słodycze_

10 najlepszych przepisów na słodycze

Uwielbiam słodycze… i dobrze wiem, że nie jestem w tym osamotniona 😉 Często słyszy się, że zdrowe odżywianie oznacza, że słodkości trzeba całkowicie wykluczyć ze swojego menu. Nie zgadzam się z tym! Jak to się mówi, “wszystko jest dla ludzi” – ciasta, ciasteczka, naleśniki i babeczki też – oczywiście takie w zdrowej wersji 😉

 

W tym wpisie znajdziecie, aż 10 moich autorskich przepisów na zdrowe desery. Przydadzą się na pewno, kiedy będziecie mieli ochotę na słodką przekąskę podczas pierwszego tygodnia naszego wyzwania #MałeKroki #DużaZmiana, w którym rezygnujemy z niezdrowych, zawierających mnóstwo przetworzonych składników słodyczy. Obiecuję, że będzie pysznie i zdrowo! 🙂

 

1. Babeczki z czekoladą

SKŁADNIKI (3-4 babeczki):

  • 2 banany (400 g)
  • 2 ½ łyżki cukru kokosowego (30 g)
  • 3 ½ łyżki masła klarowanego (52,5 g)
  • ½ szklanki mąki owsianej (bezglutenowej) (50 g)
  • 1 łyżeczka LIO Shake Malina (opcjonalnie) (4 g)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej (2 g)
  • 4 kostki czekolady gorzkiej (24 g)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki zblendować.
  2. Foremki na muffinki wysmarować masłem, przelać masę do pojemników, następnie włożyć po kostce czekolady.
  3. Rozgrzać piekarnik do 180°C i piec ok. 15-17 minut.
  4. Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.

 

2. Bananowe brownie

SKŁADNIKI:

  • 3 banany (600 g)
  • 2 łyżki kakao (20 g)
  • 1 ½ szklanki mąki ryżowej (200 g)
  • 8 łyżek cukru kokosowego (100 g)
  • 4 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego (60 g)
  • 2 łyżeczki cynamonu (8 g)
  • 3 ⅓ łyżki napoju roślinnego (50 ml)
  • 1 jajko (60 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4 g)
  • ½ łyżeczki soli morskiej (3 g)
  • 1 garść żurawiny (40 g)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wymieszać wszystkie składniki.
  2. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
  3. Podłużną foremkę wysmarować tłuszczem (można wyłożyć papierem do pieczenia).
  4. Przełożyć ciasto do foremki.
  5. Piec ok.  40 minut i pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.

 

3. Ciasteczka amarantusowe

SKŁADNIKI:

  • 1 jajko (60 g)
  • 10 sztuk niesiarkowanych rodzynek (15 g)
  • ⅔ szklanki amarantusa ekspandowanego (20 g)
  • 1 łyżka wiórków kokosowych (6 g)
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao (5 g)
  • ½ łyżeczki oleju kokosowego (4 g)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut.
  2. Zblendować jajo z rodzynkami, kakao i olejem.
  3. Dodać amarantus, wiórki i wymieszać.
  4. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, uformować z masy kulki i lekko “rozpłaszczyć” na ciasteczka.
  5. Piec w piekarniku w 180°C przez około 15 minut.

 

4. Ciasto o smaku rafaello i snickersa

SKŁADNIKI (spód):

  • 10-12 daktyli (50-60 g)
  • 2 szklanki wiórków kokosowych (180 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (15 g)

SKŁADNIKI (masa kokosowa):

SKŁADNIKI (polewa):

  • 4 łyżki pasty orzechowej (80 g)
  • 3-4 łyżeczki cukru kokosowego (18-24 g)
  • 1 szklanka mleczka kokosowego (250 ml)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Daktyle pozbawić pestek, sparzyć je wrzątkiem i moczyć 15 minut.
  2. W mikserze zblendować składniki na spód ciasta, wyłożyć nim okrągłą formę i wstawić do lodówki.
  3. W tym czasie ugotować kaszę jaglaną (opłukaną wcześniej 2 razy pod bieżącą wodą). Pod koniec gotowania, kiedy pozostaje już mało wody, dolać napój kokosowy i gotować do momentu wchłonięcia.
  4. Odstawić pod przykryciem do wystygnięcia (najlepiej do lodówki).
  5. Następnie zmiksować ugotowaną i ostudzoną kaszę z pozostałymi składnikami na masę.
  6. Przelać na spód ciasta i ponownie włożyć do lodówki  – na ok. 30 minut.
  7. Przygotować polewę – w garnku na średnim ogniu podgrzać chwilę mleczko kokosowe z cukrem  i pastą orzechową ciągle mieszając.
  8. Przelać polewę na resztę ciasta i włożyć na noc do lodówki.

