Zimowe, proste i pyszne ciasto czekoladowe

Kto ma ochotę na ciasto czekoladowe ręka do góry 🙂

Wiem, że po świętach brzuchy jeszcze pełne, ale ponieważ pogoda za oknem nie rozpieszcza to postanowiłam zaserwować Wam zdrową alternatywę sklepowych słodkości. Przepis być może przyda się na Sylwestra lub Nowy Rok, a może po prostu na pochmurne i zimne popołudnie ze znajomymi. Przecież najlepszym lekarstwem na ponure dni jest dobre, zdrowe jedzenie i wspaniałe towarzystwo :).
Pamiętaj, aby do ciasta wykorzystać gorzką, ciemną czekoladę, najlepiej bez dodatków, gdzie zawartość kakao to przynajmniej 70%.
U mnie wyszło pysznie – znajomi zadowoleni, poziom serotoniny podniesiony 😀 Polecam raz na jakiś czas taką „kurację” po której energia i pozytywne nastawienie wraca na swoje tory.

Ciasto czekoladowe

Składniki:

  • 1/2 szklanki dowolnej mąki bezglutenowej
  • 3 jaja od szczęśliwej kury
  • pół szklanki kakao
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego (kupisz TUTAJ)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 duże łyżki oleju kokosowego (kupisz TUTAJ)
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • rodzynki – wedle życzenia i uznania:)
  • wiórki kokosowe
 
Przygotowanie:
Wymieszaj widelcem lub trzepaczką jaja z olejem. Dodaj wszystkie suche składniki i wszystko wymieszaj. 
Następnie dodaj kawałki pokruszonej czekolady. Foremkę na ciasto wysmaruj tłuszczem lub wyłóż ją papierem do pieczenia. Następnie wlej do niej ciasto i piecz około 25 minut w 180 stopniach. 
Po wyjęciu posyp na wierzchu wiórkami kokosowymi.
dsc_8841
29 grudnia 2016 / 75 komentarzy

Komentarze do wpisu 75 komentarzy

  • Julita napisał(a):

    Uwielbiam to ciasto!!! I jajka od szczesliwych kur znalazlam-:)) Istnieja takie! Pani Aniu, chcialam podziekowac za kazdy przepis, wiedze I inspiracje! Pozdrawiam!

  • lila willow napisał(a):

    Właśnie upiekłam, zapach wspaniały a smak jeszcze lepszy ???? Pozdrawiam ????

  • Ewa napisał(a):

    Ciasto przepyszne!! A wiem, bo nawet mojemu tacie, któremu wszystkie słodycze bezglutenowe, zdrowe itp nie smakują i wybrzydza a tym się zachwycał 😉 On sam zjadł połowę ciasta! Dziękuje Pani Aniu za ten genialny przepis ;))

  • Tomasz napisał(a):

    Jestem 34letnim facetem i to było moje pierwsze ciasto w życiu wyszło przepyszne i dzieci zadowolone ????

  • H.anka napisał(a):

    Wyglądem przypomina murzynka jakiego piekła moja Mama, ale smakuje tak niebanalnie. Rzeczywiście jest puszysty i „mokry”. Dodałam mąkę jaglaną, wiórki kokosowe i płatki jaglane (po 1/3 szklanki), też 4 jajka (przypuszczam, że płatki wchłonęły trochę więcej niż powinny), a także więcej bakalii – posiekane orzechy włoskie, 4 śliwki suszone i 4 daktyle. Nie dodawałam cukru i czekolada 90%. Za to jem z cienką warstwą powideł śliwkowych mojej siostry 😀 palce lizać;)

  • killmenau napisał(a):

    Bardzo smaczne. Ciasto zrobiłam z mąką kokosową i rodzynkami, które przed dodaniem do masy postały chwilkę we wrzątku. Pychotka!

  • Angie napisał(a):

    Czy można użyć mąki ryżowej? Czy jest to mąka bezglutenowa?

  • Aarleta napisał(a):

    Pyszne! Kolejne Twoje ciasto, które smakuje moim dzieciom 😀 pozdrawiam

  • Alicja napisał(a):

    Zupełnie bez przekonania zrobiłam …. i jest świetne !! 🙂 Zrobiłam z mąką kokosową 🙂 dodałam jedynie 1 jajko więcej 🙂 wyszło pyszne, cudownie czekoladowe i mięciutkie , nie jest takie „ciężkie” i zbite jak to się często przy mące kokosowej zdarza 🙂

  • Nat napisał(a):

    WITAM

    Jeju „napalilam” się na to ciasto:l i bardzo bym chciała zrobić tak jak Twój zdrowy przepis ze zdrowymi składnikami, lecz niestety mieszkam w Berlinie i nie znam dokładnych nazw po niemiecku i w typowo niemieckim sklepie nie mam pojęcia czy wszystko znajdę. Ale chodzi mi po głowie „eurogida” typowy sklep turecki jak myślisz Aniu znajdę tam prędzej wszystkie podane składnik?

    • Ania_mic napisał(a):

      Myślę, że spokojnie w Rewe kupisz te składniki… No może oprócz cukru kokosowego…ale może będzie w denn’s biomarkt albo innych biodelikatesach… Pozdrawiam…

    • Edyta Nelles napisał(a):

      Dzien dobry , olej kokosowy i cukier kokosowy tez znajdziesz w DM w Niemczech spokojnie . Make niewiem dokladnie bo ja moja kupilam na Amazon, ale w Reformhaus z pewnoscia sie wszystko znajdziesz . Powodzenia

  • J napisał(a):

    Czy dobrze sprawdzi się mąka kokosowa?

  • Agnieszka napisał(a):

    Na jaka foremke? Zwykla keksowke? Czy moze jakas mniejsza?

  • Beata napisał(a):

    Ania to ciacho to strzal w dziesiatke 🙂
    Ja dalam 4 jajka i skorke pomaranczowa i orzechy zamiast rodzynek ale przepyszneee, szybkie i proste a smak bomba 🙂

  • Sandra napisał(a):

    Zrobilam, jest pysznie czekoladowe! uzylam maski kukurydzianej, Dziekuje za przepis.

  • Magdalena napisał(a):

    Czy pieczemy z termoobiegiem czy bez, bo piekę bez i płynna konsystencja?
    Pomocy!!!

  • Filip napisał(a):

    A jak to jest z olejem? 3 łyżki płynnego czy „stałego”?

  • Alicja napisał(a):

    Ja upiekłam ciasto bananowo cynamonowe z Twojego przepisu z dżemem truskawkowym z mandarynką. Pycha! Co drugi dzień słyszę kiedy je znowu upiekę ???? Dziękuję za przepis i życzę szczęśliwego Nowego Roku! ????

  • Danka napisał(a):

    Ja też mam problem z jajkami. Moje dzieciątko jest mega uczulone. Pewnie jak będziesz mamą niedługo to znowu będziesz eliminować bo jajko coraz częściej dzieci uczula ;( Konsystencja z siemieniem lnianym jest inna niż przy jajku. Bez dolania niczego ciężko jest coś uformować. Przy piernikach dolałam mleka jaglanego i wyszły mi za twarde 🙁 Czym najlepiej to jajko zastąpić ewentualnie których składników dodać więcej/mniej?

    • aga napisał(a):

      cześć, ja jako zastępuję musem z jabłek lub dyni. i jeszcze dorzucam powidła śliwkowe

    • Madlenna napisał(a):

      Pewnie niewiele mam zdaje sobie z tego sprawę ale uczulenia dzieci wynikają ze SZCZEPIONEK!!!
      A zwłaszcza z ich składu. Nalegam by każda matka przed zaszczepieniem dziecka przeczytała ULOTKĘ szczepionki po czym zapytała lekarza o poszczególne jej składniki. Można się baaaardzo zdziwić

  • Beti napisał(a):

    ciacho zrobione!!
    maka kukurydziana i dalam 4 jajka i sypłam minimum żurawinki i
    czekoladka 70% gorzka iii powiem hmmm mniam

    • a napisał(a):

      a ile mąki kukurydzianej lub ryżowej? piszcie proszę, jakie proporcje – jestem początkująca w mąkach niepszennnych 🙂

    • Madlenna napisał(a):

      Mąkę kukurydzianą polecam z działu BIO podobnie jak inne wyroby z mąki kukurydzianej (chrupki dla dzieci). Jakieś 80% kukurydzy to GMO o czym nikt nie informuje.

  • Marta napisał(a):

    Ciasto pycha pomimo, że zrobiłam je z mąki gryczanej, jest super intensywnie czekoladowe. Aniu dziękuję za cudowną dawkę endorfin pozdrawiam

  • monika napisał(a):

    ile te ciasto ma kalorii? 🙂

  • Anna napisał(a):

    Zrobiłam to ciasto z mąką kokosową i wyszło niejadalne 🙁 twarde jak kamień…Pani Aniu, a Pani z jakiej mąki robiła to ciasto?

    Pozdrawiam, Anna

  • Agnieszka napisał(a):

    Aniu! Ciasto jest przepyszne! Idealne na Sylwestrowy zdrowy wieczór ????

  • Agnieszka napisał(a):

    Aniu! Ciasto jest przepyszne ! ????????

  • Hubi napisał(a):

    Tego kakao jakiego? Na pewno pół szklanki?

  • Sylwia napisał(a):

    Czy zamiast jajek chia będzie dobrym zamiennikiem???pozdrawiam

  • Ewa napisał(a):

    Zrobiłam. Ciasto błyskawiczne. U mnie mąka ryżowa dodałam żurawinę orzechy i Ksylitol zamiast cukru kokosowego. Jutro jade w góry na narty, zabieram ciasto ze sobą. O ile jeszcze bedzie co ????

    • Marta napisał(a):

      Witaj Ewa ja wpadłam na ten sam pomysł zrobienia tego ciasta na jutrzejszy wyjazd w góry na narty dzięki temu będzie dobra dawka energii. Pozdrawiam i życzę miłego wypoczynku

  • Ancia napisał(a):

    A,jeśli przepis zmodyfikuje się na mniej fit (zamiana mąki bezglutenowej na tortową ) czy wtedy ciasto będzie jadalne ?

  • Aneta napisał(a):

    Na pewno wypróbuję ten przepis! Pozdrawiam! :*

  • Gosia napisał(a):

    Aniu czy zamiast jajek mogę dać banany? Jeśli tak, to w jakiej proporcji? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam!

  • Kinga napisał(a):

    A jak z kaloriami ile ma w 100g i ile gram wychodzi ogólnie

  • Sylwia napisał(a):

    Bez czekolady będzie ok, czy może wyjść zbyt suche?
    Na święta robiłam pierniczki i śnieżne babeczki z Twojego przepisu. Wyszły pycha 🙂 A co istotne, smakowały mojej 3letniej piękności. Zwłaszcza pierniczki 😉
    Na nowy rok planuję tartę z jabłkami i to czekoladowe ciasto.
    Dzięki! 🙂 i wszystkiego dobrego.

  • Ania napisał(a):

    Witam Aniu, czy mogę użyć fruktozy zamiast cukru kokosowego?

    Pozdrawiam , Ania

  • Żwawy Leniwiec napisał(a):

    Wygląda bardzo apetycznie! 🙂

    „Jaja od szczęśliwej kury” <3 😉

    Pozdrowienia!

  • Marlena napisał(a):

    Upiekłam….pyyyychotka .Walory smakowe zdecydowanie lepsze od klasycznego przepisu:)

  • Ann napisał(a):

    O, idealne na Sylwestra! 🙂
    Btw. Aniu, Twój olej kokosowy to największe kulinarne odkrycie mojego roku 😀 Świetna cena i świetna jakość 🙂
    Do zobaczenia na letnim obozie!

  • l napisał(a):

    Jaką inną mąką (oprócz kokosowej) można zastąpić tą bezglutenową?:)

  • Wiola napisał(a):

    Nie mogę jeść jajek(na banany mam niewielkie uczulenie). Czym mogę je najlepiej zastąpić?

  • Kasia napisał(a):

    Witam!! Przepraszam ale nie Wiem gdzie napisac Pani Aniu w sprawie przesylki?? Zrobilam u panstwa w sklepie zakupy ale niestety nie otrzymalam w niej Boxu Swiatecznego. Napisalam juz 3 maile i bez odp. A w sobote wyjezdzam. Prosze napisac gdzie moge sie odniesc. I Przepraszam za klopot. Kasia

  • Paulina napisał(a):

    Czy możnaby cukier zastąpić miodem/syropem z agawy? w jakiej ilości ?

  • @karolinka napisał(a):

    Pycha 🙂 Aniu jesteś genialna

  • Gabi napisał(a):

    Pani Aniu, a jak się maja tego typu przepisy do problemów z woreczkiem żółciowym? Czy ma Pani jakieś słodkie zdrowe przepisy które będą również lekkostrawne? Pozdrawiam 🙂

  • KamaZet napisał(a):

    Aniu,
    Czy ciasto od razu po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika czy zostawiamy przy uchylonych drzwiczkach?
    Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia:)

  • Iwona napisał(a):

    Propozycja pyszna ale czy mąki tak mało tylko 1/2szklanki?
    Pozdrawiam

  • Gosia napisał(a):

    Pani Aniu jaką mąkę najlepiej dodać ?
    Pozdrawiam serdecznie

  • ola napisał(a):

    szkoda, że w tylu nowych przepisach pojawiają się jajka 🙁 wydaje mi się, że kiedyś tego nie było. Czy można je czymś zastąpić? bananem albo jabłkiem ?

    • Anna Lewandowska napisał(a):

      Nie było, bo sama eliminowałam jajka przez 1,5 roku. Teraz wróciłam do jajek. A gotuję dla siebie i męża, nie marnuję jedzenia 🙂 a dodaję moje dania na bloga.
      Zawsze powtarzam, że można użyć zamienniki w postaci siemienia lnianego oraz nasion chia

      • Wiola napisał(a):

        To w jakiej proporcji mozna użyć siemienia lnianego zamiast jajek ? lepsze w smaku będzie chia czy siemie lniane ?

  • Paulina napisał(a):

    Witam Aniu. Wiem, ze nie pochwalisz mojego pomysłu. Ale czy zamiast maki bezglutenowej moge użyć zwykłej? Czym moge zastąpić olej kokosowy? Chce szybko zrobić to ciasto a nie mam teraz obecnie dostępu do tych produktów! Dzieki!

    • mmmm napisał(a):

      Możesz wszystko, co chcesz. Zamień też gorzką czekoladę na mleczną i kakao na słodzonego nesquika, cukier koko na buraczany i olej na kujawski. Cokolwiek zmienisz to już nie będzie TO ciasto. Ale zmieniaj do woli…
      A jak chcesz zmieniać sensownie to olej na masło klarowane, a mąki użyj razowej a nie pszennej 450…

  • Antczakova napisał(a):

    Jaką mąkę najlepiej zastosować? Czy może być kokosowa?

  • aga napisał(a):

    którą mąkę wybrałaś?

  • Magda napisał(a):

    Aniu czy cukier trzcinowy zamiast cukru kokosowego może być:? Ciasto wygląda smakowicie

  • Fanka napisał(a):

    Fantastycznie, że kury są szczęsliwe. Szkoda tylko, że skład jajek od takich kur nie jest wcale zdrowy. ;]

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *