Granola II i domowy jogurt

Dziś zrobiłam granolę, bo zamarzyło mi się coś chrupkiego. No i zatęskniłam za aromatem, który się roztacza kiedy granola się piecze :).

jogurt

Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam dodając wanilię i cynamon. Można dodać inne przyprawy, to zależy jakiego smaku oczekujemy. Mieszankę wysypałam na blaszkę wyłożoną papierem. Piekłam 20-30 minut w 160 st C, w trakcie pieczenia 3 razy wszystko mieszałam. Na koniec dodałam suszone owoce i wiórki kokosowe.
Dziś zjadłam granolę z jogurtem roślinnym i łyżką oleju lnianego.

Jogurt zrobiłam sama, skorzystałam z “zakwasków” które są przeznaczone do przygotowania w warunkach domowych. Posiadają żywe pożyteczne bakterie wysoką jakością (brak różnych domieszek i środków konserwujących). Ukwaszone w domowych warunkach produkty, dzięki wysokim stężeniom żywych pożytecznych bakterii – hamują rozwój bakterii chorobotwórczych i gnilnych w jelitach, sprzyjają przywróceniu prawidłowej mikroflory jelit, wzmacniają odporność, normalizują trawienie, a także mają wiele innych korzystnych właściwości.

Litr migdałowego mleka leciutko podgrzałam, dodałam do niego łyżkę agaru i proszek jogurtowy. Udało się, mój pierwszy domowy jogurt okazał się pyszny:)

Komentarze 28 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Pycha ! Super pomysł na drugie śniadanie 😉 na pewno wykorzystam nie raz 🙂

Aniu bardzo często piszesz o zrezygnowania z nabiału czy mięsa, w twoich przepisach pojawia sie często ser kozi, czy jest zdrowszy od krowiego i czy warto go jeść? Pytam ponieważ nie za bardzo toleruję ten krowi

Kozi nabiał jest zdrowszy od krowiego, ale przy nietolerancji proponowałabym (przynajmniej na jakiś czas) zastąpienie nabiału odzwierzęcego roslinnymi substytutami. Pozdrawiam!

Właśnie pałaszuję swój pierwszy jogurt z zakwasek, które poleciłaś. Jogurcik jest fantastyczny, pyszny, pachnący, ma ładną konsystencję, chociaż nie używałam agaru. Fakt, że użyłam pysznego krowiego mleka prosto od zaufanego rolnika – mimo, że nie trawię laktozy, ten jogurt nie powoduje nawet najmniejszych problemów. Bardzo prosty do zrobienia. Polecam czytelniczkom!

Świetne! Myslalam ze od czasu kiedy przestałam trawic laktozę, nie bede mogła jeść jogurtu, a tu takie rozwiazanie. Dziekuje!

W przepisie pisałam o płatkach z komosy. Ale są trudno dostepne, więc lepiej postawić na takie, które dostaniemy bez problemu. Pozdrawiam 🙂

Ania , a co sądzisz o jogurtach naturalnych , twarogu Klimeko ?
dziękuję za informację

Przykro mi, nie znam. Pozdrawiam!

A co zrobić, gdy świeży ananas szczypie w język? Uwielbiam go jeść, ale późniejsze podrażnienie powoduje, że rezygnuję z tego przysmaku. Może zna ktoś jakiś sposób oprócz robienia z niego koktajlu?

Wygląda pysznie! Aż zachciało mi się domowej granoli! Chciałam zapytać, gdzie mogę kupić płatki owsiane bezglutenowe? Po takich zwykłych mam sensacje w brzuchu, a ponieważ zaczęłam unikać glutenu, to chciałabym również zamienić płatki na bezglutenowe. A odnośnie drugich płatków, czy płatki gryczane się sprawdzą? Pozdrawiam

Aniu czy można jesć plasterki surowego buraka i jeśli tak to ile dziennie ? Nie posiadam sokowirówki i będę wdzięczna za odpowiedź.

Aniu, a ja mam pytanie z troszkę innej beczki. Ostatnimi czasy czuję się bardzo osłabiona. Nie jest to jednak spowodowane wirusami. Czy przyczyną może być spożywanie produktów z glutenem, laktozą? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam,
Kamila 🙂

Niestety, na to pytanie można odpowiedziec tylko w jeden sposób – rezygnując z glutenu na miesiąc i obserwując siebie. Mozna tez spróbować przez miesiąc nie jeść mięsa i nabiału. Warto. Pozdrawiam!

Czy sa jakies skladniki, ktore lepiej nie dodawac do granoli? Dzis wieczorem robie swoja, pozdrawiam! :))

Mi tez się zamarzyła dzisiaj granola i własnie siedzi w piekarniku 🙂 Płatki owsiane, pestki słonecznika, migdały, orzechy, włoskie, orzechy laskowe i miód.. Pychaaa 🙂

Pozdrawiam 🙂

Nie słyszałem jeszcze o własnych “zakwasach” na jogurt naturalny bardzo ciekawe. Śniadania i desery z dodatkiem mleka migdałowego są naprawdę przepyszne jedyny problem to wysoka cena tego mleka i trudna dostępność. Granola w całości według Twojego przepisu prezentuje się naprawdę smakowicie 🙂 http://dbamofigure.pl/

Dziś zrobiłam mleko migdałów sama. Wczoraj robiłam mleko owsiane. Jutro planuję kokosowe. Przecież to banalne 😉 dr Google zawsze pomoże

tak, najlepiej robić własne mleko bo kupne mleko migdałowe ma tylko 2% migdałów

Zawsze mnie zadziwiasz tym swoim ‘kucharskim zmysłem’ 😀 Dla mnie domowa granola to wyczyn a jogurt to już jakiś kosmos. Ale do odważnych świat należy więc niedługo spróbuję!! <3

Domowa granola najlepsza! Ostatnio pieklam 😉 próbowała Pani dodać kiedyś kaszę gryczana niepaloną do środka? Super efekt.