 

5. Kasztanowe naleśniki z musem malinowym

SKŁADNIKI (10-12 naleśników):

  • 1 szklanka mąki kasztanowej (120 g)
  • 2 jajka (120 g)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia (2 g)
  • 1 szklanka napoju kokosowego (200 ml)
  • szczypta cynamonu do smaku
  • 1 łyżka kakao (10 g)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia (4 g)

SKŁADNIKI (mus malinowy):

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wymieszać lub zblendować wszystkie składniki na naleśniki, tak aby uzyskać jednolitą masę.
  2. W międzyczasie przygotować mus, blendując wszystkie składniki.
  3. Naleśniki smażyć na oleju kokosowym, cienko wylewając na patelnię masę na ciasto.
  4. Gotowe naleśniki posmarować musem malinowo-truskawkowym.

 

6. Kokosowe ciasto z batatów

SKŁADNIKI:

  • 1 batat (ok. 250-300 g)
  • 2 jajka (lub 2 łyżki nasion chia namoczone w ⅓ szklanki gorącej wody) (120 g)
  • 3 łyżki oleju kokosowego (45 g)
  • 2 łyżki syropu klonowego (20 ml)
  • 4 łyżki mąki kokosowej (48 g)
  • ½ łyżeczki cynamonu (2 g)
  • szczypta kardamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4 g)
  • 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie) (12 g)
  • ½ szklanki orzechów włoskich (30 g)
  • ⅓ szklanki wiórków kokosowych do posypania (30 g)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Batat umyć, obrać i zetrzeć na tarce.
  2. Przełożyć do miski i dodać mąkę i przyprawy, a następnie jajka i resztę składników. Wszystko wymieszać.
  3. Przełożyć do foremki i piec ok. 30 min w 180°C.
  4. W połowie pieczenia posypać ciasto wiórkami kokosowymi.

 

7. Mięciutkie ciasto bananowe z rozgrzewającym kakao

SKŁADNIKI:

  • 4 banany (800 g)
  • ½ szklanki jogurtu kokosowego (125 g)
  • ½ szklanki cukru kokosowego (80 g)
  • 2 jajka (120 g)
  • ⅕ szklanki oleju kokosowego (45 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4 g)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki kakao (30 g)
  • 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej (100 g)
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (w proszku) (5 g)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wymieszać wszystkie składniki w robocie kuchennym, dodając je w kolejności: jajko, jogurt, olej kokosowy, banany i cukier kokosowy, zmiksować, wsypać pozostałe suche składniki i wymieszać.
  2. Rozgrzać piekarnik do 180°C i piec ok. 45 minut.

 

8. Na maksa czekoladowe ciasteczka

SKŁADNIKI:

  • 1 łyżka oleju kokosowego (15 g)
  • 2 tabliczki gorzkiej (80%) czekolady (200 g)
  • 2 jajka (120 g)
  • 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej (100 g)
  • ¾ szklanki cukru kokosowego (120 g)
  • 5 daktyli (25 g)
  • 1 łyżka kakao (10 g)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia (10 g)
  • kilka dowolnych orzechów (nerkowca, włoskie, laskowe)
  • żurawina lub rodzynki – według upodobań

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na małym ogniu rozpuścić czekoladę wraz z olejem kokosowym w rondelku (mieszając cały czas).
  2. Do robota kuchennego wsypać mąkę owsianą, cukier kokosowy, proszek do pieczenia oraz jajka, przygotowaną czekoladę, wydrylowane i namoczone wcześniej we wrzątku (15 minut) daktyle.
  3. Wszystko wymieszać, następnie dodać orzechy i rodzynki.
  4. Na blaszce do pieczenia wyłożyć papier i przełożyć masę formując równe ciasteczka.
  5. Piec ok. 15 minut w 180°C.

 

9. Niebo w gębie, czyli proste ciasto daktylowo-owsiane

SKŁADNIKI:

  • 1 ⅓ szklanki płatków owsianych (150 g)
  • 4 garści daktyli (180 g)
  • 4 łyżki syropu klonowego (40 ml)
  • 4 łyżki kakao (40 g)
  • 2 garści orzechów włoskich (60 g)
  • szczypta cynamonu
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej (2 g)
  • 2 miarki białka roślinnego o smaku wanilii lub czekolady (opcjonalnie) (25 g)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Zalać płatki owsiane ciepłą wodą i moczyć 1 godzinę. Równocześnie zalać wrzątkiem daktyle i moczyć ok. 30 min.
  2. Zblendować daktyle z kakao i syropem. Dodać płatki, resztę przypraw i zblendować ponownie. Do przygotowanego ciasta wsypać orzechy i wymieszać.
  3. Rozgrzać piekarnik do 180°C i piec ok. 30 minut w podłużnej blaszce/keksówce, wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.

 

10. Placuszki bananowe

SKŁADNIKI:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki (poza masłem) zblendować.
  2. Smażyć na roztopionym maśle kilka minut na jednej i drugiej stronie pod przykrywką, aż placuszki się zarumienią.

 

To nie koniec!

Poznaj jeszcze więcej przepisów (również na słodkości) z moją aplikacją Diet & Training by Ann!

 

słodkości_

Komentarze Jeden komentarz

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany