukru a jednak z cukrem…..rozczarowalam sie…..

  • Dorota napisał(a):

    Jedna łyżka sody czy łyżeczka?

  • Kierunek Wlochy napisał(a):

    Łatwy przepis i świetny dla mojego małego szkraba. Zabieramy się do pieczenia 🙂

  • Katarzyna Skuza napisał(a):

    Pani Aniu murzynki świetnie wyszedł!
    Do Pani Michaliny-„trochę logiki trzeba dodać do każdego przepisu a nie sztywno się go trzymac-jeśli ciasto się spieklo jedna z wielu przyczyn może być Pani piekarnik,który albo jest super nowoczesny z błyskawicznym termoobiegiem,albo przestarzały sprzęt z niedziałającym poprawnie termoobiegiem,mogła Pani również włożyć ciasto do nienagrzanego piekarnika i wyszło j.w Pani napisała. Często przygotowujac Pani Ani potrawy trzeba wziąść poprawkę na długość przygotowania potraw, ale to już chyba każdy kto gości w kuchni dłużej niż tylko smażąc jajecznicę -wie ,pozdrawiam
    Katarzyna Skuza

  • Agnieszka napisał(a):

    Ciasto pyszne polecam Następnym razem zrobię z mniejszą ilością cukry bo był trochę za słodki

  • Ania napisał(a):

    Witaj Aniu.
    Mam małą propozycje i wyzwanie do Ciebie.
    Osobiście jestem zapracowaną samotnąą Mama na dwóch etapach. Z czego jeden to sport dokładnie jestem instruktorem fitness. Niestety ostatnio muszę trochę czasu poświęcić swojemu zdrowiu. Fakt zaniedbałam się. Efekt poważne problemy z tarczyca. Proszę o więcej wpisów i przepisów jak jeść co jeść przy problemach z tarczyca. Dziękuję z góry. Pozdrawiam

  • Kamila napisał(a):

    Aniu można zamiast mąki ryżowej dodać mąkę kokosowa?

  • Ewelka napisał(a):

    Zrobiony! mega wypas! przepyszny Aniu!
    Michalina – coś musiałaś popsuć ;-P może dałaś takie gęste (tłuste) mleko kokosowe a tutaj miałaś użyć roślinnego – delikatnego. Spróbuj raz jeszcze bo warto!

  • Sara napisał(a):

    Czym mozna zastapic cukier kokosowy?’

  • Eli napisał(a):

    Ciasto się udało? Smak wyśmienity z delikatnie wyczuwalną nutką kurkumy. Pychotka ?

  • Aga napisał(a):

    A jeśli nie mogę mąki ryżowej to kasztanową lub kokosowa może być?

  • Muuooaa napisał(a):

    super przepis 😀
    pozdrawiam

  • Marta napisał(a):

    Jakiej mąki ryżowej używasz? Czy może mielisz sama? W sklepie eko natknęłam się jedynie na mąkę z białego ryżu, a tego akurat staram się unikać.

  • Ola napisał(a):

    Aniu, przepis super, na pewno skorzystam 🙂 Jestem w trakcie chemioterapii i mój lekarz zalecił mi eliminację nabiału, glutenu i cukru. Czy mogę zastąpić cukier kokosowy zblendowanymi daktylami?

  • Klaudi napisał(a):

    Pani Aniu 🙂 a czy można coś zamiast banana ? 🙂 (alergia)

  • Agnieszka napisał(a):

    Witam, chcialam zapytac czym mozna zastapic cukier kokosowy? Dziekuje

  • justyffa napisał(a):

    Czy jajko można zastąpić dwoma przepiorczymi?

  • Roksana napisał(a):

    Przepis na ciasto jest prosty, jego wykonanie zajmuje ok 10 min, resztę pracy wykonuje piekarnik 😉
    Murzynek jest przepyszny!
    Polecam 🙂

  • werkaaaaaa..... napisał(a):

    Ja już robiłam, rodzina zachwycona! Bardzo pyszne… dziękuję za przepis.
    Polecam 🙂

  • Monika napisał(a):

    Aniu, czemu nabiał jest niezdrowy? Chodzi o laktozę?

  • clara napisał(a):

    Też mi nie wyrosło szkoda tylko czemu bo w smaku było ok

  • Michalina napisał(a):

    Niestety murzynek wyszedł czarny jak węgiel, nie wyrósł i dodatkowo jest obrzydliwy w smaku. Zamiast smaku ciasta czuć tylko smak sody, dlatego nie da się zjeść nawet kawałka. Szkoda, że zmarmowałam mleczko kokosowe. Nie polecam.

    • Mnc napisał(a):

      Jak można nie polecać czegoś, co się źle zrobiło?
      😉

    • Julka napisał(a):

      Mysle, ze chodziło o mleko, a nie mleczko kokosowe 😉

    • Basia napisał(a):

      Coś musiałaś źle zrobic, moj wyszedl przepyszny. Cala blacha poszla w jeden dzien 🙂

    • Kasia napisał(a):

      Mleczko kokosowe? Nie ma go w przepisie jest mleko roslinne!

    • Niutek napisał(a):

      Musiałaś zrobić coś nie tak, wszystkim jakoś się udał 😉

    • Anieleczka napisał(a):

      Może dlatego że dodałaś mleczko kokosowe zamiast jakiegoś mleka? Tutaj jest mowa o mleku roślinnym czyli np. Migdałowe, sojowe, kokosowe (mleko, nie mleczko), owsiane itp. Ja dodaje mleczko kokosowe np. do babeczek zamiast tłuszczu, właśnie z tego względu że jest ono tłuste, a nie lekkie i płynne jak mleko. Chociaż fakt że smaku sody nie powinno być czuć ? ale trzeba też pamiętać, że ciasta bezglutenowe na pewno nie będą rosły tak jak na mące pszennej, która właśnie dzięki dużej ilości glutenu tak mocno rośnie ?

      • OKTAWIA napisał(a):

        Ja też użyłam mleczka kokosowego bo akurat innego nie miałam w domu a mimo to wyszło pycha 🙂 ciasto jest wyśmienite. A odnośnie tej sody ja dałam więcej proszku do pieczenia a sody już nie dodałam. Super wyrosło i jest bardzo smaczne.

    • Ola napisał(a):

      Ale w przepisie Nie ma mleka kokosowego….

    • Kropka napisał(a):

      Widać masz jak ja. Też bym nie zjadła ciasta z taką ilością sody. Ta gorycz mnie zabija, czuję ją cały dzień w ustach. Aż się dziwię ludziom, że potrafią to zjeść. 🙂
      Widać inna wrażliwość na ten smak.
      Zrób jeszcze raz, ale daj 1/2 łyżeczki sody i proszek. I odejmij łyżkę kakao.

    • Magda napisał(a):

      u mnie tak samo 🙁 czuję wyłącznie sodę. Wprawdzie pięknie wyrosło i cudownie pachnie ale niestety nie smakuje…

  • Basia napisał(a):

    Zrobilam dzisiaj rano i juz pol blachy rodzinka zjadla 🙂 wysmienity!!! Na pewno na stale zagosci na moim stole

  • Angelica napisał(a):

    Aniu: To moj szybki przepis aby zaspokoic smak na czekolade 🙂
    Do cieplego kakala robionego z mlekiem migdalowym wsypuje po lyzeczce mielonego siemia lnianego (tyle ile trzeba aby zrobilo sie geste), pare suszonych zurawin, jagod, truskawek, malin oraz czarny bez (mozna tez kupic gotowe siemie lniane z owocami, np.Spectrum Essentials – Ground Premium Flaxseed with Mixed Berries) Tworzy sie z tego nie tylko zdrowy, lecz pyszny i sycacy budyn ktory jadam na cieplo. Polecam 🙂

  • Monika Kulka napisał(a):

    Aaaaa pyszny !!

  • Agnieszka napisał(a):

    A ja piekę dzisiaj. ?

  • Miejsko Wiejsko napisał(a):

    Aniu, przepis jest super;) Na pewno spróbujemy! My takie murzynki uwielbiamy robić z fasoli… wtedy z jajkiem, ale również bardzo smacznie 😀

  • asia napisał(a):

    Aniu jaka jest różnica miedzy tym przepisem a poprzednim na bananowe Brownie?

  • Paulla napisał(a):

    Witam,
    czy proszek z wanilii można pominąć lub czymś zastąpić ?
    Pozdrawiam

  • daria napisał(a):

    Super przepis. Ostatnio próbowałam chlebka bananowego według Twojego przepisu, murzynek wygląda tak samo pysznie! Koniecznie wypróbuję w weekend.
    Jaka jest kaloryczność takiego chlebka oraz rozkład BTW?

  • Nisia napisał(a):

    Moim ulubionym zdrowym ciastem jest ciasto z czerwonej fasoli, a czytając ten przepis coś czuje że moim faworytem będzie murzynek bananowy Pani przepisu. Liczę że się nie zawiodę i będzie smakować równie smakowicie jak wygląda. Pozdrawiam Panią serdecznie i życzę aktywnego obozu! (:

  • Fizjo - Karolina :) napisał(a):

    Spróbuję na weekend na pewno! Super pomysł. Dzięki Ann! ??

    • Kasia napisał(a):

      Wyglada przepysznie?Mam tylko jedno pytanie: dlaczego trzeba dać sodę skoro dajesz proszek do pieczenia? Z góry dzieki za info

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *