Muffinki z groszku
Wróciłam do domu głodna i wpadłam do kuchni. Koszmar, niemal pusto! W zamrażarce zielony groszek, w lodówce jedno jajko…OK, działamy! 🙂
Groszek ugotowałam na półtwardo w niewielkiej ilości wody z kminkiem. Odlałam wodę, dodałam resztę składników i wszystko zblendowałam. Przełozyłam masę do foremek i piekłam pół godziny w 180 st C. Wyłączyłam piekarnik i zostawiłąm w nim muffinki jeszcze na parę minut. Sięgnęłam po telefon, żeby je sfotografować i już jednego nie było 🙂
Komentarze 21 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Czy takie muffinki można zjeść na kolację po treningu?
Super sprawa! Ja trochę pokombinowałam z przyprawami, dorzuciłam tymianek i lubczyk. Szybkie, proste i smaczne!
Aniu, czym można zastąpić mąkę kokosową ?
np. mąką owsianą lub ryżową.
Pozdrawiam
Super przepis. Muszę wypróbować 😉 Testuje przepisy dla studentów zapraszam http://studentkagotuje.blog.pl/
Pani ANIU- czy ten przepis jak i inne na tej stronce HPBA znajdzie sie w Pani ksiązce? czy tam sa zupełnie inne nowe przepisy? pozdrawiam
W książce są niektóre przepisy z bloga. Ale tego akurat nie ma, bo to u mnie w kuchni nowinka. Pozdrawiam 🙂
Dobrze że zamówiłam olej kokosowy, bo właśnie mi się skoczył, a przepis wygląda kusząco.
http://www.cocoprojekt.pl/
Witam Pani Aniu. Uważam, że Pani blog jest świetny, czerpię z niego dużo inspiracji kulinarno-treningowych. Mam jednak pytanie odnośnie odżywiania – czytając różnego rodzaju porady zauważyłam, że wiele osób zwraca szczególną uwagę na posiłki po treningu (zwłaszcza składające się z białek i węglowodanów, żeby organizm nie zaczął przerabiać mięśni na energię). A co w przypadku treningów o późnej porze (21-22)? Czy mimo wszystko należy coś zjeść czy można sobie odpuścić już o tak późnej porze?
Lekki posiłek białkowy można zjeść. Np. rybę z warzywami. Pozdrawiam:)
Wyglądają apetycznie, a jeśli są zdrowe to już rewelacja!
Aniu… Jak sądzisz, udałoby się wykonać ten przepis z groszku konserwowego z puszki?
Pozdrawiam 🙂
Tak bo ja robiłam z takiego i wyszły pyszne muffinki 🙂
Najlepszą cechą muffinów jest to, że można je robić ze WSZYSTKIEGO o czym co jakiś czas nas sama przekonujesz 🙂 Nie przepadam osobiście na groszkiem, ale może w takim połączeniu będą zjadliwe. Pozostaje mi tylko kupić groszek i wypróbować przepis 🙂 http://www.dbamofigure.pl
Całkiem smakowicie wyglądają, a na banalny przepis! 🙂 do tego dodałbym jeszcze pieczoną dynię z ziołami 😉
Pozdrawiam
naturalDEJW
jak dla mnie….nie do przełknięcia…jedynie kolor przyciąga uwagę
Mozna dodać make kokosową?
Można;)
Świetny pomysł, wkrótce wypróbuję. Właściwie muffinki można zrobić prawie ze wszystkiego. Zainspirowana Twoimi pomysłami niedawno zauważyłam w lodówce twaróg, którego termin się zaraz kończy, więc zblendowałam go z mąką z kasztanów jadalnych, dodałam żółtko, łyżeczką nasion chia + pianę z białka, łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżkę oleju kokosowego. pyszne serniczkowe muffinki. Aniu, dzięki za inspiracje!
Czyli z tej porcji wyjdzie 5 muffinek?
Mniam 🙂
Nie mogę się już doczekać Aniu kiedy sama je zrobię.